Αρχική πολιτική Σε μεταβατική φάση η κοινωνία και η πολιτική

Σε μεταβατική φάση η κοινωνία και η πολιτική

Τι δείχνουν οι οχτώ δημοσκοπήσεις μετά τον ανασχηματισμό. Του Νίκου Σούμπλη.

Μετά τις τέσσερις πρώτες δημοσκοπήσεις, της ALCO (20/06/2011), της GPO (21/06/2011), της MRB (24/06/2011) και της MARC (26/06/2011), ακολούθησαν της RASS (3/07/2011) και της Kappa Research (10/07/2011). Τέλος είχαμε την έρευνα της VPRC (14/07/2011) και της Public Issue (15/07/2011). Οι δυο τελευταίες που δίδουν εκτίμηση ψήφου διαφέρουν σημαντικά από όλες τις προηγούμενες, που λίγο πολύ συμφωνούν μεταξύ τους.
Έτσι, η VPRC και η Public Issue εκτιμούν ότι η αποχή μαζί με το άκυρο-λευκό θα είναι 38,6% και 38% αντίστοιχα επί των εγγεγραμμένων προφανώς, που είναι 10.000.000. Δηλαδή ότι στις επόμενες εκλογές τα έγκυρα θα είναι 6.140.000 έως 6.200.000, ενώ από τον μέσο όρο των προηγούμενων 6 ερευνών εκτιμάται ότι τα έγκυρα θα ήταν το 83% των έγκυρων των βουλευτικών εκλογών του 2009, ήτοι 0,83×6.858.000 = 5.700.000. Ο μέσος όρος και των 8 πλέον εταιριών δίδει ότι τα έγκυρα θα είναι περίπου 5.850.000, οι δε δηλώνοντες αναποφάσιστοι μαζί με τους «Δεν Ξέρω»-«Δεν Απαντώ» φτάνουν περίπου το 11%.
Οι υπόλοιπες διαφορές των δύο τελευταίων σε σχέση με τις 6 πρώτες φαίνονται στον πίνακα, όπου εμφανίζεται και ο μέσος όρος των 8 δημοσκοπήσεων.

Συμπεράσματα-τάσεις-εκτιμήσεις
1. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαρκή πτώση. Με την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού νόμου και των νέων φορολογικών μέτρων, οδεύει για ποσοστό και κάτω του 25%. Εάν όμως οι εκλογές αργήσουν και γίνουν (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2011), σε συνδυασμό με τις κινήσεις των συνδικαλιστών του και της εσωκομματικής του αριστερής αντιπολίτευσης για δημιουργία νέου κόμματος, μπορεί να πέσει και στο 20%, οπότε θα υπάρξει εντονότατο πρόβλημα συνοχής στους κόλπους του και μελλοντικής του αυτοτελούς ύπαρξης. Στις προσεχείς εκλογές θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία, λόγω της αποδοκιμασίας του από μεγάλο μέρος των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των πρώην ψηφοφόρων του το 2009. Η συσπείρωσή του είναι κάτω του 50% (43%) και έχει διαρροές κυρίως προς τη Ν.Δ. 7%, ΚΚΕ 3%, ΣΥΡΙΖΑ 2,7%, Δημ. Αριστ. 4,4%, ΛΑΟΣ 2%, Άρμα Πολιτών 3,9%, ενώ πάνω από 20% των ψηφοφόρων του το 2009 κατευθύνεται στην αποχή-άκυρο-λευκό. Οι αναποφάσιστοι πρώην ψηφοφόροι του αγγίζουν το 15%, αλλά φαίνεται αδύνατο να τους επαναπροσεγγίσει, στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Εκτίμηση για εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2011, ποσοστό 26,5% και 70 έδρες. Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που διαθέτει τώρα δεν θα επανεκλεγούν.

