Αρχική κοινωνία Στα χέρια των πολιτών η διάθεση προϊόντων

Στα χέρια των πολιτών η διάθεση προϊόντων

Σήμερα πραγματοποιείται στην Κατερίνη η 1η Πανελλαδική Συνάντηση Πρωτοβουλιών Χωρίς Μεσάζοντες. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Ένα διαφορετικό μνημόνιο, αυτό της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, σε αντίθεση με αυτό που καταδικάζει σε φτώχεια την ελληνική κοινωνία, είναι έτοιμοι να συνυπογράψουν, σήμερα Σάββατο στην Κατερίνη, δεκάδες ομάδες πολιτών, στην 1η Πανελλαδική Συνάντηση Πρωτοβουλιών Χωρίς Μεσάζοντες.  Δημοτικές κινήσεις, παραγωγοί, δίκτυα εθελοντών, ομάδες νέων αγροτών, επιτροπές αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες πολιτών, αγροτικές πρωτοβουλίες με έδρα από την Πάτρα μέχρι την Καλαμαριά είναι μερικές μόνο από τις ομάδες πολιτών που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους και τη διάθεσή τους να ενταχθούν σε ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα δίκτυο με στόχο την παρέμβαση στη διαδικασία της διάθεσης προϊόντων.
«Διάθεση και οργάνωση υπάρχει, όπως και ικανοποίηση για τη δυναμική που αναπτύσσεται μέσω των συμμετοχών», δηλώνει στον Δρόμο, χωρίς να κρύβει την αγωνία του, ο κ. Κώστας Τζομίδης, μέλος της εθελοντικής ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας και της οργανωτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή της 1ης Πανελλαδικής Συνάντησης Χωρίς Μεσάζοντες, σημειώνοντας πως στη σημερινή συνάντηση θα παραβρεθούν τουλάχιστον 25 ομάδες πολιτών αποτελούμενες από περισσότερα από 100 άτομα!
Στόχος για τον κ. Τζομίδη είναι αυτό το δίκτυο που αναπτύχθηκε στην Κατερίνη, αυτό της «πατάτας», να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και να ικανοποιηθούν ως προς τις απαιτήσεις τους τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές, ρίχνοντας τις τιμές και προσπερνώντας τους μεσάζοντες.
Παράλληλα το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας και η εφαρμογή της, στοχεύει στη δημιουργία κινήτρων στους παραγωγούς, για την καλλιέργεια και παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς η πιθανή ζήτηση από τους καταναλωτές μπορεί να είναι η αρχή για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.
Η ημερίδα χωρίζεται σε δύο ενότητες: Την πρακτική και τη θεωρητική. Στην πρώτη θα αναλυθεί ο τρόπος οργάνωσης της διανομής μέσα από την εμπειρία της εθελοντικής ομάδας πολιτών του Νομού Πιερίας, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη μέρα του κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες, καταθέτοντας ιδέες για τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των πολιτών.
Το φιλόδοξο σχέδιο των μελών της πρωτοβουλίας συμπληρώνεται με την πρόταση που θα κατατεθεί για τη δημιουργία δικτύου ανταλλαγής προϊόντων. Ο κ. Τζομίδης εξηγεί στον Δρόμο: «Είναι μια σκέψη που θα τη θέσουμε στη συνάντηση. Εμείς στην Κατερίνη θα μπορούσαμε για παράδειγμα να προσφέρουμε ένα μέρος της παραγωγής μας από τα ακτινίδια, τα οποία υπερπαράγουμε. Γιατί όχι λοιπόν να μην τα προσφέρουμε σε πολίτες της Πελοποννήσου ή της Κρήτης και αντίστοιχα οι εκεί ομάδες να μας στείλουν ένα προϊόν το οποίο δεν θα πουληθεί, αντί να σαπίσει και να πεταχτεί;».
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα:
www.otoposmou.gr

 

Σχόλια

Exit mobile version