Αρχική πολιτική Στον Εισαγγελέα οι υπεύθυνοι για το ΧΥΤΑ Γραμματικού

Στον Εισαγγελέα οι υπεύθυνοι για το ΧΥΤΑ Γραμματικού

Καταδικαστική είναι η απόφαση των Ελλήνων Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τη δημιουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, καθώς αποδείχτηκε παράνομη η χωροθέτηση και η κατασκευή του. Το θέμα ανέδειξαν με ανακοινώσεις τους η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, και ο ευρωβουλοευτής Νίκος Χουντής.
Συγκεκριμένα οι Έλληνες Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επιβεβαιώνουν ότι άμεσα υπεύθυνοι είναι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, το ΥΠΕΚΑ και η κατασκευάστρια κοινοπραξία, καθώς ο ΧΥΤΑ Γραμματικού παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και τα κριτήρια χωροθέτησης, αφού κατασκευάζεται πάνω σε ρέμα που καταλήγει στον Ευβοϊκό κόλπο. Κατά συνέπεια γεννιούνται σοβαροί κίνδυνοι για τον υδροφόρο ορίζοντα και την υγεία των κατοίκων. Έτσι βασική ενέργεια των Ελλήνων Επιθεωρητών ήταν η παραπομπή της Περιφέρειας Αττικής και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, στον Εισαγγελέα.
Η ύπαρξη του συγκεκριμένου ρέματος διαπιστώθηκε επί τόπου κατά τις αυτοψίες από χάρτες της Γεωλογικής Υπηρεσίας Στρατού, από γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Αττικής και από ομολογία της ίδιας της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Στην τελευταία αναλογούν τεράστιες ευθύνες, αφού γνώριζε την ύπαρξη του ρέματος αλλά αδειοδότησε το έργο. Ακόμη, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, παρά το γεγονός ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται ότι η οριοθέτηση του βάθους του υδροφόρου ορίζοντα είναι στα 90 μέτρα. Συγχρόνως από την Πολιτεία καθορίζεται πως με βάση τα κριτήρια καταλληλότητας χωροθέτησης, πηγές και πηγάδια δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 1.000 μέτρων από ΧΥΤΑ.
Το έγκλημα που απειλεί άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι ξεκάθαρο. Χρειάζεται να σταματήσει κάθε εργασία που σχετίζεται με το ΧΥΤΑ Γραμματικού και να σταματήσει κάθε διαδικασία που θα αναδείξει προσωρινό ανάδοχο του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η συγκάλυψη του προβλήματος, η απόκρυψη εγγράφων και στοιχείων και η πολιτική που ευνοεί τα εργολαβικά συμφέροντα. Ας μην ξεχνάμε τα παραδείγματα από την Κερατέα και πρόσφατα από τις Σκουριές που δείχνουν ότι οι κάτοικοι δεν αδιαφορούν όταν καταστρέφεται ο τόπος και οι ζωές τους.

Μ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version