Αρχική πολιτική Στο «γύψο» και οι διαδηλώσεις

Στο «γύψο» και οι διαδηλώσεις

Την άδεια του Παπαδήμου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων θα πρέπει να ζητούν συνδικάτα, σωματεία, εργαζόμενοι και πολίτες που θέλουν να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε στο Μαξίμου.

Μετά τη μεγαλειώδη σε όγκο και οργή διαδήλωση της Κυριακής, η καθεστωτική κυβέρνηση βάζει στο γύψο τις συγκεντρώσεις, νομοθετώντας όρους και προϋποθέσεις για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων, την εποχή που ακόμη και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος θα ζήλευε για τον ολοκληρωτισμό της.
Με πρόφαση τα επεισόδια και με τον προπαγανδιστικό μηχανισμό των αστικών ΜΜΕ για τα σπασμένα καταστήματα να λειτουργεί τρομοκρατικά, η ευρεία σύσκεψη της Τετάρτης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, κατέληξε στην απόφαση-ανάγκη για αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τις συγκεντρώσεις. Επί της ουσίας τρία είναι τα κύρια σημεία που φέρονται να έχουν καταλήξει πρωθυπουργός και συναρμόδιοι υπουργοί για την απαγόρευση των διαδηλώσεων οι οποίες πλέον θα γίνονται μόνο μετά από έγγραφη άδεια και σε μία λωρίδα του δρόμου:
Πρώτον, για να πραγματοποιηθεί διαδήλωση θα πρέπει να έχει ζητηθεί πέντε μέρες νωρίτερα εγγράφως άδεια από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αρχή. Έπειτα, όποιος δεν μπορεί να διασφαλίσει την τάξη και την περιφρούρηση της διαδήλωσης που διοργανώνει οφείλει να… συνεργάζεται με την αστυνομία και να της ζητά, με αποζημίωση, πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Σε διαφορετική περίπτωση για κάθε ζημιά δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας θα αναλαμβάνει στο ακέραιο την ευθύνη αποζημίωσης. Σε περίπτωση όπου ο οργανωτής έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης και σημειωθούν ζημιές, την ευθύνη αποζημίωσης την αναλαμβάνει η αστυνομία.
Και, τέλος, όλες οι διαδηλώσεις –πλην αυτών που διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σε πανελλαδικές απεργίες, την πορεία του Πολυτεχνείου και την Πρωτομαγιά– υποχρεωτικά οφείλουν να καταλαμβάνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας. Διαφορετικά, οι πορείες στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας θα απαγορεύονται. Να υπενθυμίσουμε πως η απαγόρευση των διαδηλώσεων ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα της ακροδεξιάς (κοινοβουλευτικής και μη), εν συνεχεία της Ν.Δ. με πρωτεργάτη τη Φωτεινή Πιπιλή και πλέον του ΠΑΣΟΚ και του νέου δημάρχου, Γιώργου Καμίνη.
Μέσα σε αυτό το καθεστώς του μεσαίωνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες ήρθε να προστεθεί –μία ημέρα αργότερα– η δημοσίευση των φωτογραφιών και των προσωπικών στοιχείων πέντε συλληφθέντων από τις συγκρούσεις της Κυριακής. Σημειώνουμε πως είναι πρωτοφανές για συλληφθέντες από συγκεντρώσεις να δημοσιοποιούνται οι φωτογραφίες τους, ενώ οργή έχουν προκαλέσει τόσο τα χτυπημένα πρόσωπα των κρατουμένων (μέσα στο πλαίσιο της ανάκρισης…) όπως και η προτροπή της ΕΛ.ΑΣ. για πληροφορίες από πολίτες-χαφιέδες. Μόλις έγινε αντιληπτή η νέα πρακτική της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου παρότρυναν χάκερς να «ρίξουν» τον διαδικτυακό κόμβο της Αστυνομίας, γεγονός που εισακούστηκε με αποτέλεσμα για αρκετές ώρες το σάιτ της Αστυνομίας και του υπουργείου να βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Εντός λειτουργίας ωστόσο βρέθηκαν τα τηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία με περισσή ευκολία αναμετέδωσαν τις φωτογραφίες των συλληφθέντων.
Λ.Σ.

 

Σχόλια

Exit mobile version