Αρχική πολιτική Στο σφυρί ό,τι απέμεινε

Στο σφυρί ό,τι απέμεινε

Κερδοφόρες εταιρίες, νησιά και φιλέτα του Δημοσίου, βορά στο ξένο κεφάλαιο. Της Μαίρης Ευθυμίατου

Με διαφωνίες, θεατρινίστικους διαξιφισμούς και γκρίνιες, η τρικομματική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκτελέσει τις απαιτήσεις των πιστωτών, βγάζοντας ξεδιάντροπα στο σφυρί όποια δημόσια περιουσία έχει απομείνει, ξεπουλώντας ακόμη και νησιά, ακόμα και δημόσιες επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα είναι κερδοφόρες, έναντι πινακίου φακής.
Στο νέο πακέτο αποκρατικοποιήσεων πρώτος στόχος έχει τεθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Του μεγαλύτερου, αυτή τη στιγμή, φιλέτου του ελληνικού Δημοσίου, ενός οργανισμού που είναι κερδοφόρος (με καθαρά κέρδη για τη χρήση 2011 που κυμάνθηκαν στα 537,4 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που θέλουν να τον ξεπουλήσουν για ένα κατά τι μικρότερο ποσό!).
Το ίδιο το οικονομικό επιτελείο -που αποτελείται από σειρά τεχνοκρατών- φαίνεται να σύρεται με βαριά καρδιά στην απόφαση αυτή, αφού γνωρίζει ότι με την κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο να φτάνει τα 4 δισ. ευρώ, η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου (που κατέχει το 34%) ανέρχεται στα 1,36 δισ. ευρώ. Άρα, θεωρητικά, ο εκάστοτε επίδοξος αγοραστής δεν θα επιτρεπόταν να καταβάλει υπερτίμημα μικρότερο του 50% της αξίας του Δημοσίου – όχι δηλαδή λιγότερα από 2 δισ. ευρώ. Τα ίδια τα στελέχη του Οργανισμού, επισημαίνουν ότι ο ΟΠΑΠ είναι μια από τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ και θα μπορούσε να φέρει στο Δημόσιο τα επιδιωκόμενα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση σε διάστημα 3-4 ετών.
Τότε, θα αναρωτηθεί ο απλός νους, γιατί τον πουλάμε; Μα γιατί μια υγιής εταιρία σαν τον ΟΠΑΠ αποτελεί το καλύτερο φιλέτο για Ιταλούς, Βρετανούς, Γερμανούς αγοραστές που επιθυμούν να επεκταθούν σε τρίτες αγορές. Και μια τέτοια επιθυμία γίνεται προσταγή αν πρόκειται να ωφεληθούν οι περιβόητοι “διεθνείς επενδυτές”.

Για φραγκοδίφραγκα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου θα ξεπουληθούν για φραγκοδίφραγκα, ενώ ο ελληνικός λαός δεν θα καταφέρει να μάθει καν το ακριβές αντίτιμο των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, καθώς, όπως απάντησε η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, «τα στοιχεία αυτά είναι απόρρητα». Το ΤΑΙΠΕΔ, λοιπόν, έκανε την αποτίμηση, ενημέρωσε το ελληνικό υπ. Οικονομικών, εκείνο έστειλε τα στοιχεία στην Κομισιόν, αλλά η τελευταία αρνείται να τα δημοσιοποιήσει στους Έλληνες πολίτες, την ώρα όμως που ήδη τα έχει στείλει στους «άμεσα» ενδιαφερόμενους, όπως είναι το ΔΝΤ και οι υποψήφιοι επενδυτές.
Ας σημειωθεί πως την ίδια στιγμή, σε εφημερίδες επιλεγμένων εκδοτικών οργανισμών διέρρεε το επίσημο ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το οποίο η περιουσία του Eλληνικού Δημοσίου αποτιμάται από τους ξένους τεχνικούς συμβούλους σε μόλις 6,94 δισ. ευρώ! Έντεχνα οι ξένοι λογιστές συνέδεσαν τις αποτιμήσεις αρκετών εκ των δημόσιων επιχειρήσεων με τις χρηματιστηριακές τους αξίες, που είναι πολύ χαμηλές είτε λόγω της ύφεσης είτε λόγω του γνωστού «παιχνιδιού» που οι ίδιοι κάνουν με τις αγορές. Χαρακτηριστικό της κοροϊδίας είναι πως μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, η ίδια η τρόικα, με εκθέσεις της από τα γνωστά Τμήματα Οικονομικής Ανάλυσης ελληνικών και ξένων τραπεζών, προσδιόριζε το άμεσο όφελος των αποκρατικοποιήσεων από τα ίδια «φιλέτα» του Δημοσίου σε 50 δισ. ευρώ.

Ένα νησάκι για να ρεφάρουμε
Την παλιά ιδέα να εκμεταλλευτούμε τα νησιά μας αναλαμβάνει να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρουσιάζοντάς την ως ιδανική λύση. Θα επινοικιάσουμε 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες σε ιδιώτες με μορφή leasing για 50 χρόνια, για τουριστικές εγκαταστάσεις ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα. Το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να καθησυχάσει τις αντιδράσεις λέγοντας ότι για τα συγκεκριμένα νησιά δεν «τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας».  Τι θα γίνει με τις χρήσεις γης, με τις εγκαταστάσεις που υποτίθεται θα φτιαχτούν, ποιες ξένες εταιρίες θα θησαυρίζουν από τις τουριστικές εγκαταστάσεις αυτές, εάν θα είναι όντως τουριστικές ή όχι (π.χ. ποιος εγγυάται ότι δεν θα εγκατασταθούν ξένες επιχειρήσεις με παράνομη δραστηριότητα και τουριστική φίρμα στα ελληνικά νησιά;), αυτά δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι απλώς λεπτομέρειες…

 

Σχόλια

Exit mobile version