Αρχική διεθνή Στους δρόμους του κόσμου τ.102

Στους δρόμους του κόσμου τ.102

Η πιο μεγάλη απεργία του κόσμου
Για τις 28 Φλεβάρη προγραμματίζεται πανεθνική 24ωρη απεργία δεκάδων συνδικαλιστικών ενώσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ινδία. Αν πραγματοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη απεργία όλων των εποχών αφού αφορά 100 εκατομμύρια εργαζόμενους! Τα αιτήματα δεν είναι ενιαία. Σχετίζονται με μισθούς, ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, δικαιώματα. Τους τελευταίους μήνες έχουν αναπτυχθεί δεκάδες μαχητικές εργατικές κινητοποιήσεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, όπως οι απεργίες για την αναγνώριση σωματείων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αυτοκινητοβιομηχανία, η διήμερη κατάληψη εργοστασίου της Hyundai, η άγρια απεργία στην Air India, οι απεργίες σε κρατικά ανθρακωρυχεία και τηλεπικοινωνίες ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους. Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για τους περισσότερους εργαζόμενους στην Ινδία είναι χειρότερες από αυτές σε πολλές χώρας της Yποσαχάριας Αφρικής. Σχεδόν 400 εκατομμύρια ζουν στην απόλυτη φτώχεια, ο ίδιος αριθμός δεν έχει πρόσβαση σε αποχετευτικό σύστημα, ενώ οι 55 πλουσιότεροι Ινδοί κατέχουν το 1/6 του πλούτου της χώρας.

Η μαγκούρα έχει δύο άκρες…
Την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας, η απεργιακή φρουρά στο εργοστάσιο κεραμικών της μικρής επαρχιακής πόλης Γιανάμ στο κρατίδιο Άντρα Πραντές χτυπήθηκε άγρια από αστυνομικούς με λάθι (μακριές ινδικές μαγκούρες) δολοφονώντας τον ηγέτη του σωματείου Μόχαν Μουράλι και τραυματίζοντας άλλους είκοσι. Η απεργία αποφασίστηκε την προηγούμενη μέρα, όταν η απάντηση της εργοδοσίας στο αίτημα για αύξηση στο μεροκάματο και επαναπρόσληψη απολυμένων ήταν η απόλυση του Μουράλι.
Όταν μαθεύτηκε ο θάνατός του από το νοσοκομείο, εκατοντάδες εργατών έβαλαν φωτιά σε 50 αυτοκίνητα και φορτηγά της εταιρίας, λεηλάτησαν το εργοστάσιο και περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα αναποδογυρίζοντας αυτοκίνητα και απαιτώντας την τιμωρία των υπευθύνων. Μετά, 600 εργάτες ακολουθούμενοι από πολλούς κατοίκους της μικρής πόλης κατευθύνθηκαν προς το σπίτι του εργοστασιάρχη Τσαντρασεκχάρ (όσο πιο μακρύ το όνομα τόσο πιο υψηλή η κάστα…), όπου τον λιντσάρισαν μέχρι θανάτου με σιδηροσωλήνες. Ακολούθησε απαγόρευση κυκλοφορίας και επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ενώ στην πόλη κατέφθασαν ενισχύσεις που συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές και τραυμάτισαν πυροβολώντας τουλάχιστον οχτώ. Διαφωτιστική λεπτομέρεια: στην προηγούμενη απεργία, την 1η Γενάρη, ο Τσαντρασεκχάρ εκτός των απολύσεων είχε αποσπάσει από δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα σύμφωνα με τα οποία οι απεργοί απαγορευόταν να πλησιάσουν το εργοστάσιο πιο κοντά από 200 μέτρα…

Διπλωματικές ιπτάμενες συσκευές
Ο Ομπάμα λίγο μετά τον Πανέτα, τον υπουργό Άμυνας, παραδέχτηκε πρόσφατα, από γκάφα ή ηθελημένα, αυτό που μέχρι τώρα ήταν κατά συνθήκη «μυστικό», ότι δηλαδή πετούν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα πάνω από το Πακιστάν και είναι αυτά που ρίχνουν τους δολοφονικούς πυραύλους. Αυτό που είναι λίγο γνωστό είναι ότι διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα και το Ιράκ για υπερπτήσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων πάνω από το έδαφός του. Τι απάντησαν οι ΗΠΑ; Το παραδέχτηκαν, αλλά διευκρίνισαν ότι πρόκειται για «διπλωματικές μη επανδρωμένες ιπτάμενες συσκευές» που πετούν σε μικρό ύψος και συλλέγουν πληροφορίες για τυχόν μποτιλιάρισμα μπροστά από αμερικανικών συμφερόντων αυτοκινητοπομπές… Εεεε, άμα είναι έτσι δεν τρέχει μία…

 

Σχόλια

Exit mobile version