Αρχική στήλες Συνέδριο της νεολαίας του Die Linke στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Συνέδριο της νεολαίας του Die Linke στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Στις 25 και 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε, στη Γερμανία, το συνέδριο της νεολαίας του κόμματος της Αριστεράς, στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, δύο εβδομάδες μετά τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Στο συνέδριο συμμετείχαν, περίπου, 50 φοιτητές και φοιτήτριες από το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Διοργανωτές ήταν η νεολαία του Die Linke και το SDS, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο Die Linke. Στο συνέδριο ήμασταν καλεσμένοι ένας φοιτητής και μία φοιτήτρια από την Ελλάδα, μέλη της Αριστερής Ενότητας και μιλήσαμε για την κατάσταση στην Ελλάδα και τους πρόσφατους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Το συνέδριο διεξήχθη με αφορμή τα προβλήματα στην εκπαίδευση που οξύνθηκαν με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις.

Από το φθινόπωρο του 2008, περίπου 200.000 μαθητές και φοιτητές απείχαν από τα μαθήματά τους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνταν για τη γερμανική παιδεία.
Πιο συγκεκριμένα, στα περισσότερα πανεπιστήμια οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δίδακτρα και οι θέσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση συνεχώς μειώνονται. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εντατικοποιείται το πρόγραμμα σπουδών αφού μειώνονται τα έτη σπουδών από 9 σε 8 και, παράλληλα, αυξάνονται οι υποχρεωτικές ώρες παρακολούθησης για τους μαθητές οι οποίοι είχαν ήδη ένα αρκετά επιβαρυμένο πρόγραμμα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση και το άγχος. Ακόμη υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αντί, όμως, να καλύπτουν τις κενές θέσεις αυξάνουν τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, δημιουργώντας επιπλέον δυσκολίες. Στα πανεπιστήμια εφαρμόζεται ήδη η διαδικασία της Μπολόνια, με συνέπεια το διαχωρισμό πτυχίου σε bachelor και master. Επίσης, οι πολυεθνικές αποκτούν όλο και περισσότερο έλεγχο και επιρροή στο χώρο του πανεπιστημίου, ενώ οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται.
Μαζί μ’ όλα αυτά έρχεται και το πρόγραμμα λιτότητας της Μέρκελ να χτυπήσει όλες τις οικογένειες και τους ανέργους. Ιδιαίτερα πλήττονται οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που βλέπουν τις πιθανότητες για σπουδές να εξανεμίζονται. Η νεολαία του Die Linke προτάσσει την ανάγκη για περαιτέρω κινητοποιήσεις, το φθινόπωρο του 2010, με απεργίες και καταλήψεις στα πανεπιστήμια. Αποφασίζει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών συνδικάτων και των ανέργων στις 13 Νοέμβρη, στο πλαίσια της ανάγκης για συμπόρευση φοιτητών και εργαζομένων.
Με αφορμή τις εκλογές τον Μάρτη του 2011 στη Βάδη-Βυρτεμβέργη επιδιώκουν να ανοίξουν το θέμα της εκπαίδευσης με βασικό αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων, όπως συνέβη το 2008 στο Έσεν που οι φοιτητές, με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς, διεκδίκησαν και πέτυχαν την κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής διδάκτρων στα πανεπιστήμια τους. Όπως μας είπαν, αυτό είναι το παράδειγμα που θέλουν να ακολουθήσουν!
Φαίδρα Σφαντού

https://www.linke-sds.org
https://www.linksjugend.de

Σχόλια

Exit mobile version