Αρχική διεθνή στους δρόμους του κόσμου

στους δρόμους του κόσμου

 

Ολοκληρωτική απαγόρευση διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν
Η τεράστια εκστρατεία καταστολής στην οποία επιδίδονται οι σουνιτικές αρχές του Μπαχρέιν ενάντια στη διαμαρτυρόμενη σιιτική αντιπολίτευση, δεν έχει τέλος. Μετά τις χιλιάδες συλλήψεις, τις εξοντωτικές ποινές φυλάκισης διαδηλωτών, την επιβολή στρατιωτικού νόμου και τη στρατιωτική επέμβαση στρατευμάτων χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο στρατηγικά σημαντικό νησί, ήρθε ένα ακόμη μέτρο να προστεθεί στο ιστορικό της καταπίεσης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, σεΐχης Ρασίντ Αλ-Καλίφα, το Βασίλειο του Μπαχρέιν απαγορεύει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, ενώ σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω, θα χρησιμοποιήσει «όλα τα έννομα μέσα». Η προειδοποίηση φαίνεται να στοχεύει στο μεγαλύτερο πολιτικό μπλοκ των Σιιτών, το Αλ-Γουεφάκ, που διοργάνωσε πλήθος κινητοποιήσεων στο παρελθόν. Η σύντομη Αραβική Άνοιξη που γνώρισε το Μπαχρέιν, η «επανάσταση των Μαργαριταριών», παρά το βίαιο τέλος της τον περασμένο Μάρτιο με την εισβολή στη χώρα των Σαουδαράβων, την τελευταία περίοδο φαίνεται να αναφλέγεται ξανά. Η σιιτική πλειοψηφία, που αποτελεί περίπου το 70% του πληθυσμού, συνεχίζει να μάχεται ενάντια στην καταπίεση που υφίσταται από το σουνιτικό κατεστημένο. Απέναντι στις εξελίξεις, η Δύση εμμένει στη χλιαρή ρητορεία. Στη νησιωτική χώρα βρίσκεται το αγκυροβόλιο του αμερικανικού 5ου Στόλου.

 

Συνεχίζονται οι άγριες απεργίες στη Ν. Αφρική
Οι εργατικοί αγώνες στη Νότια Αφρική επιμένουν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία της οικονομικά ισχυρότερης χώρας της Αφρικής επιτέθηκε, την Τρίτη, με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα σε απεργούς μεταλλωρύχους της εταιρίας Αγγλο-Αμερικανικής Πλατίνας (Amplats), που διαμαρτύρονταν ενάντια στη συμφωνία που το συνδικάτο τους συνήψε με την εταιρία, προκειμένου η έξι εβδομάδων απεργία τους να λάβει τέλος. Κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στις γειτονικές παραγκουπόλεις των εργαζομένων και των οικογενειών τους με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και κανόνια νερού, οδηγώντας γυναίκες και παιδιά να τρέχουν πανικόβλητα, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την επίθεση. Το ηθικό των απεργών, όμως, δεν κάμφθηκε. Η εταιρία ανακοίνωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι έφτασε σε συμφωνία με πλήθος συνδικάτων προκειμένου να λήξει η απεργία, προσφέροντας μια εφάπαξ πληρωμή περίπου 230 δολαρίων στους εργάτες, ώστε να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Λιγότερο από το 20% του εργατικού δυναμικού επέστρεψε στην δουλειά του, παρ’ όλα αυτά. Οι απεργοί διεκδικούν αύξηση 22% στον πενιχρό μισθό τους και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Τεράστια κινητοποίηση στην Κίνα για την επέκταση εργοστασίου πετροχημικών
Μια ολόκληρη εβδομάδα διαδηλώσεων ενάντια στη σχεδιαζόμενη επέκταση του εργοστασίου πετροχημικών στην κινεζική πόλη Νιγκμπό κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις, με τους διαδηλωτές να επιτίθενται με τούβλα και μπουκάλια σε αστυνομικά οχήματα και τις πολυάριθμες δυνάμεις καταστολής.
Η στάση βέβαια των Αρχών μόνο ως αμυντική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις εφόδους των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών. Αναλυτικότερα οι χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι εναντιώνονται στην επέκταση του εργοστασίου επεξεργασίας πετρελαίου της κρατικής εταιρείας SINOPEC (το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα) για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς θα επιφέρει μεγάλη μόλυνση στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα. Ακόμη, ένα από τα νέα σχεδιαζόμενα εργοστάσια θα παράγει επικίνδυνα χημικά (PX) που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πλαστικών ειδών και πολυεστέρα. Εν τέλει, την Κυριακή η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την επέκταση, προκειμένου να επαναληφθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Κίνα γνωρίζει ολοένα περισσότερες και μαχητικότερες κινητοποιήσεις.

Ανάκριση Πακιστανού πολιτικού από τις Αρχές των ΗΠΑ
Ως παγκόσμιος δερβέναγας εξακολουθούν να συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ. Τελευταίο περιστατικό που αποδεικνύει του λόγου το αληθές είναι η ανάκριση του διάσημου πρώην παίκτη του κρίκετ και (πλέον) πολιτικού του Πακιστάν, ηγέτη του «Κόμματος για την Δικαιοσύνη», Ίμρα Καν, ο οποίος πριν αναχωρήσει από τον Καναδά για τη Νέα Υόρκη παρακρατήθηκε και ανακρίθηκε από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέμα της «φιλικής συζήτησης» αποτέλεσαν οι απόψεις του συγκεκριμένου πολιτικού για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν στο Βόρειο Πακιστάν. Ο Καν, σφοδρός επικριτής των συγκεκριμένων επιθέσεων των ΗΠΑ ο οποίος πρόσφατα ηγήθηκε πορείας 15.000 ατόμων στο Νότιο Ουαζιριστάν -περιοχή στην οποία συμβαίνουν τα περισσότερα χτυπήματα των drones- είναι το πολιτικό πρόσωπο που κυρίως εναντιώνεται στις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίων στόχων που βρίσκονται στο Πακιστάν, και οδηγούν σε εκατοντάδες απώλειες αμάχων. Η περίπτωση έχε εξοργίσει πολλούς στο Πακιστάν και όχι μόνο, καθώς θεωρήθηκε ότι οι ΗΠΑ, κρατώντας και ανακρίνοντας έναν πολιτικό ξένης χώρας σχετικά με τις απόψεις του για ένα θέμα που αφορά τη χώρα του, ξεπέρασαν τα όρια.

Σχόλια

Exit mobile version