Αρχική διεθνή Στους δρόμους του κόσμου τ.179

Στους δρόμους του κόσμου τ.179

Οι ΗΠΑ ως πολεμική Αεροπορία της Αλ-Κάιντα
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αποτελέσουν την Πολεμική Αεροπορία της Αλ-Κάιντα». Ποιος είπε τα παραπάνω; Ο δεξιός Αμερικανός γερουσιαστής Ted Cruz.
Πίσω από αυτή την τοποθέτηση έχει στοιχηθεί όλο το Tea Party. Συνολικά η αμερικανική χριστιανική Δεξιά, δηλαδή η Δεξιά της Δεξιάς, αντιτίθεται στην επέμβαση στη Συρία. Στάση που σχετίζεται, πρώτον, με την αντίθεση σε οτιδήποτε κάνει ο σοσιαλιστής, μαύρος, ράντικαλ κ.λπ. Ομπάμα και, δεύτερον, με τη γαλούχηση αυτής της Δεξιάς στα δόγματα Μπους ενάντια στους τζιχαντιστές, την Αλ-Κάιντα, έτσι που η επικράτησή τους στη Συρία απέναντι στον κοσμικό Άσαντ και τους χριστιανούς δεν είναι κάτι που χωνεύεται εύκολα. Η γραμμή σε άπταιστη… εθνικιστική γλώσσα χώρας-φρουρίου όπως την εξέφρασε εκπρόσωπος του Tea Party στο Μέμφις, είναι πως «αμφότερες οι πλευρές στη Συρία είναι εχθροί των ΗΠΑ».

Αυστρία, Σλοβενία, Ελλάδα… τρεις ευρωπαϊκές χώρες
Ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ δήλωσε πως «πρέπει να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων», στη Συρία, κατά το Διεθνές Φόρουμ Διαλόγου Αλπμπάχ, ενώπιον του Ζοζέ Μπαρόζο. Ο Φίσερ τάχθηκε σαφώς κατά μιας επέμβασης που δεν έχει σχέση με αυτοάμυνα ή με αποστολές επιβολής κυρώσεων από τον ΟΗΕ, κατά μιας επέμβασης από μια «συμμαχία προθύμων», καθώς «μια δράση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι πολύ εκλεκτική και προβάλλει το ερώτημα ποια ομάδα επιτρέπεται να κάνει τέτοιες επεμβάσεις και ποια όχι». Να σημειωθεί πως η Αυστρία έχει απαγορεύσει υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Η Σλοβενία (που επίσης απειλείται από μνημόνιο αλλά οι επίσης αστικές κυβερνήσεις της προσπαθούν να το αποφύγουν) υποστηρίζει «όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο πρόβλημα των συριακών χημικών όπλων, καθώς και της πολιτικής, ανθρωπιστικής κρίσης και κρίσης ασφάλειας στη Συρία». Η ρωσική πρωτοβουλία «συμβάλλει σημαντικά στην υπέρβαση της αδιέξοδης κατάστασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το οποίο αναμένεται άμεση ενεργή σύνδεση για την αναζήτηση βιώσιμης πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Σλοβενίας.
Βενιζέλος, υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης στο πρακτορείο Reuters: «Έχουμε καταδικάσει με πολύ καθαρό τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, που είναι ένα ειδεχθές έγκλημα και άρα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση… Ανεξάρτητα από αυτό που αφορά την καθαρή απάντηση στο θέμα των χημικών όπλων, να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία»… Δηλαδή διεθνής απάντηση, καθαρή απάντηση, λέγε με επέμβαση και κλείσιμο του ματιού «είμαστε μέσα». Δέκα μέρες μετά, όταν ακόμη και ο Ομπάμα κάνει δεύτερες σκέψεις, ο πολύ σοβαρός ΥΠΕΞ της πολύ σοβαρής χώρας Ελλάδα επανέρχεται: «Ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα ελληνικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία» κάνοντας λόγο για ηθελημένη παραποίηση θέσεων…

Ερντογάν: Θα σας ισοπεδώσωμεν…
Θυμάστε το αμίμητο «θα σας εξαφανίσωμεν» του Λ. Κωνσταντάρα στην ταινία Υπάρχει και Φιλότιμο; Ίσως αυτό ζήλεψε σύμβουλος του Τούρκου πρωθυπουργού και εξαπέλυσε μια χωρίς προηγούμενο στη διπλωματική ιστορία απειλή προς τη Συρία. Απευθυνόμενος προς τη Δαμασκό, είπε πως «αν η Συρία τολμήσει να επιτεθεί στην Τουρκία ως αντίποινα για την επίθεσή μας εναντίον της, θα την ισοπεδώσουμε». Δηλαδή ο σύμβουλος του Ερντογάν αφού προαναγγέλλει τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας σε γειτονική της χώρα, σαν να πρόκειται για… προαναγγελία δημόσιου έργου, την απειλεί να μην… τολμήσει να αμυνθεί! Υπάρχουν εδώ δύο στοιχεία που αξίζει να επισημανθούν. Το ένα είναι η αμετροέπεια. Δεν μπορεί η Τουρκία όσο κι αν θα το ήθελε να «ισοπεδώσει» τη Συρία, γιατί δεν έχει τέτοια στρατιωτική ισχύ. Το δεύτερο στοιχείο είναι η άκρως επιθετική, τραμπούκικη, μιλιταριστική στάση της Τουρκίας που επιβεβαιώνει ο σύμβουλος του Ερντογάν. Σε πλήρη ασυμφωνία με πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις ορισμένων εδώ στην Ελλάδα που βλέπουν (ακόμη;) στο νεο-οθωμανισμό του ισλαμιστή Ερντογάν την άρνηση τάχα του επεκτατικού παρελθόντος της Τουρκίας των στρατηγών, τη δημοκρατική-ειρηνική αντιμετώπιση του Κουρδικού και την οικοδόμηση καλύτερων σχέσεων με τους γείτονες. Θα σας ισοπεδώσωμεν…

Σχόλια

Exit mobile version