Αρχική διεθνή Στους δρόμους του κόσμου τ.140

Στους δρόμους του κόσμου τ.140

Σάρωσαν οι Σαντινίστας στις τοπικές εκλογές της Νικαράγουα
Στη Νικαράγουα, το κυβερνών κόμμα των Σαντινίστας αύξησε τις δυνάμεις του και σε τοπικό επίπεδο, επικρατώντας σε 134 από τους 153 δήμους, στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι Σαντινίστας του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα έλαβαν το 75% των ψήφων, διατήρησαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Μανάγκουα, ενώ εξέλεξαν 25 περισσότερους δημάρχους σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2008. Η συμμετοχή ανήλθε στο 57%, ενώ έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξέσπασαν βίαια επεισόδια σε πλήθος περιοχών, μεταξύ υποστηρικτών των Σαντινίστας και της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε εκλογική νοθεία, ενώ το Υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, οι παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Αρχών αποφάνθηκαν ότι οι εκλογές έγιναν «σε πολιτισμένο κλίμα». Η Λατινική και Κεντρική Αμερική συνεχίζουν να στρέφονται αριστερά.

 

Δεν θα ξέρουν αν τρώνε μεταλλαγμένα οι Καλιφορνέζοι
Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια ακόμη αναμέτρηση που ήταν επίσης ενδεικτική για την εξουσία που ασκούν οι μεγάλες εταιρίες στις ΗΠΑ. Ο λόγος για την περιβόητη «πρόταση 37», η οποία, αν υπερψηφιζόταν στην Καλιφόρνια θα οδηγούσε όλα τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ να φέρουν ειδική ετικέτα, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να τα αναγνωρίζει. Κάτι τόσο απλό φαινομενικά, αποτέλεσε πεδίο έντονης παρέμβασης για τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων, όπως οι Μοnsanto, Dupont, Pepsico και Nestle, οι οποίες επιδόθηκαν σε έναν απίστευτο πόλεμο προπαγάνδας αξίας 45 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να καταψηφιστεί η προαναφερθείσα πρόταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για κάθε δολάριο που δαπάνησαν οι υποστηρικτές της πρότασης, κυρίως οργανώσεις καταναλωτών, οι εταιρικοί κολοσσοί δαπάνησαν 5. Εν τέλει η πρόταση καταψηφίστηκε με 53,1% έναντι 46,9%. Οι πολέμιοι της πρότασης ελέγχουν περίπου το 90% της αγροτικής παραγωγής των ΗΠΑ.

Μπαχρέιν: Όποιος διαμαρτύρεται χάνει την υπηκοότητά του
Καταστολής συνέχεια στο Μπαχρέιν. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, η κυβέρνηση αφαιρεί την υπηκοότητα σε 31 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, με την αιτιολογία ότι «υποσκάπτουν την ασφάλεια του κράτους». Ανάμεσα στους 31 συμπεριλαμβάνονται οι Τζαουάντ και Φαλάλ Φαϊρούζ, πρώην βουλευτές με το μεγαλύτερο σιϊτικό κίνημα Αλ-Γουιφάκ, και ο Αλί Μουσαϊμάα, γιός του ισόβια φυλακισμένου ηγέτη του κόμματο Αλ-Χακ. Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ματάρ Ματάρ, επίσης πρώην βουλευτής του Αλ-Γουιφάκ, πολλοί από τους ακτιβιστές που πλέον βρίσκονται χωρίς υπηκοότητα επειδή «υποσκάπτουν την κρατική ασφάλεια», αντιμετώπισαν πέρυσι στρατοδικείο με τις ίδιες κατηγορίες, και αθωώθηκαν. Όλα αυτά μια εβδομάδα μετά την ολική απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην νησιωτική αραβική χώρα.
Το μενού της καταστολής όμως δεν σταματά εδώ, μιας και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η αστυνομία του Μπαχρέιν συνεχίζει τους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια και την κακοποίηση κρατουμένων, ακόμα και ανήλικων.
Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης, οι αστυνομικοί σε πάγια βάση οδηγούν νεαρούς σε απομονωμένα σημεία και τους ξυλοκοπούν για ώρες, πριν τους οδηγήσουν στο αστυνομικό τμήμα. Απειλούν τους συλληφθέντες ακόμη και με βιασμό, αν δεν αποκαλύψουν πού κρύβουν οι ακτιβιστές τις μολότοφ που εκτοξεύουν στις δυνάμεις καταστολής.

 

Σχόλια

Exit mobile version