Αρχική κοινωνία Συλλήψεις και διώξεις ενάντια στην ελευθερία του Ίντερνετ

Συλλήψεις και διώξεις ενάντια στην ελευθερία του Ίντερνετ

Έξι άτομα, διαχειριστές και βασικά μέλη του ιστότοπου «www.gamato.info» συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ. κατά παραγγελία της ΕΠΟΕ (Εταιρία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων) και της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το gamato ήταν, με 850.000 μέλη, το μεγαλύτερο ελληνικό site μέσω του οποίου μπορούσαν να συντονιστούν διαμοιραστές αρχείων. Οι συλλήψεις του gamato οδήγησαν στο κλείσιμο ή το κατέβασμα και άλλων γνωστών ελληνικών torrent sites.

Η σκλήρυνση της στάσης των ελληνικών αρχών όσον αφορά στο διαμοιρασμό αρχείων δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Σε παγκόσμιο επίπεδο κυβερνήσεις και Αρχές σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της MPAA (Motion Picture Association of America) και της RIAA (Recording Industry Association of America), των δυο φορέων που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα της κινηματογραφικής και δισκογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ αντίστοιχα. Από το κλείσιμο του «Piratebay» και του «Mininova» πέρυσι, έως τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας έως και της Νέας Ζηλανδίας που πέρασαν σκληρότερες νομοθεσίες για το διαμοιρασμό κατ’ απαίτηση των ανωτέρω εταιριών. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να υιοθετήσει το μέτρο της αποστέρησης των διαμοιραστών από την πρόσβαση στο Ίντερνετ που, κατά τα άλλα, έχει ανακηρύξει θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου.

Είναι ζήτημα το κατά πόσον τα διαμοιραζόμενα αρχεία αποτελούν, όντως, διαφυγόντα κέρδη για την κινηματογραφική και μουσική βιομηχανία – αν δηλαδή όσοι διαμοιράζουν αρχεία θα ήταν σίγουροι, σε διαφορετική περίπτωση, αγοραστές -και μάλιστα σε εποχές κρίσης- των DVD και CD ταινιών και άλμπουμ που πολλές φορές δεν αξίζουν καν τα λεφτά τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η βιομηχανία μάλλον δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης από την πειρατεία, από τη στιγμή που τουλάχιστον τα στελέχη της ζουν υπερπολυτελείς ζωές και η ίδια βιομηχανία κερδίζει εκατομμύρια έως και δισεκατομμύρια δολάρια από blockbusters, όπως π.χ. το «Avatar», την ίδια στιγμή που αρνείται την παραγωγή και την πρόσβαση στη διανομή σε ανεξάρτητους ή λιγότερο γνωστούς δημιουργούς που ίσως έχουν να προσφέρουν αξιολογότερο καλλιτεχνικό έργο.

Στην Ευρώπη το κίνημα του διαμοιρασμού αρχείων έχει αρχίσει να οργανώνεται σε χαλαρότερες και πιο δομημένες μορφές, όπως τα «Πειρατικά Κόμματα», που εξέλεξαν πέρσι και δυο ευρωβουλευτές από τη Σουηδία. Στην Ελλάδα καλέστηκαν πορείες διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις του gamato σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που αποτελεί την πρώτη οργανωμένη κίνηση υπεράσπισης του κινήματος του διαμοιρασμού.

 

Δημήτρης Τσιώλης

Σχόλια

Exit mobile version