Αρχική κοινωνία Σταύρος Γαλανόπουλος, απολυμένος φύλακας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Σταύρος Γαλανόπουλος, απολυμένος φύλακας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κάνουμε κατάληψη για να σώσουμε τις δουλειές μας.
Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.
Την Παρασκευή 29 Απριλίου, 11 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στη φύλαξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απολύθηκαν, καθώς καινούργια εταιρία ανέλαβε το έργο της φύλαξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάλιστα το Σάββατο, 30 Απριλίου, το βράδυ ενημερώθηκαν ότι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τα κλειδιά του πανεπιστημίου στους νέους εργαζόμενους της καινούριας εταιρίας. Έτσι, λίγο πριν ξημερώσει η Εργατική Πρωτομαγιά, οι 11 απολυμένοι φύλακες προχώρησαν σε κατάληψη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διεκδικώντας το αυτονόητο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και απομάκρυνση των εργολαβιών από το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Ο κ. Σταύρος Γαλανόπουλος, απολυμένος φύλακας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργάζεται εκεί από τις αρχές του 2010, μας μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθώς και για ό,τι συνέβη.

Μπορείτε να μας αναφέρετε το ιστορικό της απόλυσης;
Την Τετάρτη του Πάσχα ήρθε ένας υπεύθυνος της καινούργιας εταιρίας, που ονομάζεται Swedish System Security και με ρώτησε αν υπάρχει κάποιος επόπτης στο πανεπιστήμιο. Απαντώντας του πως δεν υπάρχει κάποιος, καθώς ο επόπτης μας βρίσκεται στη Λάρισα και το αφεντικό μας στην Αθήνα, με ενημέρωσε πως θα φέρει δικά του άτομα να δουλέψουν από τις 30 του μήνα. Ανεβήκαμε, την επόμενη μέρα, στο γραφείο του αντιπρύτανη, κ. Ζουμπουλάκη, να του αναφέρουμε το περιστατικό και μας είπε ότι θα προσπαθήσει, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Κανονίζεται ραντεβού την επόμενη μέρα.
Μέχρι το ραντεβού ο κ. Ζουμπουλάκης επικοινωνεί και πάλι μαζί μας διαβεβαιώνοντάς μας πως θα μας κρατήσουν όλους, αρκεί να δεχτούμε τους καινούργιους όρους της εταιρίας, οι οποίοι λογικά θα ήταν μείωση μισθού.
Σάββατο, λοιπόν, μεσημέρι, παρουσία του κ. Ζουμπουλάκη, έρχεται ο υπεύθυνος της καινούργιας εταιρίας, ο οποίος, ανένδοτος και σε σκληρό τόνο, μας ξεκαθαρίζει ότι έχει υπό τη δούλεψή του 13 άτομα που μόλις είχαν απολυθεί από το Νοσοκομείο του Βόλου, τα οποία και έπρεπε να απορροφήσει στο καινούργιο έργο που ανέλαβε, δηλαδή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Παρόντες στη συζήτηση ήταν μέλη φοιτητικών συλλόγων, η τηλεόραση καθώς και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, μη δεχόμενος τα λεγόμενά του. Εμείς, από ένα σημείο και μετά, δεν ήταν εφικτό να συμμετάσχουμε στη συζήτηση, καθώς τα πράγματα παρεκτράπησαν και βλέπαμε ότι το δίκιο μας δεν θα το βρίσκαμε. Μας τονίστηκε και πάλι ότι στις 12 το βράδυ θα ερχόταν εργαζόμενος της καινούργιας εταιρίας για να παραδώσουμε τα κλειδιά και ουσιαστικά τη δουλειά μας. Το βράδυ, λοιπόν, λίγο πριν από την παράδοση, κατόπιν συζήτησης με εκπρόσωπους της ΚΟΕ, μας τέθηκε ως πρόταση να μη μείνουμε άπραγοι και να σκεφτούμε την προοπτική της κατάληψης ως μέσου διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Αφού έγινε συζήτηση και με μέλη του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίστηκε ότι ο αγώνας θα ήταν δίκαιος και τίμιος, αποφασίσαμε να προβούμε σε κατάληψη του πανεπιστημίου.
Μαζί με τον εργαζόμενο παρουσιάστηκε και ο επόπτης μας από τη Λάρισα ο οποίος, υποτίθεται, θα μας έφερνε και τα οφειλόμενα, για να κλείσει και επίσημα ο κύκλος μας στη φύλαξη του πανεπιστημίου.

Τι σας όφειλε;
Το μισθό του Απριλίου, το Δώρο του Πάσχα, μέρος του επιδόματος αδείας και μέρος της άδειας. Εμείς δεν παραδώσαμε, εν τέλει, τα κλειδιά και άρχισε η κατάληψη του κτιρίου.

Πιστεύετε ότι το πλαίσιο των εργολαβιών αποτελεί και τη ρίζα του προβλήματός σας;
Εννοείται! Κατά καιρούς έχουμε θέσει το πρόβλημα στην πρυτανεία και μας αναφέρει πως δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς η εργολαβία αποτελεί νόμο.
Έτσι, το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να προβεί σε προσλήψεις είτε φυλάκων είτε ατόμων για την καθαριότητα. Το καλύτερο θα ήταν να γίνονται οι προσλήψεις από το ίδιο το πανεπιστήμιο, ώστε να υπάρχει εξασφάλιση και προστασία για τον εργαζόμενο και να μην έχει το άγχος κάθε χρόνο αν θα έχει δουλειά ή αν θα τον έχουν απολύσει.

Τι διεκδικείτε και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα το πετύχετε;
Διεκδικούμε να φύγουν, αν αυτό είναι εφικτό, οι εργολάβοι από τα πανεπιστήμια και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας εδώ. Ακόμα διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, καθώς και να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Υπάρχει υποστήριξη στον αγώνα σας από την υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα;
Αυτό φαίνεται μέχρι τώρα. Έχουμε τη συμπαράσταση όλων των αριστερών συλλόγων, τους έχουμε μαζί μας, όπως και τους διδάσκοντες. Έχουν βγει αποφάσεις μέσω γενικών συνελεύσεων με ψηφίσματα αλληλεγγύης αλλά και καταλήψεις. Τώρα, από εκεί και πέρα, υπάρχουν προσπάθειες το πρόβλημα να γίνει γνωστό και στην τοπική κοινωνία του Βόλου.

Θεωρείτε ότι ο αγώνας σας συνδέεται με το γενικότερο πλαίσιο καταπάτησης εκ μέρους της κυβέρνησης των εργασιακών σχέσεων και με τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;
Δεν το συζητώ! Προφανώς και αυτό ισχύει. Το πρόβλημα είναι γενικό. Δεν έχει να κάνει με τη δική μας περίπτωση αποκλειστικά. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε αυτό θα γίνει κατανοητό και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, γιατί μέχρι στιγμής ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του και δεν αντιλαμβάνεται τι έρχεται. Μόνο με οργανωμένο, συντονισμένο και ενωμένο αγώνα νομίζω ότι θα δικαιωθούμε…

 

Σχόλια

Exit mobile version