Αρχική κοινωνία εργασία Στο δρόμο του αγώνα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία

Στο δρόμο του αγώνα οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τις 34 απολύσεις

Εβδομάδα κινητοποιήσεων ήταν αυτή που πέρασε για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας, οι οποίοι βρίσκονται σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την προηγούμενη Δευτέρα (1η Νοεμβρίου), αντιδρώντας δυναμικά στις 34 αιφνιδιαστικές απολύσεις συναδέλφων τους και στην προσπάθεια της διοίκησης της εταιρίας να καταργήσει τις συμβάσεις εργασίας τους.
Η γενική συνέλευση των εργαζομένων της εταιρίας βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και όπως δήλωσε, μιλώντας στον Δρόμο, ο πρόεδρος Υγιεινής και Ασφάλειας του Σωματείου Εργαζομένων, Χάρης Μανώλης, εφόσον «η διοίκηση εμφανίζεται ανένδοτη ακόμη και μετά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (9/11) μεταξύ του υπουργού Γ. Κουτρουμάνη, της διοίκησης του εργοστασίου και αντιπροσωπείας των εργαζομένων, για τις απολύσεις και την απαίτησή της για πενθήμερη, 5ωρη εργασία του προσωπικού», εμείς δεν υποχωρούμε.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, προ 15νθημέρου η διοίκηση παρά το γεγονός ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο δεν έχει πέσει, ζήτησε από τους 180 εργαζόμενους να δεχθούν αλλαγή στη σύμβαση εργασίας τους, μετατρέποντας τη σε 5νθήμερη, 5ωρη, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων δεν αποδέχθηκε τον εκβιασμό, με αποτέλεσμα σε διάστημα δύο ημερών η διοίκηση να προβεί σε 34 συνολικά απολύσεις εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι απάντησαν συντονισμένα και μαζικά, κλείνοντας το εργοστάσιο, κηρύσσοντας 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και μια σειρά άλλων κινητοποιήσεων (την Τρίτη 8/11 πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας και την Πέμπτη 10/11 διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της εταιρίας στην Κηφισιά).
Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν στον Δρόμο, διά στόματος του Χ. Μανώλη «αυτό που θέλουν να περάσουν διακαώς και ήλπιζαν αναίμακτα ήταν η άνευ όρων κατάργηση των συμβάσεών μας, κάτι που κατάφεραν στο εργοστάσιο του Βόλου και νόμιζαν ότι θα το περάσουν και εδώ». Όπως, όμως, επισημαίνει «εμείς δεν υποχωρούμε. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς να πάρουν πίσω τις απολύσεις οι οποίες ήταν εκβιαστικές επειδή δεν δεχθήκαμε τις αλλαγές στους όρους δουλειάς μας. Εάν δεν γίνει αυτό, δεν δεχόμαστε να συζητήσουμε τίποτα». Ο ίδιος, μάλιστα, διευκρινίζει ότι ως Σωματείο θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε κάποια λύση, εφόσον μας παρουσιάζονταν στοιχεία που να δικαιολογούσαν τις αιτιάσεις της διοίκησης για «οικονομικά προβλήματα».
Όταν όμως η διοίκηση δεν καταδέχθηκε να προσκομίσει στοιχεία -όπως ο νόμος ορίζει- ούτε στην τριμερή συνάντηση της προηγούμενης Πέμπτης στο υπ. Εργασίας, τότε και οι εργαζόμενοι με την αγωνιστική τους στάση και το υψηλό αγωνιστικό φρόνημα απαντούν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν κανέναν εκβιασμό – είτε για εκ περιτροπής εργασία, είτε για αλλαγή της σύμβασής τους.
Τη συμπαράστασή τους στους εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας επιδεικνύουν έμπρακτα από την έναρξη των κινητοποιήσεων πλήθος συνδικάτα και ομοσπονδίες της ευρύτερης περιοχής, με αρκετό κόσμο να παρίσταται καθημερινά και στις συγκεντρώσεις έξω από το κατειλημμένο εργοστάσιο.
Μ.Ε.

 

Σχόλια

Exit mobile version