Αρχική κοινωνία «Συναγερμός» από την απεργία των πιλότων

«Συναγερμός» από την απεργία των πιλότων

Δυναμική απάντηση στις απαγορεύσεις του συνδικαλισμού στο στρατό.

 

Την έντονη αποδοκιμασία των μελών της κυβέρνησης αλλά και κάποιων μεγαλοδημοσιογράφων προκάλεσε η λευκή απεργία των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή των πτητικών τους επιδομάτων. Η κινητοποίηση οργανώθηκε τηλεφωνικά και με όρους «συνωμοτικότητας», καθώς ακόμα απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε μορφή συνδικαλισμού στον στρατό.

Όπως εξηγούν στον Δρόμο στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, η περικοπή των πτητικών επιδομάτων συνεπάγεται δραματική μείωση από 30 έως 40% των ετήσιων εσόδων των πιλότων. Έτσι, τη Δευτέρα, όλοι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας κατέβηκαν σε λευκή απεργία, δηλαδή με διάφορες προφάσεις (κωλύματα για λόγους υγείας κ.λπ.), αρνήθηκαν να πετάξουν στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές πτήσεις τους – αντίθετα διασφαλίστηκε από την πλευρά των πιλότων ότι θα υπάρχει επαρκές προσωπικό για τυχόν αεροδιακομιδές ασθενών, έρευνα και διάσωση, αεροπυροσβέσεις κ.λπ.

Εντούτοις, η κινητοποίηση αυτή σήμανε γενικό συναγερμό στα Επιτελεία του Στρατού αλλά και της κυβέρνησης και ήδη διασπείρεται η φημολογία ότι διεξάγονται εσωτερικές έρευνες για να ανακαλυφθούν οι υποκινητές – πρωτεργάτες της κινητοποίησης αυτής. Η «τρομάρα» ήταν τόσο μεγάλη που ανάγκασε τον υπουργό Άμυνας Ευ. Βενιζέλο να επικαλεστεί το πατριωτικό φιλότιμο των πιλότων για να τους επαναφέρει στην τάξη, αλλά και για να τους απονομιμοποιήσει στα μάτια της κοινής γνώμης. Στη δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό μήνυμα ότι οι Έλληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας, όχι λόγω αίσθηση καθήκοντος, αλλά για οικονομικούς λόγους».

Απάντηση στη δήλωση αυτή δίνει με ανακοίνωσή του, την ίδια ημέρα της λευκής απεργίας η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Σπάρτακος. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος συνειδητοποίησε ότι η νεολαία καταλήγει να επιλέξει τις Στρατιωτικές Σχολές επειδή πιστεύει ότι της προσφέρουν κάποιο είδος εργασιακής εξασφάλισης, προκαλώντας την εκτίναξη των βάσεων; …σήμερα ο Ευ. Βενιζέλος συνειδητοποίησε ότι η καριέρα στον Στρατό δεν συνδέεται με τα «υψηλά εθνικά ιδανικά»; Και ποια είναι αυτά κύριε υπουργέ; Είναι καθήκον και περιεχόμενο της δράσης του στρατού η αστυνόμευση των συνόρων και το κυνήγι των μεταναστών; Οι αξιωματικοί και οι έφεδροι ορκίζονται να φυλάνε το Σύνταγμα και την Άμυνα της χώρας, αλλά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ στέλνουν τον ελληνικό στρατό σε αποστολές εκτός συνόρων σε 15 χώρες, να κάνουν κατοχή και να καταπιέζουν λαούς, στο πλάι του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι περισσότερο από φανερό πως η κινητοποίηση των πιλότων θορύβησε την κυβέρνηση, ενώ έβαλε τις βάσεις για περαιτέρω αντιδράσεις στα σώματα του στρατού, εφόσον η οικονομική κρίση αγγίζει και τους υπηρετούντες σε αυτά.

Μ.Δ.

Σχόλια

Exit mobile version