Αρχική πολιτική Στους Γερμανούς και ο ελληνικός… Helios

Στους Γερμανούς και ο ελληνικός… Helios

200.000 στρέμματα δημόσιας γης παραχωρούνται για φωτοβολταϊκά.

Μόνο για αναψυχή, καθώς φαίνεται, δεν ήταν τα ταξίδια του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Γερμανία, το τελευταίο διάστημα. Ο γνώριμος των Γερμανών -από τις… υπηρεσίες που πρόσφερε στην τρόικα μέσω του υπουργείου Οικονομίας- ταξίδευε για χοντρές μπίζνες, τάζοντας στους εταίρους μας κυριολεκτικά γη και… ήλιο.
Το σχέδιο ανακοινώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Ο ελληνικός ήλιος ή Helios (όπως ονομάστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας) θα αξιοποιηθεί, στο μέγιστο, προς όφελος των γερμανικών εταιριών φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών πάρκων, στις οποίες ο κ. Παπακωνσταντίνου έταξε 200.000 στρέμματα δημόσιας έκτασης και μάλιστα μέσω fast track, ώστε να παρακαμφθούν τα όποια νομοθετικά κωλύματα.

Πνοή στα γερμανικά κεφάλαια
Οι υπόδουλοι υπουργοί της κυβέρνησης ΓΑΠ αποδεικνύουν, για ακόμη μια φορά, την υποταγή τους στα ξένα αφεντικά τους, ξεπουλώντας τον ελληνικό ήλιο και τη δημόσια γη, σε μια αγορά μάλιστα που ούτως ή άλλως λειτουργούσε σε ένα εντελώς αρρύθμιστο καθεστώς.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραγωγή χιλιάδων μεγαβάτ ενέργειας από φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά πάρκα τα οποία θα δημιουργήσουν και θα εκμεταλλεύονται οι γερμανικές εταιρίες (είτε οι υφιστάμενες, είτε νέες που θα δημιουργηθούν αποκλειστικά για αυτό το σκοπό). Οι διθύραμβοι του ΥΠΕΚΑ για ένα έργο που θα «ανοίξει» περίπου 60.000 εργασίας, μόνο μειδίαμα μπορούν να προκαλέσουν, καθώς ακόμη και οι εκπρόσωποι του ελληνικού ενεργειακού κεφαλαίου επισημαίνουν με δηλώσεις τους πως μόνο οι γερμανικές εταιρίες θα είναι κερδισμένες, σε αντίθεση με τις ελληνικές που στριμώχνονται στη γωνία μήπως και κερδίσουν από την πίτα της παραγωγής του εξοπλισμού για τα νέα πάρκα.
Το αρμόδιο υπουργείο έσπευσε να δηλώσει, δε, ότι «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια(!)» προκειμένου να παράγεται στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, πετώντας έτσι ένα ξεροκόμματο και στις ελληνικές βιομηχανίες, για να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις τους. Ανεξαρτήτως εάν και αυτές τα τελευταία χρόνια έβγαλαν χοντρά λεφτά από την κομπίνα της πώλησης-εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε αγρούς, κτίρια, στέγες κ.λπ., λειτουργώντας, μάλιστα, χωρίς συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, ποιος πιστεύει πως οι γερμανικές εταιρίες θα αφήσουν το φιλέτο για τους φτωχούς συγγενείς;
Η σπουδή των Γερμανών να μπουν στην ελληνική αγορά είναι γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ εδώ και 1-2 χρόνια, καθώς η γερμανική αγορά περνάει σοβαρή κρίση, μετά τη μείωση των feed in tarrifs (τα τιμολόγια τροφοδοσίας δικτύου επί της παραγόμενης ενέργειας) και αναζητά επειγόντως νέες πεδία δραστηριοποίησης. Συγκεκριμένα, οι γερμανικές εταιρίες που λειτουργούσαν φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά πάρκα στήριζαν τη βιωσιμότητά τους σε κυβερνητική ρύθμιση, βάσει της οποίας η εκάστοτε δηµόσια επιχείρηση ηλεκτρισµού υποχρεούνταν να καταβάλει ένα ελάχιστο χρηµατικό ποσό ανά kWh στους ιδιοκτήτες µονάδας ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (τιμολόγια παροχής). Αυτή η τιμή έχει περιοριστεί στο ελάχιστο την τελευταία διετία, ωθώντας τη γερμανική βιομηχανία να ψάχνει νέες αγορές προς… ξεζούμισμα.
Τα 20 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογισμό το έργο Helios αποτελούν μια καλή ευκαιρία ανάπτυξης του γερμανικού κεφαλαίου και εξηγούν τις πιέσεις που δεχόταν το ελληνικό υπουργείο να ανοίξει, μέσω fast track, μια πίσω πόρτα για επιπλέον κέρδη στους… φίλους Γερμανούς, αλλά και τις αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις που μετά τις πρώτες μεγάλες αρπαχτές έχουν στεγνώσει από ρευστότητα.
Ο μοναδικός χαμένος είναι και πάλι ο ελληνικός λαός, που ούτε φθηνότερη ενέργεια θα απολαμβάνει και θα είναι και φτωχότερος κατά 20.000 στρέμματα γης.

Μαίρη Ευθυμιάτου
Σχόλια

Exit mobile version