Αρχική πολιτική αριστερά Συνέλαβαν προληπτικά, εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες και… ανδρείκελα

Συνέλαβαν προληπτικά, εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες και… ανδρείκελα

«Παρέλαση» ασφαλιτών στο Σύνταγμα.

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 10:00, στην Πλατεία Συντάγματος, απλήρωτοι ωρομίσθιοι και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί μαζί με ανθρώπους των τεχνών που συμμετέχουν στην κίνηση Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο είχαν συγκεντρωθεί για να προετοιμάσουν συμβολική διαμαρτυρία την ώρα που θα διεξαγόταν η μαθητική παρέλαση. Πριν προλάβουν οι συγκεντρωμένοι να σταθούν για μερικά λεπτά στην Πλατεία Συντάγματος, περικυκλώθηκαν από πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ και περίπου 35 ασφαλίτες. Ακολούθησε η προσαγωγή 8 εξ αυτών, 4 στην πλατεία και 4 έξω από τα γραφεία της ΔΟΕ, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. «Ήμασταν στο Σύνταγμα με σκοπό να κάνουμε χάπενινγκ ενάντια στο Μνημόνιο στην παιδεία. Εκεί, χωρίς να έχουμε προλάβει να κάνουμε απολύτως τίποτα, μας περικύκλωσαν ΜΑΤ και ασφαλίτες, λέγοντάς μας ότι έχουν πάρει σαφείς εντολές να μας διαλύσουν. Ακολούθησε μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση, σέρνανε ανθρώπους στο έδαφος, έβριζαν και προπηλάκιζαν συνεχώς. Πρωτόγνωρες εικόνες», δήλωσε στον Δρόμο, ο εκπαιδευτικός Παντελής Βαϊνάς.
Στις διαμαρτυρίες των υπόλοιπων συγκεντρωμένων για τις ενέργειες της αστυνομίας, οι επικεφαλής της επιχείρησης απάντησαν ότι είχαν «σαφή πολιτική εντολή για συλλήψεις». Στη συνέχεια «προσήχθησαν» αρκετές σακούλες με ανδρείκελα(!), τα οποία οι καλλιτέχνες σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν στο δρώμενό τους. «Μόλις είχαμε μαζευτεί στην Πλατεία Συντάγματος, με τα ανδρείκελα τα οποία σκοπεύαμε να χρησιμοποιήσουμε στο δρώμενο που είχαμε σχεδιάσει.
Αμέσως δόθηκε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις για την προσαγωγή μας, η οποία ήταν τρομερά βίαιη. Κρατηθήκαμε αρκετές ώρες στο Τμήμα. Μετά από μια μικρή πορεία αλληλέγγυων, που απαιτούσε την απελευθέρωσή μας, αφεθήκαμε επιτέλους ελεύθεροι», μας τόνισε ο Γιώργος Νικολαΐδης, μέλος της κίνησης Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο.
Οι προσαχθέντες –και τα ανδρείκελα μαζί– παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Τμήμα, όπου μετά από αρκετές ώρες αφέθησαν ελεύθεροι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δρώμενο θα διαδραματιζόταν στην Πλατεία Συντάγματος, μην εμποδίζοντας κατά οποιονδήποτε τρόπο τη μαθητική παρέλαση που θα λάμβανε χώρα την ίδια ώρα, καθώς δεν είχε καν οπτική επαφή με το χώρο της παρέλασης, παρά μόνο με το χώρο των επισήμων.

Ηλίας Σταθάτος
Σχόλια

Exit mobile version