2. Η Ν.Δ. έχει περάσει καθαρά μπροστά ως πρώτο κόμμα και υπερισχύει πλέον στην παράσταση νίκης, ενώ ο Α. Σαμαράς προηγείται πλέον στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Μπορεί να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις διαρροές της προς τον ΛΑΟΣ και τη Δημ. Συμμαχία και να αυξήσει τη συσπείρωσή της μέχρι το 70%, ενώ μπορεί να ελπίζει και σε ένα μέρος της αποχής των παλαιών ψηφοφόρων της που το 2009 απείχαν. Φαίνεται, όμως, ότι και αυτή αντιμετωπίζει πρόβλημα με απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους της, που είναι περίπου 20% και κατευθύνονται στην αποχή-άκυρο-λευκό. Οι αναποφάσιστοί της είναι λίγο κάτω του 10%. Εάν από τον Σεπτέμβρη ακολουθήσει πιο δυναμική γραμμή, κινητοποιώντας τους οπαδούς της να διαμαρτυρηθούν ζητώντας πρόωρες εκλογές, μπορεί να φτάσει το 32,5% και 137 έδρες. Πάντως, αυτοδυναμία δεν φαίνεται ότι μπορεί να κατακτήσει, γιατί και με 34% και εξωκομματική Βουλή, με εκτός την Δημ. Αριστερά, Δημ. Συμμαχία και το Άρμα Πολιτών, δηλαδή με σύνολο κομμάτων εκτός Βουλής 13% κατακτά 147 έδρες. Τα δύσκολα γι’ αυτήν θα αρχίσουν μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
3. Το ΚΚΕ έχει επανασυσπειρώσει σε σημαντικό βαθμό τους πρώην ψηφοφόρους του, που το 2009 είχαν απόσχει. Εμφανίζει συσπείρωση κοντά στο 90% ενώ οι εισροές του από το ΠΑΣΟΚ αγγίζουν τους 90.000 ψήφους. Μην εμφανίζοντας, όμως, πρόθεση συμβολής στην δημιουργία λαϊκού μετώπου των παραγωγικών δυνάμεων, που καταστρέφονται με συγκεκριμένους ριζοσπαστικούς στόχους όπως: η άρνηση αναγνώρισης και πληρωμής του χρέους, η εθνικοποίηση τραπεζών με νέα φιλολαϊκή πιστωτική πολιτική για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, η επαναφορά στη δραχμή, ο έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων που συνεπάγεται και έξοδο από την Ε.Ε., η επανεθνικοποίηση ΔΕΚΟ, η καταγγελία των ληστρικών συμβάσεων που έχει συνάψει το Δημόσιο με ξένα και ντόπια μονοπώλια, δεν μπορεί για τους λόγους αυτούς να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και να συμβάλει αποφασιστικά στη λαϊκή διέξοδο από την κρίση. Επιμένοντας στην πάλη για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, δεν δέχεται κανένα άλλο ενδιάμεσο στάδιο ή άμεσο στόχο. Το τελευταίο θα πρέπει να το προβληματίσει, γιατί με εκχωρημένη τη δημόσια, καταρχάς, περιουσία και τις εκμεταλλεύσεις και αργότερα και την ιδιωτική στα μονοπώλια, θα είναι σαν να προσπαθήσει στο μέλλον να χτίσει πάνω σε ερείπια. Παρ’ όλα ταύτα συνεχίζει να εκπροσωπεί κυρίαρχα τους κομμουνιστές, έχοντας σημαντικές προσβάσεις στην εργατική τάξη και βέβαια το πρόβλημα είναι ότι χωρίς αυτό δεν μπορεί να δημιουργηθεί λαϊκό μέτωπο. Εκτιμάται ότι θα πάρει 11% και 29 έδρες.
4. Ο ΛΑΟΣ παρ’ όλο ότι έχει υποστεί μια σχετική μείωση από τις πιέσεις της Ν.Δ. και έχει τελευταία και διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή, εκτιμάται ότι θα πάρει 7% και 18 έδρες, αν οι εκλογές γίνουν τον Σεπτέμβρη. Δεν φαίνεται όμως ότι η Ν.Δ. θα απευθυνθεί σε αυτόν για να σχηματίσει κυβέρνηση, καθόσον μάλλον ένα κομμάτι του απομείναντος ΠΑΣΟΚ θα είναι πρόθυμο μετά τις εκλογές να τη στηρίξει.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 60%, φαίνεται ότι αντιμετώπισε την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας, που ίδρυσε τη Δημοκρατική Αριστερά. Έχοντας, όμως, εισροές από το ΠΑΣΟΚ του 2009 κάτω του 3% η 90.000 ψήφους, δεν φαίνεται πώς θα φτάσει τα ποσοστά που του δίνει η Public Issue με 9% επί 6.200.000 εγκύρων δηλαδή 558.000 ψήφους ή η VPRC με 7% επί 6.140.000 εγκύρων δηλαδή 429.800 ψήφους. Τέτοιο ρεύμα στην κοινωνία δεν έχει γίνει αισθητό και αντιληπτό ευρέως, μέχρι σήμερα. Εκτιμάται ότι εάν δεν αντιμετωπίσει προβλήματα από τον Α. Αλαβάνο, που συζητά και με συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα πάρει 5,60% και 15 έδρες. Η μη διατύπωση από την ηγεσία του συγκεκριμένων ριζοσπαστικών άμεσων στόχων, δεν το βοηθά να παίξει καταλυτικό ρόλο και έτσι ούτε το ΚΚΕ πιέζει, αλλά και ούτε αποκτά πρόσβαση στους αγανακτισμένους που υιοθετούν το σύνθημα «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».
6. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι εμφανίζονται, σύμφωνα με το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων, να επιτυγχάνουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή. Εκτιμάται ότι θα πάρουν 3,5% και 9 έδρες. Τους βοήθησε η αντιμνημονιακή στάση τους.
7. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν παίρνει σημαντική μερίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ του 2009, αλλά φαίνεται ότι προσελκύει σημαντική μερίδα 4,4% ή 130.000 των μετριοπαθών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, που θέλουν επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ και της Ε.Ε. Οι 6 εταιρίες την δίνουν με τις αναγωγές να ξεπερνά το 3% και μόνον η VPRC και η Public Issue την δείχνουν κάτω του 3%. Αν συμμαχήσει με το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει 5,4% και 14 έδρες.
8. Η Δημοκρατική Συμμαχία φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα για να πάρει το 3%. Αν τα καταφέρει οριακά μπορεί να πάρει 8 έδρες.
9. Το Άρμα Πολιτών δεν φαίνεται από μόνο του να ξεπερνά το 3%. Δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλους διαφωνούντες από αριστερά του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει προσβάσεις στους διαφωνούντες της ΠΑΣΚΕ. Παρ’ όλα ταύτα φαίνεται ότι εισπράττει το 3,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2009, δηλαδή 117.000 ψήφους και εάν συμμαχήσει με τη Δημοκρατική Αριστερά, με την οποία έχει ήδη προωθημένες συνομιλίες, θα εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή.
10. Τα ΛΟΙΠΑ κόμματα φαίνεται ότι θα φτάσουν συνολικά το 5%. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Χρυσή Αυγή καταγράφονται με ποσοστά 1%-1,5% η καθεμία.
Συμπερασματικά, η ελληνική κοινωνία αλλά και η πολιτική της χώρας, φαίνεται ότι βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση προς μια ριζική αλλαγή. Προς τα πού θα οδηγηθεί αυτή η αλλαγή θα κριθεί από την αποφασιστική η μη στάση των μαζών. Η λειτουργία της Δημοκρατίας έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα, γιατί δεν είναι συμβατό ένα κόμμα με ψευδές πρόγραμμα να εξαπατά τον λαό και να του υποκλέπτει την ψήφο του και στη συνέχεια να κάνει ακριβώς τα αντίθετα, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό, την παραγωγική βάση καταδικάζοντας τους περισσότερους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και εκχωρώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Και όλα αυτά γιατί; Για την εξυπηρέτηση των διεθνών τοκογλύφων.
Στο σημείο αυτό αρκεί να θυμηθούμε τα λόγια του Τζον Μέιναρντ Κέινς: «Καλύτερα να πτωχεύσουν 100 τραπεζίτες παρά 100 εκατομμύρια λαού». Το Μεσοπρόθεσμο όπως και το Μνημόνιο θα αποτύχει. Αλλά εν τω μεταξύ δεν πρέπει να ξεπουληθεί η χώρα, μια και αυτό επιδιώκουν οι ντόπιοι και ξένοι τοκογλύφοι. Να αποκτήσουν, δηλαδή, εμπράγματη εξασφάλιση και να ολοκληρώσουν την κατοχή τους στη χώρα. Για να σταματήσει κατ’ αρχήν το κακό πρέπει ο ελληνικός λαός να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, το ταχύτερο.
Υπάρχει πλέον μεγάλη και διαπιστωμένη δυσαρμονία μεταξύ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και λαϊκού αισθήματος.
Επειδή, δε, έχουν καταργηθεί οι συνταγματικές ρυθμίσεις που, παλαιοτέρα, έδιναν το προνόμιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαπιστώσει την δυσαρμονία και να διαλύσει τη Βουλή, οδηγώντας τη χώρα σε εθνικές εκλογές, την πρωτοβουλία αυτή πρέπει να την πάρει ο ίδιος ο λαός. Άλλωστε, η συνταγματική δέσμευση ότι «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων» δεν καταργήθηκε ποτέ.
Εκλογές λοιπόν και όχι παιχνίδια με πλαστά διλήμματα με δημοψηφίσματα κατά τις συνταγές των ξένων.


