Αρχική πολιτική αριστερά Συζητήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων

Συζητήσεις στο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων

Αύριο συνεδριάζει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή.

Δύο φορές συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη συνεδρίαση, τη Δευτέρα 31/10, έγινε στον απόηχο της μετατροπής των παρελάσεων σε αντικατοχικό ξέσπασμα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Η συζήτηση όμως επικεντρώθηκε στη συνεχιζόμενη αντίφαση που παρουσιάζει η δημόσια εικόνα του σχήματος: Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε ανεπιφύλακτα τις αντικατοχικές εκδηλώσεις ως «αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση ιερής αγανάκτησης και οργής». Όμως την επόμενη μέρα κυκλοφόρησε αυθαίρετα μια δεύτερη ανακοίνωση με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά χωρίς την έγκρισή του) που σημείωνε: «Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές πως δεν μας εκφράζουν και δεν υιοθετούμε τις αποδοκιμασίες απέναντι στο πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας»…
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων μίλησαν καταδίκασε τόσο τη δημοσίευση μιας ανακοίνωσης χωρίς την έγκριση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όσο και το ίδιο το περιεχόμενο της «διαφοροποίησης» σε σχέση με τις αποδοκιμασίες στον Παπούλια. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνταν εξάλλου και σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από την ΚΟΕ, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Διαχωριζόμαστε από τους διαχωρισμούς». Επίσης, μια σειρά μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας ζήτησαν ευθύνες για τη μη υλοποίηση προηγούμενης απόφασης για δημόσια δήλωση «επωνύμων» ότι δεν θα πληρώσουν τα χαράτσια και θα μοιραστούν μαζί με το λαό τις συνέπειες και τους αγώνες – τελικά επιβεβαιώθηκε η επιτακτική ανάγκη για άμεση υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Την επόμενη μέρα συγκλήθηκε εκτάκτως νέα κοινή συνεδρίαση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ η πολιτική κρίση οξυνόταν με ραγδαίους ρυθμούς μετά την εξαγγελία Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ τόνισε ότι ένα παλλαϊκό δημοψήφισμα ήδη πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου, ενώ δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Παπανδρέου. Επέμεινε ότι σήμερα το βασικό αίτημα-σύνθημα δεν μπορεί να είναι οι εκλογές, αλλά να πέσει όλο το κατοχικό καθεστώς της τρόικας. Τέλος, επανέφερε την ανάγκη να προτάξει άμεσα και ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα για άμεση παύση πληρωμών και για παραγωγική ανασυγκρότηση.
Μετά την κοινή συνεδρίαση εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων πιστοποιείται ότι «οι συνεχόμενες, μεγαλειώδεις λαϊκές κινητοποιήσεις δημιούργησαν σοβαρές ρωγμές στην κυβέρνηση και στο μέτωπο του μνημονίου» και τονίζεται: «Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα του λαού, των κοινωνικών κινημάτων, του κόσμου της εργασίας. Όλοι και όλες στους δρόμους». Επιπλέον, η Εκτελεστική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισαν να επισπεύσουν τη σύγκληση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που τελικά θα ξεκινήσει τις εργασίες της αύριο Κυριακή στις 10:00 π.μ. στην Αθήνα (ΑΣΟΕΕ).
Εξάλλου ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την κοινή πολιτική δράση. Προχτές Πέμπτη αντιπροσωπεία του σχήματος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, και η κάθε πλευρά διατύπωσε τις προσεγγίσεις της στα θέματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας, ιδιαίτερα στα ζητήματα του χρέους, των ιδιωτικοποιήσεων και των εξελίξεων στην ευρωζώνη. Κοινός τόπος, η αναγκαιότητα για κοινή δράση στο λαϊκό κίνημα ενάντια στις πολιτικές του μνημονίου». Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστεί ο διάλογος.                                      
                   Ε.Φ.
Σχόλια

Exit mobile version