Αρχική κοινωνία εργασία Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε ορυχείο της ΔΕΗ

Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε ορυχείο της ΔΕΗ

Ανεξέλεγκτες οι εργολαβίες οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας.

Τα σημάδια της αφανούς ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μένουν ανεξίτηλα στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Το τελευταίο ατύχημα έγινε στις 9/2 στο ορυχείο Καρδιάς (Κοζάνη), στη διάρκεια εργασιών αλλαγής ιμάντα σε ταινιόδρομο που εκτελούσε η εταιρία ΕΛΙΝ, η οποία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια τις συγκολλήσεις ιμάντων για τη ΔΕΗ. Ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά όταν πιάστηκε το χέρι του ανάμεσα στην ταινία και το τύμπανο. Αν ήταν εφοδιασμένος με ένα φορητό ασύρματο θα μπορούσε άμεσα να ειδοποιήσει ώστε να σταματήσει η κίνηση της ταινίας, σχολιάζουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, κι έτσι δεν θα κινδύνευε με ακρωτηριασμό.
Η γενικευμένη απασχόληση εργολάβων, όπως επισημαίνει το συνδικάτο εργαζομένων «Εργατική Αλληλεγγύη», δημιουργεί τέτοιους κινδύνους, αφού:
1. Οι εργολάβοι δεν τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, ούτε διαθέτουν στο προσωπικό τους τα απαραίτητα ατομικά εφόδια εργασίας.
2. Μεγάλη ευθύνη φέρει η ιδία η ΔΕΗ για την επίβλεψη του εργολάβου σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, γιατί τελικώς και από το νόμο υπεύθυνη για τα ατυχήματα στις υπεργολαβίες είναι η ίδια η ΔΕΗ.
3. Οι εργολάβοι για να κερδίσουν περισσότερα χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο προσωπικό, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας με τα γνωστά αποτελέσματα.
4. Η συγκεκριμένη εργασία γίνεται με επέμβαση πολλών συνεργείων ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος και να μην ξέρει ποιος να προστατευθεί από ποιον.
5. Τα προβλήματα εντείνονται από την κατάργηση, στην ουσία, όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους! Παντελής απουσία της επιθεώρησης Μεταλλείων που είναι υπεύθυνη για τα μέτρα ασφάλειας στα ορυχεία, αφού δεν υλοποιείται η απαίτηση των Συνδικάτων για δημιουργία Παραρτήματος στην περιοχή.
Τις επισημάνσεις αυτές του συνδικάτου επιβεβαιώνει και η μη πρόβλεψη λειτουργίας Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων στην Πτολεμαΐδα στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ. Σε μια περιοχή με 2.000 περίπου επιχειρήσεις και ένα μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ η κατάργηση αυτού του τμήματος αποτελεί μεγάλο πλήγμα και γεννά φόβους.
Τη διατήρηση του τμήματος της Επιθεώρησης Εργασίας και την επιπλέον δημιουργία τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στην περιοχή, όπως άλλωστε ζητά και το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας-Εορδαίας, θέτει σε ερώτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς την υπουργό Εργασίας.
Θα δείξει την ίδια σπουδή η υπουργός, όπως με την άμεση προώθηση αιτήματος της τρόικας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίσπευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων;
Γ.Κ.
Σχόλια

Exit mobile version