Αρχική πολιτική Σε κατάσταση πολιορκίας

Σε κατάσταση πολιορκίας

Η ΔΕΘ έδειξε το δρόμο.

Πόλη-φρούριο είχε χαρακτηριστεί η Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003, κατά τη σύνοδο των πρωθυπουργών της Ε.Ε. στη Χαλκιδική. Όμως, τότε, μπορούσες να διαδηλώσεις, να κυκλοφορήσεις στην πόλη, να φοράς σακίδιο στην πλάτη και να κάνεις τη βόλτα σου, χωρίς να σταματήσεις σε αστυνομικό έλεγχο.
ΔΕΘ 2011: «Το σύνθημα σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία» δεν ακούστηκε. Η αστυνομία δεν ήταν μόνο στις διασταυρώσεις. Βρισκόταν παντού.
Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί κατακλύζουν τη Θεσσαλονίκη. Ένα κορδόνι από εκατοντάδες μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας δημιουργεί εικόνα τρόμου. Η περίφημη αύρα και ένα σιδερένιο τείχος κλείνουν την πρόσβαση στο Βελλίδειο, ενώ η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης διαρρέει πληροφορίες για ορδές αναρχικών που φτάνουν στην πόλη και ανάλογη, βεβαίως, είναι και η σκληρή στάση της αστυνομίας. «Το Σύνταγμα στις 28 και 29 Ιούνη θα φαντάζει πικετοφορία μπροστά στα όσα θα συμβούν στη Θεσσαλονίκη», γράφει τοπική εφημερίδα επικαλούμενη αστυνομικές πηγές. Ασφαλίτες και ΜΑΤ εισβάλλουν τις προηγούμενες ημέρες σε κοινωνικούς χώρους και σπίτια.
Την ημέρα της πορείας γίνονται εκατοντάδες προσαγωγές και όποιος φτάνει στις προσυγκεντρώσεις συνδικάτων και οργανώσεων, νιώθει πολύ τυχερός που πέρασε από τόσα μπλόκα, χωρίς να συλληφθεί. Τα ΜΑΤ ακολουθούν τις πορείες μέχρι το Βελλίδειο σε απόσταση αναπνοής και πνίγουν τον κόσμο στα δακρυγόνα. Ένας φοιτητής κινδυνεύει να χάσει το χέρι του από χειροβομβίδα κρότου.
Το σχέδιο της αστυνομίας ήταν σαφές και ίσως πρώτη φορά τόσο καλά οργανωμένο. Να δημιουργήσουν τέτοιο κλίμα τρόμου που ο κόσμος να κλειστεί στο σπίτι του.
Μάλλον απέτυχε. Οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.
Τα αστυνομικά μέτρα του τριημέρου στοίχησαν περισσότερα από δύο εκατ. ευρώ.
Και δεν αισθάνθηκε κανείς ασφαλής…

Λευτέρης Αρβανίτης
Σχόλια

Exit mobile version