Αρχική πολιτική αριστερά Σημαντικές παρεμβάσεις και μηνύματα αλληλεγγύης και αγώνα

Σημαντικές παρεμβάσεις και μηνύματα αλληλεγγύης και αγώνα

Στην ανοιχτή συγκέντρωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής παρεμβάσεις έκαναν σύντροφοι από την Παλαιστίνη και τις ΗΠΑ, ενώ διαβάστηκε μήνυμα από το Νέο Κομμουνιστικό κόμμα Αϊτής.

Επίσης, διαβάστηκαν μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης του Μετώπου στον απεργό δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη κόντρα στον Καλλικράτη και στο Διεθνή Στόλο Ελευθερίας, στον οποίο συμμετέχουν και δύο ελληνικά πλοία, που επιχειρεί για μια ακόμα φορά επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Μοχάμεντ Αλ Φάρα: Καθοριστική η συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό
Ήρθαμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη στάση που τηρήσατε υπέρ του λαού μας. Εσείς είσαστε οι ήρωες που βγήκατε στους δρόμους για να σταματήσετε το μακελειό που έγινε στη Γάζα. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει από το διωγμό εδώ και 62 χρόνια. Αλλά όσο άνθρωποι όπως εσείς αγωνίζονται, είμαστε σε καλό δρόμο. Σας καθησυχάζω και σας τονίζω ότι είμαστε πολύ καλά και με ανεβασμένο το ηθικό όσο είσαστε μαζί μας.
Ο παλαιστινιακός λαός επιμένει να αποκτήσει την ελευθερία του, όπως αποκτήσατε κι εσείς την ελευθερία σας και τη δημοκρατία. Σας ευχαριστώ όλους, παρατάξεις και υποστηρικτές, για την πολύπλευρη υποστήριξή σας στον παλαιστινιακό λαό. Και ειδικά ευχαριστώ τον Αλέκο Αλαβάνο που έδωσε ξεχωριστή υποστήριξη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Άλλη μια φορά σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράστασή σας».

* Ο Μοχάμεντ Αλ Φάρα είναι δήμαρχος της Χαν Γιουνές στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Άχμεντ Σόκι: Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε τον κόσμο
Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι εδώ απόψε. Και επίσης είναι τιμή μου που η ομιλία μου ακολουθεί τον παλαιστίνιο αδερφό. Σας μεταφέρω θερμά συντροφικά χαιρετίσματα από την επαναστατική Αριστερά στην Αμερική. Η Αριστερά στην Ελλάδα είχε πάντα μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Θυμάμαι στις μαύρες μέρες της εποχής Μπους και το ξεκίνημα του δεύτερου πολέμου ενάντια στο Ιράκ το 2003, ότι οι δημοσκοπήσεις εδώ στην Ελλάδα έδειχναν ότι πάνω από το 90% του πληθυσμού ήταν ενάντια στον πόλεμο. Και σήμερα η απεργία και η διαδήλωση τόσο της 5/5 όσο και της 20/5 μας δίνουν έμπνευση και δύναμη για να συνεχίσουμε.
Γιατί όσο διαφορετικές κι αν είναι ως γλώσσες τα αγγλικά και τα ελληνικά, τώρα αντιστεκόμαστε με την κοινή γλώσσα της αντίστασης ενάντια στις περικοπές, τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα έχει γίνει το πείραμα στο οποίο οι άρχουσες τάξεις του πλανήτη προσπαθούν να επιλύσουν τη δικιά τους κρίση, κάνοντας τους εργάτες και τους φτωχούς να πληρώσουν αυτοί.
Στις ΗΠΑ πάρα πολλοί άνθρωποι είχαν την ελπίδα ότι ο Ομπάμα θα άλλαζε την κατάσταση. Αλλά, όπως ξέρετε, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα ο Ομπάμα έχει ηγηθεί μιας προσπάθειας μεταφοράς του χρέους των ιδιωτικών τραπεζών, το οποίο θα πληρωθεί τελικά από τους φορολογούμενους τα επόμενα χρόνια. Και σ’ αυτή την κατάσταση, επιχειρούν να αποστρέψουν την προσοχή από την οικονομική κρίση και να ρίξουν το φταίξιμο στους μετανάστες για τα οικονομικά προβλήματα στην κοινωνία.
Στην πολιτεία της Αριζόνα πέρασε ένας νόμος που επιτρέπει στην αστυνομία να σταματάει οποιονδήποτε ο οποίος «φαίνεται» παράνομος. Που σημαίνει, ότι μπορούν να σταματούν οποιονδήποτε μοιάζει Λατινοαμερικάνος ή ισπανόφωνος. Είναι μια τεράστια επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα. Και είμαι πολύ ευτυχισμένος να ανακοινώσω ότι αυτό το σαββατοκύριακο θα γίνει μια τεράστια διαδήλωση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών στην Αριζόνα. Και περιμένουμε πάνω από 100.000 διαδηλωτές να συμμετέχουν.
Οι δύο χώρες, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, είναι πολύ διαφορετικών διαστάσεων και ιστορίας. Αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι έχουμε ένα κοινό μέλλον. Ή, για να το θέσω διαφορετικά, ότι τώρα αντιμετωπίζουμε τους καρπούς 30 χρόνων κυριαρχίας νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όπου οι πλούσιοι γίνανε πλουσιότεροι, και στην οποία πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να μας κάνουν να πληρώνουμε για τα πλούτη τους. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν στην ιδιοκτησία τους τον κόσμο. Κι ότι εμείς δεν έχουμε τίποτα. Έχουν δίκιο σ’ ένα σημείο. Κατέχουν τον κόσμο, αλλά το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε. Ευχαριστώ σύντροφοι και χαιρετίσματα από την Αριστερά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

