Αρχική πολιτική Σπύρος Παναγιώτου, υποψήφιος δήμαρχος: Νέο ξεκίνημα στο Γαλάτσι με λαϊκή συμμετοχή

Σπύρος Παναγιώτου, υποψήφιος δήμαρχος: Νέο ξεκίνημα στο Γαλάτσι με λαϊκή συμμετοχή

Συνέντευξη στον Ηλία Σταθάτο

Το σχέδιο και τη φιλοδοξία για τις μεγάλες αλλαγές-ανατροπές που χρειάζεται ο δήμος Γαλατσίου παρουσιάζει στον Δρόμο ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης Σπύρος Παναγιώτου. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μιλά για τη δημοκρατία ως σύνολο αξιών για την οργάνωση της κοινωνίας, για το πρόβλημα της έλλειψης πόρων που μαστίζει του ΟΤΑ, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άποψή του για τις σχέσεις δήμου και κινήσεων αλληλεγγύης.

Η παράταξή σας φαίνεται να δραστηριοποιείται αρκετά στην πόλη, ενόψει των δημοτικών εκλογών. Τι σας λένε οι πολίτες; Τι ζητάνε από μια παράταξη που θέλει να αλλάξει τα πράγματα; Ποιο είναι το γενικότερο κλίμα;
Οι πολίτες και στην πόλη μας, δείχνουν επιφυλακτικοί για την πολιτική και τους πολιτικούς. Όσο και να μας στενοχωρεί αυτή η διαπίστωση, χρειάζεται να ερμηνευθεί. Δεν μπορεί οι ευθύνες για το κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας να ρίχνονται στον απλό, καθημερινό πολίτη. Η διάψευση των προσδοκιών του, τα ψέματα, το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουμε όλοι μας απαιτεί, από όσους ενδιαφέρονται να αλλάξουν τα πράγματα, να εμπιστευτούν τους πολίτες, να αφουγκραστούν τις αγωνίες τους, να δουλέψουν περισσότερο και με υπομονή. Κυρίως απαιτείται η προβολή οραμάτων, θέσεων, προτάσεων ρεαλιστικών και ταυτόχρονα ριζοσπαστικών.
Η δική μας ευθύνη είναι να μιλήσουμε με την κοινωνία. Προσπάθειά μας είναι η αφύπνιση και η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η δημιουργία ενός πολιτικού ρεύματος ως ικανής και αναγκαίας συνθήκης για να γυρίσουμε σελίδα στο δήμο. Προσπάθειά μας είναι η παρουσίαση ενός άλλου δρόμου ώστε να μπορούμε να υπάρξουμε και να ανασυνταχθούμε ως πόλη και ως κοινωνία. Με πρώτη ιεράρχηση τη συμμετοχή του Δήμου στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της φτώχειας, της υγείας, της κοινωνικής μέριμνας, της παιδείας, του πολιτισμού. Με την πραγματική δημοκρατία ως μέσο συμμετοχής και συνευθύνης των πολιτών στα κοινά. Με συναίσθηση και σύνδεση της σχέσης που έχουν τα «τοπικά προβλήματα» και οι λύσεις που προτείνουμε, με όσα αφορούν τη χώρα συνολικά.
Διαπιστώνουμε ότι μιλώντας με τον διπλανό μας καλλιεργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συμμετοχής.

