Αρχική διεθνή στους δρόμους του κόσμου

στους δρόμους του κόσμου

 

Drones: Οι μη-εμφανείς επιπτώσεις
Σύμφωνα με το τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Επίλυσης Συγκρούσεων του Πανεπιστήμιου του Stanford και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, οι επιπτώσεις των επιχειρήσεων με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που οι ΗΠΑ διεξάγουν σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι σοβαρότατες. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές δεν προκαλούν μόνο απώλειες και τραυματισμούς αλλά επηρεάζουν ιδιαίτερα αρνητικά και με πολλούς μη-εμφανείς τρόπους τις ζωές χιλιάδων πολιτών.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπερίπτανται 24 ώρες το 24ωρο πάνω από κοινότητες στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, βομβαρδίζοντας σπίτια, οχήματα και δημόσιους χώρους χωρίς προειδοποίηση. Έτσι, η παρουσία τους τρομοκρατεί και προκαλεί ραγδαία άνοδο του άγχους αλλά και των ψυχολογικών τραυμάτων, καθώς οι πληθυσμοί που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές αντιμετωπίζουν τη συνεχή απειλή ενός στρατιωτικού χτυπήματος που μπορεί να τους πλήξει ανά πάσα στιγμή και είναι ανήμποροι να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Όπως είναι φυσικό, ο φόβος που προκαλείται επηρεάζει τη συμπεριφορά, οδηγώντας στην κοινωνική αποδιοργάνωση των κοινοτήτων της περιοχής.

 

Αποζημιώθηκαν για την αστυνομική βαρβαρότητα
Αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα κληθεί να πληρώσει το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια σε 21 πρώην και νυν φοιτητές του, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση με σπρέι πιπεριού από αστυνομικό εντός του ιδρύματος, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης τον περασμένο Νοέμβριο στα πλαίσια του κινήματος Occupy. Κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την αύξηση του ύψους των διδάκτρων, οι φοιτητές είχαν δεχθεί αναίτια επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, ενώ το βίντεο που απεικονίζει τους νέους να δέχονται επίθεση εξ επαφής με σπρέι πιπεριού, είχε κάνει το γύρο του Διαδικτύου. Τα θύματα της καταστολής δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Η αγωγή που κατέθεσαν κατά του πανεπιστημίου δικαιώθηκε, και κάθε φοιτητής θα λάβει αποζημίωση 30.000 δολαρίων και μια γραπτή απολογία της κοσμήτορος, ενώ επίσης το πανεπιστήμιο θα χρεωθεί τα νομικά έξοδα της όλης υπόθεσης, που φτάνουν τις 250 χιλιάδες δολάρια.
Και η ερώτηση αφελούς. Αν συνέβαιναν και εδώ αυτά και κατέθετε αγωγή ο ελληνικός λαός κατά της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη μεταχείρισή του στις διαδηλώσεις, το ποσό που θα επιδικαζόταν θα ξεπερνούσε ή όχι το συνολικό εξωτερικό χρέος της χώρας;

Συγκρούσεις χιλιάδων σε κινεζικό εργοστάσιο
Μετά τις πολυάριθμες αυτοκτονίες σε εργοστάσιο της Foxconn (κατασκευάστρια του I-Phone) που απασχολεί 79.000 εργαζόμενους, σειρά είχε μια μεγάλη εργατική εξέγερση που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι ενεπλάκησαν σε σκληρές συγκρούσεις με την ασφάλεια του εργοστασίου που βρίσκεται στην πόλη Taiyuan της βόρειας Κίνας, με αφορμή την πληρωμή υπερωριών. Η αφόρητη πίεση, το άγχος, οι μικρές αμοιβές, αλλά και το γεγονός ότι οι Κινέζοι εργαζόμενοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να ικανοποιηθούν με ψίχουλα, αποτελούν αναμφίβολα τις αιτίες πίσω από τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά εργατικής «απειθαρχίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι κυριολεκτικά ζουν μόνο για τα εργοστάσια της Foxconn, καθώς ξοδεύουν όλο το 24ωρό τους είτε στη γραμμή παραγωγής είτε στους κοιτώνες.
Την εξέγερση κλήθηκαν να καταστείλουν περίπου 5.000 αστυνομικοί, ενώ 40 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Τα σύγχρονα κάτεργα παράγουν και οργή, εκτός από μοδάτα κινητά τηλέφωνα.

Σχόλια

Exit mobile version