Αρχική διεθνή στους δρόμους του κόσμου

στους δρόμους του κόσμου

 

Συμμαχία πολυεθνικών για… νόμιμες δολοφονίες
Το 1990, όταν η φυλή Ογκόνι της Νιγηρίας ξεκινούσε τις ειρηνικές διαμαρτυρίες ενάντια στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Shell, η εταιρεία συνεργάστηκε με τη στρατιωτική χούντα της χώρας ώστε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες. Από τότε περισσότερα από 60 χωριά έχουν καταστραφεί, 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30.000 αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.
Σήμερα, αυτό το έγκλημα έχει προκαλέσει μια από τις σημαντικότερες νομικές μάχες της σύγχρονης εποχής, καθώς στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εκδικάζεται η υπόθεση Kiobel εναντίον Shell, με τον Kiobel να αποτελεί λαοφιλή ηγέτη των Ογκόνι, που δολοφονήθηκε στο Δέλτα του Νίγηρα. Αν η ολλανδική πολυεθνική κερδίσει τη δίκη, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο που θα επιτρέπει στις εταιρίες γίγαντες να μη λογοδοτούν για τα εγκλήματα που διαπράττουν, ακόμα και αν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όμως η Shell δεν είναι μόνη της. Την ενεργή υποστήριξή τους στο δικαστήριο έχουν εκφράσει εγγράφως οι εταιρίες: Monsanto, Chevron, BP, Rio Tinto, Dow Chemical, Ford, pharmaceutical giant Glaxosmith Kline, Procter and Gamble, Honeywell, ConocoPhillips, IBM, General Electric, αλλά και το εμπορικό επιμελητήριο των ΗΠΑ.

Μπαχρέιν: Η εξέγερση συνεχίζεται, όπως και η καταστολή
Παρά την εισβολή στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας, την ακραία καταστολή και τις εξωφρενικές ποινές φυλάκισης εναντίον των διαμαρτυρομένων Σιϊτών, η Αραβική Άνοιξη του Μπαχρέιν συνεχίζεται. Τις χιλιάδες συλλήψεις στις οποίες προέβησαν οι Αρχές ακολούθησαν βαρύτατες ποινές φυλάκισης, σε ανθρώπους που το μόνο τους «έγκλημα» ήταν ότι πήραν μέρος σε διαδήλωση, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από τις πρακτικές των σωμάτων ασφαλείας. Σε μια εξοργιστική απόφαση την προηγούμενη εβδομάδα, οι δικαστικές αρχές της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας αποφάσισαν να απορρίψουν τις εφέσεις και να διατηρήσουν τις ποινές που είχαν επιβληθεί σε 13 ακτιβιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και γιατροί βρίσκονται ανάμεσα στους καταδικασθέντες, μόνο και μόνο επειδή είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στα θύματα της κρατικής καταστολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην κηδεία του Mohammed Ali Moshaima, φυλακισμένου ακτιβιστή που βρήκε τον θάνατο στη φυλακή, από… αναιμία όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας.

Διαρροές για τις σχέσεις ΗΠΑ και μεξικανικών ναρκοκαρτέλ
Ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν από την ιδιωτική υπηρεσία πληροφοριών Stratfor, φέρουν σημαντικό Μεξικανό διπλωμάτη με το κωδικό όνομα MX-1, να δηλώνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεργάζεται στη διακίνηση ναρκωτικών στην Αμερική με τα μεξικανικά ναρκοκαρτέλ, και ότι επίσης υποστηρίζει το καρτέλ της Σιναλόα. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς ανθρώπων που γνωρίζουν το καρτέλ της Σιναλόα από πρώτο χέρι και δηλώνουν ότι ο αρχηγός Joaquin Guzman είναι πληροφοριοδότης των ΗΠΑ και επίσης ότι στο καρτέλ του, δόθηκε το ελεύθερο προκειμένου να συνεχίσει να εισάγει τόνους ναρκωτικών στο Σικάγο. Σύμφωνα με όσα ο ΜX-1 αναφέρει, οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα προς τα ναρκοκαρτέλ Σιναλόα και Juárez να «τα βρουν» μεταξύ τους, προκειμένου να μειωθεί η βία. Συνεχίζοντας, οι διαρροές δείχνουν ότι οι σημαντικότερες δίοδοι μεταφοράς ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ από την Ciudad Juarez έχουν αποτελέσει ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις αμερικανικές Αρχές, και ότι η μεταφορά μεγάλων ναρκοφορτίων από το καρτέλ της Σιναλόα δεν αποτελούν πρόβλημα για της ΗΠΑ. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις Μεξικανού αξιωματούχου της πολιτείας Chihuahua που τον Ιούλιο στο Al Jazeera υποστήριξε ότι η CIA και άλλοι διεθνείς «παίκτες» δεν μάχονται τους εμπόρους ναρκωτικών, αλλά «προσπαθούν να διαχειριστούν το ναρκοεμπόριο».

Σχόλια

Exit mobile version