Αρχική πολιτική Στο απόσπασμα η ζωή και η δημοκρατία

Στο απόσπασμα η ζωή και η δημοκρατία

H κυβέρνηση Παπανδρέου προχωρά χωρίς ταλαντεύσεις στην επιβολή της πλέον ταξικής, αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής αναδιάρθρωσης που γνώρισε μεταπολεμικά ο τόπος. Προχωρά κάθε βδομάδα, με ραγδαίους ρυθμούς, στην νομοθετική αλλαγή, στην κατεδάφιση δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων. Ενώ παζαρεύει το ύψος των δανείων και των τόκων (Βρυξέλλες – ΔΝΤ) επιβάλλει νόμους και αποφάσεις για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την εκπαίδευση, τις ιδιωτικοποιήσεις.

 

Παράλληλα ενεργοποιεί το γνωστό παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι» στην πιο σύγχρονη μορφή του, «τρομοκράτες – αντιτρομοκράτες», για να επιβάλλει μια σιδερόφρακτη «δημοκρατία», αδειασμένη από κάθε δικαίωμα και νόημα. Είναι η «δημοκρατία» του κράτους έκτακτης ανάγκης μέσα στην κρίση, είναι η «δημοκρατία» που επιστρατεύει όλα τα μέσα για την επιβολή μιας αντιδραστικής πολιτικής. Και αυτό, διότι όρος για την επιβολή της οικονομικής τρομοκρατίας της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, όρος για να περάσουν οι συνταγές, είναι ο ανοικτός τρόμος της κοινωνίας, ο φόβος των πολλών.

Η ανοικτή τρομοκρατία των αγορών περνά μέσα από το άδειασμα της δημοκρατίας από κάθε ουσιαστικό της περιεχόμενο. Καταπατείται με συστηματικό τρόπο η θέληση της πλειοψηφίας που εκφράστηκε μόλις πριν από λίγους μήνες με την εκλογή του ΠΑΣΟΚ, με πρόγραμμα την αύξηση των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό.
Καταπατείται συστηματικά, όταν τα κόμματα έχουν πάψει να λειτουργούν και έχουν υποταχθεί πλήρως στις εταιρίες και τις μίζες. Καταπατείται, όταν ο πολίτης αισθάνεται με αηδία πως τον κοροϊδεύουν συστηματικά, πως λένε ψέματα και όλοι είναι ίδιοι. Καταπατείται, όταν σε κάθε εκδήλωση λαϊκής αντίθεσης, στέλνονται τα ΜΑΤ και οι ασφαλίτες, όταν ο υπόκοσμος έχει μετατραπεί σε κράτος εν κράτει, όταν το δουλεμπόριο επισημοποιείται πανηγυρικά.

Το σχολείο, οι εργαζόμενοι σε αυτό, οι μαθητές και οι οικογένειές τους πρέπει να πληρώσουν το πρόσταγμα των Βρυξελλών και του ΔΝΤ για «περικοπές» στις κοινωνικές δαπάνες. Θα κλείσουν σχολεία, θα στοιβαχτούν μαθητές, θα διωχθούν δάσκαλοι και καθηγητές. Το εκφώνησαν σε κομψά αγγλογαλλικά το δίδυμο Διαμαντοπούλου – Πανάρετος.

Ο ψεκασμός με χημικά του Μανώλη Γλέζου ήταν μια συμβολική ενέργεια της μεγάλης τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα σε βάρος της κοινωνίας. Ο συμβολισμός ήταν καίριος: «Δεν θα διστάσουμε να χτυπήσουμε όλα τα σύμβολα της αντίστασης και του αγώνα. Θα σας αλλάξουμε τα φώτα!». «Ράμπο» αλωνίζουν συνεχώς στους δρόμους της πρωτεύουσας και της περιφέρειας, κάνοντας επίδειξη δύναμης και τσαμπουκά.
Με στολές, κουκούλες, όπλα, πανοπλίες, σύνεργα, μηχανές, ζωστήρες, κράνη, ασπίδες, σπρέι, μάσκες, ρόπαλα, πιστόλια, θέλουν να φοβίσουν, να τρομοκρατήσουν. Γιατί τους βγάζουν επιδεικτικά στη γύρα; Για να κυνηγήσουν το κοινό έγκλημα; Αν θέλανε να περιορίσουν το κοινό έγκλημα έπρεπε πρώτ’ απ’ όλα να αναρωτηθούν γιατί αυτό φουντώνει καθημερινά.

Στο άδειασμα της δημοκρατίας, πρωτοποριακό ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ. Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις τα ΜΜΕ από την ασφάλεια, τις διωκτικές αρχές, τα κόμματα, το κράτος; Δεν μπορείς.
Είναι όλα μαζί συμφύσεις του ίδιου μηχανισμού, υπηρετούν την ίδια αρχή, το ίδιο σύστημα. Συμφύσεις που περικυκλώνουν κάθε ζωντανό ιστό μέχρι να τον απονεκρώσουν, που για να αναπτυχθούν πρέπει να νεκρώσουν ό,τι υπάρχει γύρω τους.

Ένα ολόκληρο σύστημα γεμάτο νοσηρές συμφύσεις. Ο σάπιος καπιταλισμός, οι εκπρόσωποί του, οι προσωποποιήσεις του, ζητούν θυσίες για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Σχόλια

Exit mobile version