Να ματαιωθεί η παράνομη απόφαση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Το μεγάλο φαγοπότι της δημόσιας περιουσίας ξεκινάει, με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ) να σηκώνει από τους πρώτους το λάβαρο του ξεπουλήματος. Εκατόν σαράντα τρία ακίνητα «ιδιοκτησίας του» μεταξύ αυτών και το σύνολο του Κτήματος Δρακόπουλου στα Πατήσια βγαίνουν στο σφυρί με κατεπείγουσα διαδικασία που ανατέθηκε στη real estate εταιρία Δανός, με προθεσμία υποβολής προσφορών η οποία έληγε …χθες το απόγευμα! Στη λίστα ακινήτων προς πώληση περιλαμβάνεται, το σύνολο των 9 στρεμμάτων του κτήματος, Δρακόπουλου καθώς και το σύνολο των διατηρητέων κτισμάτων που βρίσκονται εντός του (βίλα, κτίριο γραφείων, κτίριο επί της οδού Πατησίων 356). Το κτήμα και τα κτίσματα (περιγράφονται μάλιστα ως διαμερίσματα) χωρίζονται δε σε δύο ασαφείς ενότητες με τίμημα 6.825.000 και 3.525.000 ευρώ η καθεμία.
Η ενέργεια αυτή του ΕΕΣ (σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Κατοίκων , η οποία μόλις χθες πληροφορήθηκε όλως τυχαίως τις προθέσεις του Ερυθρού Σταυρού) είναι τόσο παράνομη όσο και απαράδεκτη και πρέπει να ματαιωθεί. Και αυτό διότι δεν αναφέρει πουθενά ότι το σύνολο του κτήματος έχει χαρακτηριστεί με το Π.Δ. 573/83 χώρος πρασίνου και τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτό διατηρητέα. Δεν αναφέρει πουθενά ότι οι κάτοικοι έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Εφετείο για να ακυρώσουν τις παράνομες πράξεις αποχαρακτηρισμού του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΚΑ, καθώς και της κατεδάφισης του εργοστασίου τον Αύγουστο του 2009. Δεν αναφέρει πουθενά ότι ο Δήμος Αθηναίων από το 1985 έχει μετατρέψει σε δημοτικό πάρκο το μεγαλύτερο μέρος του κτήματος, ενώ οι κάτοικοι το Σεπτέμβρη του 2009 μετέτρεψαν σε πάρκο και παιδική χαρά το υπόλοιπο, με πολύ κόπο και προσωπική εργασία. Δε διστάζουν στο πωλητήριο του κτήματος να χρησιμοποιούν φωτογραφίες από την κούνια, την τσουλήθρα, το πηγάδι και τα δέντρα που οι ίδιοι φύτεψαν στο χώρο. Δεν αναφέρουν κουβέντα για το ότι το κληροδότημα Δρακόπουλου σαφώς ορίζει ότι μεταβιβάζεται για κοινωφελείς χρήσεις (και όχι για εμπορικές – κερδοσκοπικές) και ότι υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας και για τις μέχρι σήμερα μεταβιβάσεις. Δεν αναφέρουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει διατηρητέα όλα τα υφιστάμενα κτίρια και υποχρεώνει σε αποκατάστασή τους, ενώ ο ΕΕΣ τα άφηνε να ρημάζουν αν και αποτελούν αρχιτεκτονικά και ιστορικά μνημεία (από τα πρώτα βιομηχανικά κτίρια στην Αθήνα).
Και πάνω απ’ όλα δεν αναφέρει πουθενά ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι και ειδικά τα παιδιά έχουν αγκαλιάσει αυτό το πάρκο, που τόσο το έχουν ανάγκη οι κάτοικοι των Πατησίων. Η επιτροπή τους με επείγον κάλεσμά της προς το συμβούλιο του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος, το Δήμο Αθηναίων και τις δημοτικές παρατάξεις τους ζητά να κινηθούν αμέσως, ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα. Τέλος καλεί τους συμπολίτες με τον αγώνα τους, όπως στη δεκαετία του ΄80 και από το 2009 έως σήμερα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. «Όπως τα καταφέραμε τότε, έτσι και τώρα θα νικήσουμε. Προειδοποιούμε, τέλος, τον ΕΕΣ και τους υποψήφιους αγοραστές ότι χάνουν το χρόνο και το χρήμα τους», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

Σ.Μ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!