Αρχική πολιτική Στα Χανιά πέταξαν τους χρυσαυγίτες στη θάλασσα

Στα Χανιά πέταξαν τους χρυσαυγίτες στη θάλασσα

Σοβαρά επεισόδια μετά από νέο πογκρόμ εις βάρος μεταναστών. Του Μάριου Διονέλλη

Για μία ακόμα φορά η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να στήσει σκηνικό εκφοβισμού στα Χανιά. Τουλάχιστον πέντε μέλη της ξυλοκόπησαν μετανάστες εν μέση οδό, στη Δημοτική Αγορά των Χανίων και κάτω από τη μύτη της αστυνομίας η οποία δεν κινητοποιήθηκε, παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην περιοχή. Κατόπιν, το «πατριωτικό» κατόρθωμα των χρυσαυγιτών γιορτάστηκε σε τοπικό μπαρ στο Ενετικό Λιμάνι. Εκεί, ωστόσο, κατέφθασαν μέλη αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών οργανώσεων και αλληλέγγυοι πολίτες. Ακολούθησε σφοδρότατη σύρραξη στην οποία, μάλιστα, ενεπλάκησαν και ιδιοκτήτες και υπάλληλοι των καταστημάτων της περιοχής με έναν από αυτούς να δέχεται σοβαρά χτυπήματα από τους χρυσαυγίτες, επειδή προσπάθησε να προστατεύσει την επιχείρησή του. Από τη συμπλοκή κατέληξε στη θάλασσα ο Στ. Βλαμάκης, υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή. Το περιστατικό τελείωσε με την επέμβαση της αστυνομίας, όταν πλέον η περιοχή είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Έγιναν 4 συλλήψεις μελών της Χρυσής Αυγής (μεταξύ αυτών και ο Βλαμάκης) και 2 μελών των αντιφασιστικών κινήσεων. Και οι έξι αφέθησαν ελεύθεροι μετά την υποβολή εκατέρωθεν μηνύσεων.
Στην αντιπαράθεση που παίρνει, πλέον, διαστάσεις στα Χανιά, ενεπλάκη και το ΚΚΕ πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας μετά την επίθεση στους μετανάστες. Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων με το ΚΚΕ να χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή ως «μαστίγιο των μεγαλοεπιχειρηματιών». Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή μιλά για τραμπουκισμούς εις βάρος της και ζητά να κλείσουν όλα τα γραφεία του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «αιματοβαμμένο σφυροδρέπανο».
Ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης της Χρυσής Αυγής εξέδωσε το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων, ενώ για ακόμα μία φορά τονίζεται από φορείς της πόλης η μεροληπτική στάση της αστυνομίας, η οποία επιτρέπει τις δολοφονικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής. Ανησυχία εκφράζεται και από τους εμπορικούς και τουριστικούς φορείς των Χανίων για την εικόνα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη, λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Φιάσκο της Χ.Α. στη Θάσο
Σε φιάσκο εξελίχθηκε η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να μοιράσει τρόφιμα «μόνο για Έλληνες» στη Θάσο, την περασμένη Κυριακή. Με κεντρικό σύνθημα «O φασισμός δεν θα περάσει-Μη γίνεσαι το ψάρι που σε ταΐζουν», περίπου 150 δημοκράτες κάτοικοι του χωριού Ποταμιά απέδειξαν πως η δυναμική αντίδραση των πολιτών μπορεί να αποτρέψει τα μέλη της οργάνωσης αυτής στην προσπάθειά τους να μοιράσουν μαύρη ελεημοσύνη, εξαγοράζοντας ψήφους και υποστήριξη από τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού. Η συγκέντρωση των κατοίκων πραγματοποιήθηκε αυθόρμητα, με αποτέλεσμα τα μέλη της Χρυσής Αυγής να παραμείνουν απομονωμένοι σε μια πλευρά της κεντρικής πλατείας, ενώ αποχώρησαν μέσα σε μισή ώρα από την έναρξη της «δραστηριότητάς» τους, εν μέσω γενικευμένης αποδοκιμασίας από τους συγκεντρωμένους και από κατοίκους που είχαν βγει στα μπαλκόνια των σπιτιών τους!

Σχόλια

Exit mobile version