Αρχική πολιτική Στη ΔΕΘ η πρεμιέρα του νέου κύκλου αγώνων

Στη ΔΕΘ η πρεμιέρα του νέου κύκλου αγώνων

Από τις κυβερνητικές παρελάσεις στα… φοβισμένα περάσματα

Από τις φιέστες του Ανδρέα Παπανδρέου, στο συμπόσιο Σημίτη και από τα γεύματα Καραμανλή, στην εξαφάνιση Σαμαρά. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η σύντομη μεν, μα ενδιαφέρουσα, δε, μεταπολιτευτική ιστορία της κυβερνητικής παρουσίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Παράλληλα, από τις υποδοχές στο αεροδρόμιο, περάσαμε στην άδεια πόλη και τα γεμάτα ουζερί, στις πρώτες δειλές διαδηλώσεις και πλέον σε ένα μεγάλο -το πρώτο της χρονιάς- κινηματικό ραντεβού.
Φέτος η ΔΕΘ δεν θα είναι όπως όλες οι άλλες. Κι αν αυτό λέγεται κάθε χρόνο, φέτος είναι η πρώτη φορά που πριν ακόμη ξεκινήσει το «πανηγύρι», τίποτα δεν θυμίζει μια ΔΕΘ από τα παλιά.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κάνει ένα σύντομο πέρασμα από το χώρο της Διεθνούς Έκθεσης σήμερα το πρωί, ενώ δεν προβλέπεται συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, συνέντευξη Τύπου και το καθιερωμένο δείπνο στο Βελλίδειο, το Σάββατο το βράδυ. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας με καυστικό τρόπο σχολίασε χθες στη Βουλή ότι «ακόμη και επί δικτατορίας ήταν καθιερωμένο ο πρωθυπουργός να μιλάει στους παραγωγικούς φορείς».

Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ
Σε αντίθεση με τη δεδομένη κυβερνητική απουσία, στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο αφενός να παρουσιάσει την κυβερνητική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου να σηματοδοτήσει με την παρουσία του την απαρχή εργατικών και κοινωνικών αγώνων, ενόψει του θερμού χειμώνα που έρχεται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται στη Θεσσαλονίκη σήμερα το απόγευμα, ώστε να πάρει μέρος στη διαδήλωση, ενώ το επόμενο σαββατοκύριακο ες επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει στο Βελλίδειο, το Σάββατο το βράδυ, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι και θα έχει σειρά επαφών στην πόλη με σωματεία και παραγωγικούς φορείς.

Τα ραντεβού
Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, δείχνουν να μην επηρεάζονται από την κυβερνητική απουσία και αναμένεται χιλιάδες εργαζόμενοι να βρεθούν σήμερα το απόγευμα στους δρόμους της πόλης. Η συγκέντρωση του ΕΚΘ, στην οποία συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι στις 18:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου. Τα Πρωτοβάθμια Σωματεία θα πραγματοποιήσουν πορεία με προσυγκέντρωση στις 17:30, στην Καμάρα, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί στις 18:00 στην πλατεία Αριστοτέλους.

Φρούριο η Θεσσαλονίκη
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα απουσιάζει, επί της ουσίας, από τη ΔΕΘ, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει «θερμή υποδοχή» στους διαδηλωτές που αναμένεται να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, σήμερα και αύριο το απόγευμα.
Ήδη από τη Δευτέρα στην πόλη κινούνται -όχι πολύ διακριτικά- εκατοντάδες μηχανές των ομάδων ΖΗΤΑ, ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, ενώ πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους σε άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας.
Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται από χθες το πρωί κοινωνικοί χώροι, καταλήψεις και γραφεία οργανώσεων στο κέντρο της πόλης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν διαπληκτισμοί πολιτών με άντρες της αστυνομίας.
Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη έχει μεταφερθεί ο ειδικός φράκτης της ΕΛ.ΑΣ. που έμπαινε έξω από τη Βουλή και θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας, ενώ η αύρα βρίσκεται από τη Δευτέρα, μέσα στο χώρο της ΔΕΘ. Συνολικά, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκονται περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών, οι οποίοι θα φθάσουν στην πόλη από όλη τη χώρα.
Συγκεκριμένα, από την Αθήνα αναχώρησαν 33 διμοιρίες των ΜΑΤ, αστυνομικοί των Ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, της  Άμεσης Δράσης, περίπου 600 αστυνομικοί των υπηρεσιών Ασφαλείας από την Ασφάλεια Αττικής και κυρίως από την Αντιτρομοκρατική και την Κρατική Ασφάλεια.

 

Σχόλια

Exit mobile version