Αρχική κοινωνία εργασία Στα γρανάζια του άρθρου 99 1.400 εργαζόμενοι της Alapis

Στα γρανάζια του άρθρου 99 1.400 εργαζόμενοι της Alapis

Από τη διακίνηση του 60% των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, σήμερα εμφανίζεται υπερχρεωμένη. Μιλάμε για την Alapis, συμφερόντων (του πασίγνωστου πλέον) Λαυρεντιάδη, η οποία ακολουθεί το δρόμο της ένταξης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, δημιουργώντας τεράστια ανησυχία στους 1.400 εργαζόμενους που απασχολεί.

Πρόκειται για μια εταιρία που η περσινή χρηματιστηριακή της αξία έφθανε τα 750 εκατ. ευρώ, για να πέσει σήμερα κάτω από τα 3,5 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας βάσιμες υποψίες για χρησιμοποίησή της στα χρηματιστηριακά και τραπεζικά παιχνίδια από τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία.
Οι εργαζόμενοι πριν από λίγο καιρό κλήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις αποδοχών της τάξης του 30%. Αμέσως αντέδρασαν με συσκέψεις και οργάνωση. Η έλλειψη συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στην επιχείρηση που διαθέτει εργοστασιακούς και αποθηκευτικούς χώρους στο Κρυονέρι, τα Οινόφυτα και τη Θεσσαλονίκη ξεπεράστηκε. Δύο συσκέψεις, μια των εργαζομένων στο εργοστάσιο και τις αποθήκες στις 17 Οκτωβρίου και άλλη μια των εργαζομένων στο εμπορικό τμήμα στις 20 Οκτωβρίου, κατέληξαν στη σύσταση επιτροπών για το συντονισμό και την εκπροσώπηση. Και στις δύο συσκέψεις η απόφαση ήταν σαφής: δεν αποδεχόμαστε μειώσεις.
Η δημοσιοποίηση των προθέσεων για προσφυγή στο άρθρο 99, δημιουργεί νέες έκτακτες συνθήκες. Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών-Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αντώνης Κατραμαδάκης, μιλά για συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες που ήδη κινούνται σε πολλά επίπεδα. Εργαζόμενοι από την επιτροπή που έχει εκλεγεί παραθέτουν στοιχεία που δημιουργούν ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του Λαυρεντιάδη και των όποιων άλλων μετόχων κρύβονται πίσω από τα funds. Τα σχέδια για μια πολύ μικρότερη εταιρία, αποτελούν κίνδυνο για εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό και η ύπαρξη δυο διαφορετικών ομοσπονδιών στο χώρο του φαρμάκου, δεν πρέπει να γίνει τροχοπέδη στις αναγκαίες και άμεσες δράσεις που χρειάζεται να αναπτυχθούν.
Γ.Κ.

 

Σχόλια

Exit mobile version