Αρχική κοινωνία Συνεχίζεται η αντίσταση ενάντια στους ΧΥΤΑ

Συνεχίζεται η αντίσταση ενάντια στους ΧΥΤΑ

Αγώνας με όλα τα μέσα από τους κατοίκους της Κερατέας και του Γραμματικού.

Της Ξένιας Πηρούνια.

Την Τετάρτη 9/3, οι κάτοικοι της Κερατέας συγκεντρώθηκαν έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου αναβλήθηκε για τις 4/5 η εκδίκαση των δύο προσφυγών που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής κατά της ανανέωσης της άδειας περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΧΥΤΑ. Κατόπιν οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν με πορεία στην τράπεζα Eurobank στην οδό Πανεπιστημίου, διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξή της στον σχεδιασμό του ΧΥΤΑ, αφού κατέχει μετοχές στην εταιρία Μεσόγειος ΑΤΕΕ, η οποία έχει αναλάβει την εργολαβία. Τα ξημερώματα της ίδιας μέρας κάτοικοι της περιοχής αιφνιδίασαν τους αστυνομικούς που φρουρούν τα μηχανήματα του εργολάβου. Εν μέσω χιονοθύελλας, περίπου 25 κάτοικοι χωρίς να συγκρουστούν με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε δύο από τα μηχανήματα καίγοντάς τα ολοσχερώς.
Την Παρασκευή 11/3 οι κάτοικοι συνέχισαν τη διαμαρτυρία και τον συμβολικό αποκλεισμό υποκαταστημάτων της τράπεζας Eurobank, αναρτώντας πανό στην είσοδο του καταστήματος Μαρκοπούλου το οποίο ανέγραφε «Έξω οι νταβατζήδες από την Κερατέα».

Πόρισμα-καταπέλτης και για Γραμματικό
Είκοσι δύο ερωτήματα έθεσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, μετά από δύο αυτοψίες στα ρέματα της περιοχής του Γραμματικού. Στις αυτοψίες, μεταξύ άλλων, καταδεικνύεται ο καταστροφικός ρόλος των ΧΥΤΑ. Γίνεται λόγος για την «ύπαρξη δύο ρεμάτων που διέρχονται μέσα από το χώρο του ΧΥΤΑ και καταλήγουν στον Νότιο Ευβοϊκό», καθώς επίσης και «επέμβαση στην κοίτη πιθανόν με σκαπτικό μηχάνημα, διαμόρφωση και διαπλάτυνση της κοίτης με ταυτόχρονη εκρίζωση ή και κοπή δέντρων». Τα έργα έχουν ξεκινήσει από το 2008 με κοινοπραξία των εταιριών Λάμδα Τεχνική, Αλέκτωρ (όμιλος Λάτση και Μπόμπολα αντίστοιχα) και την εταιρία Μεσόγειος, που είναι ανάδοχος και στον ΧΥΤΑ Κερατέας.

ΥΓ: Αύριο, Κυριακή 13/3, στις 11:00, οι δήμοι Μαρκοπούλου, Κρωπίας, Παιανίας-Γλυκών Νερών, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στους ΧΥΤΑ στο ύψος των εισόδων της πόλης του Μαρκόπουλου.

Σχόλια

Exit mobile version