* Ο Άχμεντ Σόκι είναι εκδότης του περιοδικού Διεθνής Σοσιαλιστική Επιθεώρηση, στέλεχος της ISO από τις ΗΠΑ.

Μήνυμα από το Νέο Κομμουνιστικό κόμμα Αϊτής
Σ’ όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις συμπαράστασης στον αγώνα του ελληνικού λαού και καταδίκης του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Ενδεικτικά δημοσιεύουμε μήνυμα από το Νέο Κομμουνιστικό κόμμα Αϊτής.
«Στέλνουμε την αδελφική αλληλεγγύη μας σε σας και στο λαό σας από την κατεστραμμένη και κατεχόμενη Αϊτή. Από την Αϊτή που ήδη ξεχάστηκε από την παγκόσμια “κοινή γνώμη”, ώστε να συνεχίσουν να τη βιάζουν ανενόχλητοι οι ιμπεριαλιστές και το ΔΝΤ, χωρίς να βοηθούν το δύστυχο λαό μας ούτε καν για να τηρήσουν τα προσχήματα. Μαθαίνουμε ότι ο λαός της Ελλάδας πάλι ξεσηκώνεται. Όσο μακριά κι αν βρισκόμαστε παίρνουμε κι εμείς κουράγιο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε εδώ. Πόσο μάλλον, που γνωρίζουμε ότι εσείς τουλάχιστον δε μας ξεχάσατε. Ξεσηκωθείτε σύντροφοι, πάρτε εκδίκηση και για το δικό μας ολοκαύτωμα! Ζήτω ο δίκαιος αγώνας του ελληνικού λαού!»

Στο πλευρό της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»
Αυτές τις ώρες ο Διεθνής Στόλος Ελευθερίας, αποτελούμενος από 9 επιβατηγά και φορτηγά πλοία με 700 ακτιβιστές από 50 χώρες και 8.000 τόνους φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας προσεγγίζει τα χωρικά ύδατα της μαρτυρικής Γάζας. Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα αυτήν τη νέα διεθνή κινητοποίηση αλληλεγγύης στον αδελφό παλαιστινιακό λαό. Χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό την ελληνική πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που συμμετέχει στο στόλο με ένα επιβατηγό και ένα εμπορικό πλοίο. Η ελληνική πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» προετοιμαζόταν επί τρεις μήνες με σκληρή εθελοντική δουλειά για την αποστολή.
Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας. Αγώνας κάθε ανθρώπου που αρνείται να παραμένει απαθής μπροστά στην εξόντωση ενός ολόκληρου λαού. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τα καράβια που κατευθύνονται στις ακτές της Γάζας και απειλούνται από το ισραηλινό ναυτικό. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, που για μια ακόμα φορά προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα πραγματοποιώντας ελληνοϊσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις, να ασκήσει κάθε δυνατή πίεση στο Ισραήλ για να επιτραπεί ο διάπλους των πλοίων. Τόσο η ελληνική όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα είναι συνυπεύθυνες για την όποια πειρατική επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Αλληλεγγύη στον αγωνιστή δήμαρχο Ελληνικού
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγωνιστή δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη που από τις 29 Απρίλη βρίσκεται σε απεργία πείνας ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο Καλλικράτης. Ο δήμος Ελληνικού αποτελεί πρότυπο δημοτικής αρχής που σε εποχές σκληρής λιτότητας εξακολουθεί να προσφέρει υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και έργων, με χρηστή διοίκηση, με λογοδοσία στο λαό, με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη την Ελλάδα, με μηδενικό χρέος, με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο Δήμος Ελληνικού δείχνει ότι είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος για την αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος ο Χρήστος Κορτζίδης αποτελεί ζωντανό παράδειγμα δημάρχου-αγωνιστή και όχι δημάρχου-μάνατζερ. Συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα των καταπατητών και της νύχτας και τώρα σηκώνει το ανάστημά του ενάντια στην κυβέρνηση Παπανδρέου και την εισβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ και 29 μέρες ο Χρήστος Κορτζίδης βρίσκεται και πάλι στην πρωτοπορία του αγώνα ενάντια στον αντιδημοκρατικό και αντικοινωνικό Καλλικράτη. Δεν είναι μόνος! Στο πλάι του βρίσκονται οι δημότες του Ελληνικού, δεκάδες δήμαρχοι και δημοτικές κινήσεις απ’ όλη την Ελλάδα. Στο πλάι του βρισκόμαστε όλες και όλοι εμείς.

Σχόλια

Exit mobile version