Σούμπλης Νικήτας-Αθανάσιος,
Μετααναλυτής Δημοσκοπήσεων,
Αριστερός Ριζοσπάστης
            
Οι μετά τον ανασχηματισμό οκτώ δημοσκοπήσεις
Επιμέλεια Ν.Α. Σούμπλης
  RASS
Αναγωγές
ALCO
Αναγωγές
επί
διευκρινισμένης
ψήφου
Kappa
Kappa
Αναγωγές
GPO
Αναγωγές
VPRC
εκτίμηση
MARC
Αναγωγές
PUBLIC ISSUE
Εκτίμηση
MRB
Αναγωγές
M.O.
8
Βουλευτ.
2009
Ποσοστά
Βουλευτ.
Βουλευτ.
ψήφοι
Εκτίμηση
ψήφων
τώρα
Διαφορές
ψήφων
από
Βουλευτ.
2009
Εκτίμηση
εδρών
τώρα
βάσει
μέσου
όρου
ΠΑΣΟΚ 30,24 28,49 25,46 28,11 25,5 27,51 26,5 27,66 27,43 43,92 3.012.373 1.604.655 -1.407.718 74
ΝΔ 31,94 30,96 27,47 29,37 29,5 29,43 32,5 30,45 30,20 33,48 2.295.967 1.766.700 -529.267 131
ΚΚΕ 10,21 11,04 11,58 12,84 13 10,32 11,5 10,64 11,40 7,54 517.154 666.900 149.746 31
ΛΑΟΣ 6,28 7,41 8,79 9,09 7,5 7,98 7,5 7,18 7,72 5,63 386.152 451.620 65.468 21
ΣΥΡΙΖΑ 4,45 4,50 5,56 5,59 7 4,95 9 5,32 5,80 4,60 315.627 339.300 23.673 16
ΟΙΚ.ΠΡ. 4,32 3,34 3,40 2,94 4 3,03 3,5 4,12 3,59 2,53 173.449 210.015 36.566 10
ΔΗΜ.ΑΡ. 3,01 3,34 4,78 4,20 2,5 3,85 2 3,06 3,34 195.390 195.390 9
ΔΗΜ.ΣΥΜ. 3,14 3,49 4,32 2,80 2 3,85 1,5 3,06 3,02 176.670 176.670 8
ΑΡΜΑ.Π. 2,88 1,60 4,78 3,08 1 2,75 0,5 1,73 2,29 133.965 133.965
ΛΟΙΠΑ 3,53 5,81 3,86 1,95 8 6,33 5,5 6,78 5,21 2,30 157.620 304.785 147.165
ΣΥΝΟΛΑ 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 6.858.342 5.850.000 -1.008.342 300
Σχόλια

Exit mobile version