Ο Χοακίν Πέρες διατέλεσε βουλευτής της Πατριωτικής Ένωσης, που δημιουργήθηκε στην Κολομβία το 1985, μετά την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του αριστερού αντάρτικου και της τότε κυβέρνησης. Ήταν από τους ελάχιστους που επέζησαν του πογκρόμ το οποίο εξαπέλυσε το κολομβιανό κράτος, οι παραστρατιωτικοί και η μαφία εναντίον αυτού του νόμιμου πολιτικού σχηματισμού: 2 υποψήφιοι για την προεδρία, 8 γερουσιαστές, 70 περιφερειακοί βουλευτές, 36 δήμαρχοι, εκατοντάδες συνδικαλιστές και χιλιάδες «απλά» μέλη της Πατριωτικής Ένωσης δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Το 1994 ο Χοακίν Πέρες κατέφυγε στη Σουηδία, όπου πήρε τη σουηδική υπηκοότητα και ίδρυσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Νέα Κολομβία.

Το περασμένο Σάββατο ο ανυποψίαστος Χοακίν Πέρες ταξίδεψε από τη Στοκχόλμη μέσω Φρανκφούρτης στο Καράκας. Εκεί συνελήφθη από τις Αρχές της Βενεζουέλας «με βάση ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε κατόπιν αιτήσεως της Κολομβίας, λόγω εμπλοκής του σε τρομοκρατικές δραστηριότητες». Μέσα σε 48 ώρες, αγνοώντας την εθνική νομοθεσία, τις διεθνείς συνθήκες και τις αγωνιώδεις εκκλήσεις σύμπασας της σοκαρισμένης λατινοαμερικανικής Αριστεράς, που κινητοποιήθηκε αμέσως μετά τη σύλληψη του Πέρες, η κυβέρνηση Τσάβες παρέδωσε τον Σουηδό (και όχι Κολομβιανό, όπως ισχυρίζεται) υπήκοο σε «αντιτρομοκρατική» μονάδα της Κολομβίας η οποία έφτασε στο Καράκας!
Αυτή η ενέργεια επισφραγίζει τις αμοιβαίες δηλώσεις ξαφνικής φιλίας μεταξύ του προέδρου Τσάβες και του νέου προέδρου της Κολομβίας Σάντος. Ταυτόχρονα, προκαλεί σάλο στο προοδευτικό κίνημα. Η μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία της χώρας UNT, σύμμαχος της κυβέρνησης Τσάβες, ανακοίνωσε ότι «η σύλληψη και παράδοση ενός επαναστάτη αγωνιστή είναι πλήρως αντίθετη με την απελευθερωτική και αντιιμπεριαλιστική ελπίδα που εκπροσωπεί η διαδικασία της Μπολιβαριανής Επανάστασης». Δεκάδες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις εξέφρασαν από κοινού «αποτροπιασμό για την παράδοση του διεθνιστή μαχητή και δημοσιογράφου Χοακίν Πέρες, χωρίς να τηρηθεί η παραμικρή νομική διαδικασία, στην αντιδραστική φιλοαμερικανική κυβέρνηση της Κολομβίας».
Το αναμάσημα των κολομβιανών «επιχειρημάτων» από την κυβέρνηση Τσάβες δεν απαντά σε καυτά ερωτήματα: Αν ο Χοακίν Πέρες είναι «ύποπτος για τρομοκρατία», πώς και δεν ενοχλήθηκε από τις σουηδικές Αρχές; Αν υποθέσουμε ότι αυτές έκαναν τα στραβά μάτια, πώς και δεν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στο οποίο ουσιαστικά εδρεύει η Ιντερπόλ; Αν η Σουηδία και η Γερμανία θεώρησαν (όπως και είναι) γελοίες τις κατηγορίες της κολομβιανής κυβέρνησης, γιατί η Βενεζουέλα τις πήρε στα σοβαρά; Τέλος, γιατί βαφτίζει τον Πέρες Κολομβιανό υπήκοο, αφού αυτός πριν από 10 χρόνια αποποιήθηκε την κολομβιανή υπηκοότητα έναντι της σουηδικής, όπως διαβεβαιώνουν οι σουηδικές Αρχές και όπως φαίνεται από το γεγονός ότι ταξίδευε με σουηδικό διαβατήριο; Τα ερωτήματα αυτά (και είναι τα πιο ανώδυνα!) απαιτούν απαντήσεις. Ιδίως σε μια περιοχή του κόσμου που πολύ την έχουν ταλανίσει οι «υιοθεσίες» και μετά «αποκληρώσεις» κινημάτων και αγωνιστών από κρατικές εξουσίες…

Ερρίκος Φινάλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!