Αρχική διεθνή Στους δρόμους του κόσμου τ.110

Στους δρόμους του κόσμου τ.110

 

Μπαχρέιν: η αποσιωπημένη εξέγερση
Με τα δυτικά φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στη Συρία και το Ιράν, πού… φως για το Μπαχρέιν. Το περασμένο Σάββατο ένας ακόμη νέος διαδηλωτής 22 χρονών, σκοτωμένος από μεταλλική σφαίρα, προστέθηκε στους πάνω από 45 νεκρούς στην εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης που ξέσπασε τον περσινό Φλεβάρη στη χώρα. Την προηγούμενη μέρα ένας άντρας και μια γυναίκα σε σιιτικά χωριά είχαν πεθάνει από ασφυξία λόγω της αποπνικτικής χρήσης δακρυγόνων. Ο άντρας, 31 χρονών, πέθανε από ρίψη μέσα στο σπίτι του. Σύμφωνα με δήλωση του επιτρόπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την περασμένη Τρίτη, γίνεται «δυσανάλογη χρήση βίας από τις Αρχές» και ειδικά «υπερβολική χρήση πλαστικών σφαιρών, φυσιγγίων με σκάγια για πτηνά (!) και δακρυγόνων». Τα δακρυγόνα μόνο ίσως ευθύνονται για πάνω από 30 θανάτους, σύμφωνα με τον Επίτροπο του ΟΗΕ!
Ο καταδικασμένος σε ισόβια ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμπντουλχαντί αλ-Κχαουάια, πατέρας τεσσάρων παιδιών, μεταφέρθηκε την Τετάρτη στο νοσοκομείο μετά από 50 μέρες απεργίας πείνας. Είναι ένας από τους 7 που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και ένας από τους δεκάδες αγωνιστές του Μπαχρέιν που καταδικάστηκαν από στρατοδικείο όσο ίσχυε ο στρατιωτικός νόμος μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Από τότε, δηλαδή συνολικά εδώ και 14 μήνες, δεν έπαψαν να γίνονται διαδηλώσεις στη χώρα, σχεδόν σε καθημερινή βάση! Το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 που είναι προγραμματισμένο για τις 22 Απρίλη απειλείται με ματαίωση για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, η βάση του 5ου Αμερικανικού Στόλου δεν εμπίπτει στις περιπτώσεις που πρέπει να μαθαίνουμε πολλά από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης…

 

Οι εργατικές κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο συνεχίζονται
Συγκρούσεις με τη στρατιωτική αστυνομία έγιναν τη Δευτέρα στο Κάιρο έξω από το Κρατικό Συμβούλιο όπου εκδικάζεται η έφεση επιχειρήσεων εναντίον δικαστικής απόφασης να επιστραφούν τέσσερις ιδιωτικές εταιρίες στο Δημόσιο που είχαν ιδιωτικοποιηθεί επί Μπουμπάρακ έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν η στρατιωτική αστυνομία εμπόδισε τους εργαζόμενους στις εταιρίες να παραστούν στην εκδίκαση της έφεσης.

Φεύγουμε αλλά δεν σας εγκαταλείπουμε
«Μέχρι τα τέλη του 2014 η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στον τομέα της ασφάλειας θα έχει ολοκληρωθεί και οι Αφγανοί θα έχουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της ασφάλειας του Αφγανιστάν, μετά τη μεταβίβαση», είπε η Χίλαρι. Αλλά «θέλουμε να πούμε σαφώς στον αφγανικό λαό, στους αντάρτες και σε όλους στην περιοχή: το ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψει το Αφγανιστάν», είπε επίσης η Χίλαρι. Το πιάσαμε το… υπονοούμενο Χίλαρι. Θα το αποδεχτούν και όσοι άλλοι συμμετάσχουν στη νέα σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20-21 Μάη;

Υπεργολαβική απασχόληση, μια ακόμη αιχμή των πολυεθνικών
Η σύμπραξη της καναδικής Pacific Rubiales Energy με την κολομβιανή Ecopetrol έφερε στη δεύτερη «τεχνογνωσία»: η τελευταία απασχολεί πλέον άμεσα μόλις 5.500 εργαζόμενους ενώ άλλοι 30.000 εργάζονται σε υπεργολαβικές εταιρίες.
Δεκαπέντε εργάτες στην Ecopetrol τραυματίστηκαν την Τετάρτη στην Καρθαγένη και την Μπαρανκαμπερμέγια στις απεργιακές κινητοποιήσεις 22 χιλιάδων εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας. Βασικό αίτημα ήταν το σταμάτημα των απολύσεων που στοχεύουν στην αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με εργαζομένους σε υπεργολαβικές εταιρίες. Αλήθεια, πόσοι από αυτούς τους συνδικαλιστές θα ζουν ύστερα από πέντε χρόνια, στη χώρα με τις περισσότερες στον κόσμο δολοφονίες συνδικαλιστών;

Σχόλια

Exit mobile version