Αρχική κοινωνία εργασία Στην ανεργία οδεύουν περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι της Aldi

Στην ανεργία οδεύουν περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι της Aldi

Το σχέδιο αποχώρησής της Aldi από την Ελλάδα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Σάββατο, με κλείσιμο των πρώτων 8 καταστημάτων της –τα 7 στη Νότια Ελλάδα κι ένα στη Νάουσα– από το συνολικό δίκτυο των 38 σημείων πώλησης που διαθέτει.

Ο παραπάνω σχεδιασμός της επιχείρησης μεταφράζεται σε ομαδικές απολύσεις αντί για αποχωρήσεις προσωπικού, με βάση τα ισχύοντα μηνιαία όρια και έναρξη «λουκέτων» στα καταστήματα στις 15 Νοεμβρίου, όπως αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η Aldi Ελλάδας απασχολεί σήμερα περίπου 600-650 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από επαφή της διοίκησης της Aldi με το υπουργείο Εργασίας προκρίθηκε από την πρώτη η επιλογή των «περιορισμένων» ομαδικών απολύσεων, καθώς διαφορετικά η διαδικασία της σταδιακής περικοπής των απασχολούμενων, με βάση την κείμενη νομοθεσία, θα έπρεπε να διαρκέσει έως το έτος 2014. Βέβαια, η υπουργός Εργασίας ήταν αρνητική στο αίτημα της αλυσίδας Aldi να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις έως και πάνω από 500 εργαζομένων, για το διάστημα μέχρι το Φεβρουάριο του 2011, δίνοντας ουσιαστικά μια ακόμη ευκαιρία στο προσωπικό και τη διοίκηση να βρουν τη χρυσή τομή στη μεταξύ τους διαπραγμάτευση.
Στο γραφείο της κ. Λούκας Κατσέλη είχε φτάσει πρόταση που προέβλεπε τμηματική αποχώρηση του προσωπικού, με 283 απολύσεις να γίνονται το Νοέμβριο, 180 το Δεκέμβρη κι άλλες 43 μέσα το πρώτο δίμηνο του 2011, αλλά αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό έγγραφο.
Πρόθεσή της είναι να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια για να γεφυρωθεί το χάσμα που παρατηρείται, αναφορικά με το τι προσφέρει η πολυεθνική και τι ζητούν οι εργαζόμενοι για να συναινέσουν στην απόλυσή τους. Το περιθώριο αυτό ορίστηκε στις 20 ημέρες, αρχής γενομένης από την Τετάρτη το βράδυ, όταν και ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ήδη εκτιμάται ότι πάνω από δέκα στελέχη από διάφορα τμήματα –ανάπτυξης κ.ά.– στην έδρα της αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη έχουν απολυθεί, καθώς δεν υφίσταται πλέον αντικείμενο δραστηριότητας.
Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, ενημερώθηκαν, τόσο προφορικά όσο και γραπτά –με επίσημο έγγραφο που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή και στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Θεσσαλονίκη– για τις εξελίξεις και καθορίζουν τη στάση που θα κρατήσουν. Βέβαια, η όλη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων μπορεί και να τερματιστεί εάν ευοδωθεί η εξαγορά ενός ή περισσότερων καταστημάτων από κάποια άλλη λιανεμπορική αλυσίδα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υψηλές αρχικές τιμές πώλησης των παγίων της Aldi, δηλαδή για το ολοκαίνουργιο Logistics-Center της Θεσσαλονίκης κόστους από 125-135 εκατ. ευρώ και για προνομιακά ιδιόκτητα καταστήματα από 9-12 εκατ. ευρώ. Να θυμίσουμε ότι η Aldi είναι κερδοφόρα επιχείρηση που μέχρι πριν από ένα χρόνο προχωρούσε σε αναπτυξιακές επενδύσεις και σε επέκταση της αλυσίδας καταστημάτων της.
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version