Τα ΜΜΕ αλλά και τα πρώην μεγάλα κόμματα, συνήθως, κατακεραυνώνουν όποιον τονίζει την ανάγκη για κοινωνικές δομές και ανακούφιση των χαμηλότερων στρωμάτων, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τι απαντάτε; Πώς θα μπορούσε να βρει πόρους ένας δήμος όσο ισχύει το σημερινό κεντρικό πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο;
Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, το γνωρίζετε, είναι ασφυκτικό. Έχουμε, παρά την αύξηση των αρμοδιοτήτων, δραματική περικοπή των πόρων στους ΟΤΑ, οικονομικό έλεγχο μέσω του Παρατηρητηρίου, παράνομη παρακράτηση πόρων των ΟΤΑ από την κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα η οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των δήμων καταργείται μέσω του «Καλλικράτη».
Παρ’ όλα αυτά, εμείς δεν το βάζουμε κάτω. Αν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδείξουν έναν ευνοϊκό πολιτικό συσχετισμό, πολλά από αυτά που θεωρούνται σήμερα δεδομένα μπορούν, με συγκροτημένες προσπάθειες και αγώνες, να αλλάξουν. Αλλά και πέρα από τη διεκδίκηση περισσότερων πόρων για τους ΟΤΑ, που είναι αυτονόητο, υπάρχουν, πρέπει να βρεθούν λύσεις. Πρώτα από όλα να τελειώσουμε με τις σπατάλες και τα έργα βιτρίνας. Να σας δώσω ένα παράδειγμα.
Ο Δήμος Γαλατσίου σπατάλησε: Για την ιστοσελίδα του δήμου 250.000 ευρώ, για το σύστημα παρακολούθησης των απορριμματοφόρων 450.000 ευρώ, για τον ποδηλατόδρομο(!) της Βεΐκου 160.000 ευρώ, για μια νησίδα της Βεΐκου 640.000 ευρώ, χάρισμα σε εργολάβο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση έργου 32.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου για καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες είναι 140.000 ευρώ.
Είναι φανερό ότι αν η δημοτική Αρχή είχε άλλες προτεραιότητες θα αξιοποιούσε διαφορετικά αυτά τα χρήματα.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Παρουσιάσαμε δημόσια, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, ένα δημόσιο, οικολογικό και μικρής κλίμακας πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στη ιστοσελίδα μας enotitagalatsi.wordpress.com. Εδώ σημειώνω μόνο το συμπέρασμα. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συστήματος είναι δυνατό να επιτευχθούν ωφέλειες 300.000 ευρώ. Τον όγδοο χρόνο λειτουργίας οι ωφέλειες φθάνουν στα 9.700.000 ευρώ.
Χρειάζονται, λοιπόν, αγώνες. Χρειάζεται όμως και να πρωτοτυπήσουμε…

Γνωρίζουμε ότι και στο Γαλάτσι έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές δομές και κινήσεις αλληλεγγύης. Μια δημοτική Αρχή που θα ήταν δίπλα στους πολίτες τι ακριβώς θα έκανε, πρακτικά, για να δυναμώσει και να δώσει περισσότερες λύσεις η αλληλεγγύη των πολιτών;
Η δημοτική Αρχή οφείλει να στηρίξει και να στηριχθεί στα πολύμορφα κινήματα που αναπτύσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας. Οφείλει να συνδεθεί μαζί τους, να ακούσει τις προτάσεις τους, να αφουγκραστεί την κριτική τους.
Δεν φτάνει ένας αποφασισμένος δήμαρχος, ένα αποφασισμένο Δημοτικό Συμβούλιο από μόνο του να φέρει μεγάλες, τις μεγάλες αλλαγές-ανατροπές που χρειάζονται. Δεν φτάνει να αντέξει τις πιέσεις των μεγάλων συμφερόντων που δυναμώνουν την επιρροή τους στους ΟΤΑ. Χρειάζεται η ενεργή συστράτευση των πολιτών, των φορέων, των κινημάτων.
Στήριξη όμως δεν σημαίνει υποκατάσταση. Ούτε έλεγχος και ενσωμάτωση. Σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός, καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης και ουσιαστική συνεργασία και κάθε δυνατή στήριξη και βοήθεια.

