Αρχική κοινωνία Συνέδριο υποταγής από την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ

Συνέδριο υποταγής από την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ

Της Ξένιας Πηρούνια.
Με την επικράτηση των απόψεων των παρατάξεων της ΚΙΠΑΝ, της ΑΡΜΕ και των παρατάξεων των γιατρών (παρατάξεις που πρόσκεινται πολιτικά στους χώρους του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Ν.Δ.), ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16/1 το συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ).

Ο «εκσυγχρονισμός του μνημονίου» επιχειρείται να εφαρμοστεί και στο χώρο της Παιδείας με το νόμο Διαμαντοπούλου να διαλύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ όχι μόνο δεν είναι ενάντια, αλλά θα συμμετέχει στο «διάλογο» με το υπουργείο Παιδείας καταθέτοντας και προτάσεις, αφού όπως δήλωσε ο κ. Σταυρακάκης, νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, «οι όποιες αλλαγές γίνουν στην ανωτάτη εκπαίδευση, πρέπει να γίνουν με διάλογο και συναίνεση».
Οι παρατάξεις της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ), της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών και του Δικτύου Πανεπιστημιακών εξ αρχής έκαναν λόγο για προσχηματικό διάλογο. Η ΔΗΠΑΚ αποχώρησε από τη διαδικασία και παρευρέθηκε μόνο στην τελική ψηφοφορία ανάδειξης της Διοικούσας Επιτροπής. Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, το Δίκτυο Πανεπιστημιακών και πολλοί ανεξάρτητοι σύνεδροι προσπάθησαν να αναδείξουν τον καταστροφικό ρόλο του νομοσχεδίου αλλά μετά την άρνηση της διοίκησης να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας περί τοποθέτησης του Συνεδρίου επί του σχεδίου διαβούλευσης, αποχώρησαν.
Ο Αλέξης Μπένος, πανεπιστημιακός στο ΑΠΘ και μέλος της Συσπείρωσης δήλωσε στο Δρόμο: «Το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ επιβεβαίωσε την αρνητική πορεία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών. Από ένα ζωντανό και δημοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα που ηγήθηκε του αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου έχει πλέον μετατραπεί από την πλειοψηφία ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ) και ΑΡΜΕ (Δημοκρατική Αριστερά) σε ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό στήριξης των κυβερνητικών επιλογών, που συμβάλλει στην αποδιάρθρωση του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστημίου. Η εμμονή της πλειοψηφίας να μην ψηφιστεί το αίτημα συλλόγων, συγκλήτων και πρυτάνεων για να αποσυρθεί το κείμενο διαβούλευσης, την οδήγησε στο να καταπατήσει συστηματικά βασικές δημοκρατικές συνδικαλιστικές πρακτικές, ενώ το σύνολο σχεδόν των συνέδρων της απουσίαζε συστηματικά από τη διαδικασία συζήτησης. Η αντιδημοκρατική και αμετροεπής συμπεριφορά της, ανάγκασαν τελικά σε αποχώρηση τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών και το Δίκτυο Πανεπιστημιακών, οπότε το συνέδριο μετατράπηκε σε παράθεση κυβερνητικών χειροκροτητών.»
Οι διαδικασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με ανοιχτό το ζήτημα απαρτίας το οποίο όταν τέθηκε από τις παρατάξεις που αποχώρησαν, το προεδρείο αντί να κάνει καταμέτρηση έκανε… διάλειμμα. Και ολοκληρώθηκαν με την ψηφοφορία για την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής και Εκτελεστικής Γραμματείας.

 

Σχόλια

Exit mobile version