Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη ΣΜΑ Ευκαρπίας: Θα μας βρείτε στο δρόμο!

ΣΜΑ Ευκαρπίας: Θα μας βρείτε στο δρόμο!

Ανακοίνωση του Δικτύου Φορέων ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Η ανικανότητα της διοίκησης του ΦοΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) να δώσει υπεύθυνες, βιώσιμες λύσεις όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της πόλης και του νομού δεν έχει τέλος! Στην τελευταία του συνεδρίαση, 19 σύμβουλοι από τους 42, αποφάσισαν μια διαβούλευση-απάτη, διάρκειας 14 …ολόκληρων ημερών, με κατάληξη ασφαλή, σίγουρη και τελική το στήσιμο ενός περιβαλλοντικού, οικολογικού εκτρώματος, του ΣΜΑ στην Ευκαρπία, συνεχίζοντας τις απειλές και τον εκφοβισμό. Πιστεύει πως είναι δυνατό μια υπόθεση που απασχολεί την πόλη και το νομό δεκαετίες, θα το λύσει αυτή τώρα, με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίες αναπαράγουν τα ίδια αδιέξοδα, αφού δεν προτείνουν τίποτα το νέο, τίποτα διαφορετικό.
Η διοίκηση του ΦοΣΔΑ, αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες, κληρονομώντας και αυτές του Συνδέσμου ΟΤΑ και του κ.Ζουρνά. Είναι υπόλογη για την καθυστέρηση, για τη μη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και για την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, γιατί δεν πήρε υπόψη της τον αγώνα των κατοίκων εδώ και 7 μήνες, που δεν γίνεται ούτε από «τοπικιστικά συμφέροντα» ούτε από καπρίτσιο. Γιατί αδιαφορεί και δεν σέβεται την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Π. Μελά για τη ματαίωση του έργου. Γιατί επιχειρεί να τελειώσει το στήσιμο ενός έργου για το οποίο εκκρεμεί προσφυγή από τον Δήμο Ευκαρπίας που θα εκδικαστεί από το ΣτΕ τον Δεκέμβριο. Και γιατί αδυνατεί να προχωρήσει σε μια επιβαλλόμενη αναθεώρηση Διαχείρισης των Απορριμμάτων, αφού η ίδια και ο προκάτοχός του Σύνδεσμος, κατάντησαν διάτρητο και κουρέλι το όποιο προηγούμενο σχέδιο, αφενός επειδή δεν έκαναν διαβούλευση όπως υποχρεωτικά έπρεπε, αφετέρου επειδή από όλο το σχέδιο προσπαθούν να υλοποιήσουν μόνο τον ΣΜΑ Ευκαρπίας, θεωρώντας (σε προφορικές αναφορές) τους υπόλοιπους πέντε ασύμφορους και πολυδάπανους. Γι’ αυτό άλλωστε δεν τον κατασκευάζουν με τις αρχικές προδιαγραφές, αλλά υπερδιπλάσιο. Το Δίκτυο καλεί για τελευταία φορά το Δ.Σ. του ΦοΣΔΑ, να σταματήσει να αντιμάχεται τη λογική, το περιβάλλον και την κοινωνία και επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με τη δουλειά του: Να χαράξει εξαρχής ένα σχέδιο διαχείρισης, όπως κάνουν σε άλλες περιφέρειες, γιατί έτσι επιβάλλεται και από κοινοτικές οδηγίες. Το Δίκτυο αρνείται κατηγορηματικά να συμμετέχει σε κάθε συζήτηση και δεν θα νομιμοποιήσει καμιά «απόφαση», αν δεν αποσυρθούν άμεσα οι μηνύσεις και οι νομικές διώξεις σε κατοίκους και αν δεν σταματήσει η προσχηματική διαβούλευση-απάτη για την εγκατάσταση του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Η διαβούλευση δεν μπορεί παρά να έχει διάρκεια ικανή και θέμα τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στο νομό. Κάθε τι το αντίθετο θα μας βρει στο δρόμο στον ΣΜΑ, στην Ευκαρπία, στο Δήμο Π. Μελά και συνολικά στην πόλη.
Εμείς παιχνίδια σε βάρος της υγείας και της ζωής της δικής μας, των παιδιών μας και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης δεν κάνουμε. Αν εκείνοι που εκλέχτηκαν και έχουν την ευθύνη, νιώθουν ανήμποροι να λύσουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν και θέλουν να διαιωνίζεται ή να παραδοθεί σε κερδοσκοπικά συμφέροντα, να παραιτηθούν από τα σχέδιά τους τώρα.
Συνένοχοι στο φόνο δεν θα γίνουμε!

 

Σχόλια

Exit mobile version