Είναι γνωστό ότι η δημοτική παράταξη που στηρίζει την υποψηφιότητά σας έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, τα κινήματα των πολιτών, από τα οποία φαίνεται να περιμένετε πολλά, επιδιώκουν τη δική τους αυτονομία. Είναι δύσκολη αυτή η σχέση;
Όλες οι σχέσεις είναι δύσκολες. Η δημοτική μας κίνηση είναι γέννημα της ενότητας, αλλά και διεύρυνσης, αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που αγωνίζονται να σταματήσουν την πορεία καταστροφής της χώρας από τα μνημόνια και τις κυβερνήσεις της διαφθοράς.
Είναι γέννημα της ενότητας ενεργών πολιτών που πρωτοστατούν στις διανομές τροφίμων Χωρίς Μεσάζοντες, στους αγώνες ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στη συμβουλευτική υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Είναι γέννημα της ενότητας των δημοτικών κινήσεων Πολίτες σε Δράση και Άλλος Δρόμος που δρουν στην πόλη πολλά χρόνια, και της διεύρυνσης με ενεργούς πολίτες της πόλης μας. Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
Η ενότητα και συνοχή της προσπάθειάς μας εξασφαλίζεται με τη δημοκρατία. Η διακήρυξη, το δημοτικό μας πρόγραμμα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες, η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου μας, αποτελούν όλα αντικείμενο συζήτησης και κοινής απόφασης μεταξύ των μελών της. Η ίδια η λειτουργία της δημοτικής κίνησης υπακούει σε έναν κανονισμό λειτουργίας που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μελών. Ελπίζουμε -και θα το προσπαθήσουμε- να διατηρήσουμε αυτό το πνεύμα λειτουργίας και μετά τις δημοτικές εκλογές.

Ριζοσπαστική τομή στη λειτουργία του δήμου

Κάνετε λόγο για νέους τρόπους και θεσμούς συμμετοχής των πολιτών. Έχετε πρακτικές προτάσεις για το πώς αυτό θα μπορούσε να προχωρήσει; Ειδικά όταν μιλάμε για έναν μεγάλο δήμο της Αθήνας και όχι για κάποιον μικρό δήμο ή ένα χωριό, όπου ίσως πιο εύκολα θα μπορούσε να ευοδωθεί ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας.
Πυλώνας του δημοτικού μας προγράμματος είναι μια ριζοσπαστική τομή στον τρόπο λειτουργίας του δήμου. Η πόλη μπορεί να ανακάμψει στηριγμένη στους πολίτες της, στους φορείς της, στα κινήματα και τις προσπάθειές τους. Η πόλη μπορεί να ανακάμψει στηριγμένη στη δημοκρατία. Και η δημοκρατία δεν είναι απλά θεσμός, δεν είναι απλά μια εκλογική διαδικασία. Η δημοκρατία είναι ένα σύνολο αξιών για την οργάνωση της κοινωνίας. Είναι ενεργητική συμμετοχή στη διαχείριση των κοινών αγαθών και του κοινού πλούτου. Είναι πράξη και συλλογική δράση.
Το νέο ξεκίνημα της πόλης θα στηριχθεί στην πραγματική δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή. Αυτό, συνοπτικά, σημαίνει: 1) Καμιά απόφαση δεν θα λαμβάνεται χωρίς την ενεργητική αποφασιστική συμμετοχή των πολιτών στα θέματα που τους αφορούν. 2) Οι πολίτες, οι φορείς της πόλης, τα κινήματα των πολιτών θα ενημερώνονται σε βάθος και θα έχουν αποφασιστικό λόγο για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού. 3) Θα θεσμοθετηθούν τα δημοτικά δημοψηφίσματα για κάθε μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Είναι εύκολα αυτά; Όχι. Το γνωρίζουμε. Θα συναντήσουμε δυσκολίες. Λέμε, όμως, να το δοκιμάσουμε. Θα δώσουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίσουν. Η απόφασή τους θα είναι δεσμευτική για το Δημοτικό Συμβούλιο. Και ας κάνουν λάθος. Η συμμετοχή στις αποφάσεις, όταν δεν είναι λόγια στον αέρα, αποτελεί από μόνη της σχολείο και διαδικασία διόρθωσης των όποιων αδυναμιών παρουσιαστούν.

Σχόλια

Exit mobile version