Αρχική κοινωνία Στους δρόμους η Ελλάδα για το «μαύρο»

Στους δρόμους η Ελλάδα για το «μαύρο»

Κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας. Του Μάριου Διονέλλη

Σε δρόμους, πλατείες και κυρίως στα κτίρια των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ χτυπά η καρδιά των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα από την ημέρα της ανακοίνωσης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σχεδόν ταυτόχρονα με το μαύρο ένα ποτάμι ανθρώπων, σε όλες τις πόλεις, ξεχύθηκε για να διαμαρτυρηθεί. Όχι μόνο για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία.
Στη Θεσσαλονίκη το επίκεντρο των διαδηλώσεων είναι το κτίριο της ΕΤ3, επί της Λεωφόρου Στρατού, το οποίο τελεί υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης. Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρέθηκαν μπροστά στο κτίριο πλήθος κόσμου αλλά και καλλιτέχνες που αδιάκοπα όλες αυτές τις ημέρες στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων.
Ογκώδεις είναι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Πάτρα με τον αριθμό των πολιτών που διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο της ΕΡΤ να φτάνει τους 20.000 την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης Κεδίκογλου. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Πλατεία Γεωργίου, ενώ χαρακτηριστικότερη φιγούρα των κινητοποιήσεων ήταν η 82χρονη γυναίκα, η οποία προπορεύτηκε σε κάποιες από τις πορείες ακουμπώντας στο μπαστούνι της και προκαλώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων. Με ταμπούρλα και παραδοσιακούς ήχους συνόδευσαν τη διαμαρτυρία τους οι κάτοικοι της Λάρισας, στην Πλατεία Ταχυδρομείου, όπου επίσης είναι συνεχείς οι κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και μαζικούς φορείς της πόλης. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου, προσφέροντας προϊόντα στους απολυμένους υπαλλήλους αλλά και με την μαζική τους παρουσία στα συλλαλητήρια.
Στην Ήπειρο μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα με τα κτίρια της δημόσιας ραδιοφωνίας να βρίσκονται υπό κατάληψη και πλήθος κόσμου να συμπαρίσταται στους εργαζόμενους. Στα Ιωάννινα οι συγκεντρώσεις γίνονται μπροστά στην τοπική ΕΡΑ, στο Φρουραρχείο και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, ενώ παρέμβαση έκαναν και οι απόδημοι Ηπειρώτες μέσω της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης που σε ανακοίνωσή της μιλά για την ανάγκη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ, καθώς είναι η μόνη «φωνή της πατρίδας» για τον ελληνισμό του εξωτερικού.
Συνεχείς εκπομπές και από τον υπό κατάληψη σταθμό της ΕΡΑ Κομοτηνής πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι, ενώ για το θέμα της ΕΡΤ υπήρξε και ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, εκδίδοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο. Αντιμέτωπος με τους εργαζόμενους της ΕΡΑ Κομοτηνής βρέθηκε και ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.
Μεγάλη συμμετοχή σημειώνεται στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Τρίπολη. Στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας το επίκεντρο των διαδηλώσεων είναι οι πλατείες Πετρινού και Αγίου Βασιλείου, ενώ οι πορείες των σωματείων καταλήγουν στο κτίριο της ΕΡΑ Τρίπολης. Στην Τρίπολη τις αποδοκιμασίες των πολιτών αντιμετώπισε ο γραμματέας της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατά τη διάρκεια προσυνεδριακής εκδήλωσης της Ν.Δ.
Σημαντικές ήταν οι αντιδράσεις και στην Καλαμάτα, ιδιαίτερη πατρίδα του Αντώνη Σαμαρά. Στην Πλατεία 23ης Μαρτίου και στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου δίνονται τα ραντεβού των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, ενώ αίσθηση έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΡΤ για τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις των πομπών, στα κέντρα εκπομπής της τηλεόρασης που καλύπτουν όλη τη Νότια Πελοπόννησο.
Το κτίριο της ΕΡΑ στην Κέρκυρα κατέκλυσε πλήθος κόσμου με το πρώτο άκουσμα της απόφασης για την ΕΡΤ, ενώ όλες τις ημέρες συνεχίζονται οι αντιδράσεις πολιτών του νησιού, μεταξύ αυτών και αρκετοί καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αντίστοιχη εικόνα και στη Μυτιλήνη.

Στην εντατική εργαζόμενος της ΕΡΑ Ηρακλείου
Με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου διακομίστηκε στο νοσοκομείο εργαζόμενος της ΕΡΑ Ηρακλείου, ο οποίος κατέρρευσε υπό το βάρος της επερχόμενης απόλυσής του. Ο 57χρονος ηχολήπτης της ΕΡΑ είναι πατέρας τριών παιδιών, με άνεργη σύζυγο και απολύεται ενώ βρίσκεται λίγα χρόνια πριν από τη σύνταξη. Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν το περιστατικό βρισκόταν στη δουλειά υποστηρίζοντας τεχνικά το απεργιακό πρόγραμμα που εκπέμπει η ΕΡΑ Ηρακλείου. Τα τελευταία νέα για την υγεία του είναι ότι διαφεύγει τον κίνδυνο και ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να βγει από την εντατική.  
Στο Ηράκλειο επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι το κτίριο της ΕΡΑ στην παραλιακή λεωφόρο με καθημερινές συναυλίες αλλά και ογκώδη συλλαλητήρια από το Εργατικό Κέντρο και την ΑΔΕΔΥ. Στην πόλη έγινε και μοτοπορεία για την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης. Η ΕΡΑ Ηρακλείου για περίπου μία εβδομάδα εξέπεμπε από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού του ΤΕΙ Κρήτης, μετά από παραχώρηση που έγινε με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου του ιδρύματος.
Στα Χανιά διοργανώνονται συγκεντρώσεις έξω από το κτίριο της τοπικής ΕΡΑ στη Σούδα ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις διοργανώνονται από μαζικούς φορείς στην πλατεία της Δημοτική Αγοράς. Παρέμβαση για το ζήτημα της ΕΡΤ έκανε και το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου που εδρεύει στα Χανιά, ζητώντας από την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει άμεσα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σχόλια

Exit mobile version