Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Βόλβης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Βόλβης

Μεγάλες καταστροφές από την βροχόπτωση και τις πλημμύρες. Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπήκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Βόλβης, μετά την έντονη βροχόπτωση και τις πλημμύρες που έπληξαν χθες, για άλλη μία φορά, την περιοχή προκαλώντας βιβλικές καταστροφές.
Παράλληλα, πλημμύρισε η Εγνατία Οδός στο ύψος του Βαγιοχωρίου, με αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα να κοπεί οδικά στα δύο. Ένα ρέμα πλημμύρισε, έσπασε προστατευτικό στηθαίο, πλημμύρισε η Εγνατία Οδός και γέμισε με φερτά υλικά, γεγονός που είχε ως συνέπεια εκατοντάδες αυτοκίνητα και στις δύο κατευθύνσεις να μπλοκαριστούν στο οδόστρωμα.  Οι πρόσφατες πλημμύρες στη λεκάνη της Μυγδονίας, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμη και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, ανοίγουν για μια ακόμη φορά το ζήτημα της τεράστιας έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή. Χωριά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, όπως η γέφυρα του Μελισσουργού, και η Εγνατία Οδός κλειστή για πολλές ώρες και επικίνδυνη για την ασφάλεια των οδηγών.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, δήλωσε ότι η Εγνατία Οδός στο τμήμα από Ασπροβάλτα και Μοναστήρι μέχρι τον Προφήτη, σε περίπτωση νέας νεροποντής, κινδυνεύει με κατάρρευση.
«Η ίδια η Εγνατία θα κινδυνεύσει με κατάρρευση με μια νέα νεροποντή, αν δεν καθαριστεί το σημείο με ειδικό μηχάνημα. Αυτή είναι η εικόνα που εγώ αποκόμισα και που βλέπει όποιος περάσει από εκεί, χωρίς να έχω αυτή τη στιγμή επιστημονικά τεκμήρια στα χέρια μου», σημείωσε ο δήμαρχος.
Από τις καταγραφές που γίνονται αυτές τις ημέρες στην πληγείσα από τις πλημμύρες περιοχή του Δήμου Βόλβης προκύπτει ότι κίνδυνο να πλημμυρίσουν σε περίπτωση νέας δυνατής νεροποντής διατρέχουν τόσο η νότια πλευρά της λίμνης Βόλβης όσο και η ορεινή Αρέθουσα. Σύμφωνα με το δήμαρχο, κ. Γαλαμάτη, νότια της λίμνης εντοπίζονται πολλά σημεία που απειλούνται με τεράστια καταστροφή σε περίπτωση δυνατής βροχόπτωσης, από τα χωριά Στίβος και Νικομηδινό μέχρι τις δημοτικές ενότητες Μαδύτου και Ρεντίνας. Σε ό,τι αφορά την ορεινή Αρέθουσα, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι εκεί οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις αλλού λειτούργησαν και αλλού όχι. Ο Δήμος Βόλβης βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, που είχαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την κατάρρευση μίας γέφυρας στο Μελισσουργό, τους προηγούμενους μήνες. Ειδικά για την περίπτωση της γέφυρας, η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή για ένορκη διοικητική εξέταση, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την κατασκευή της πριν από πέντε χρόνια.
Με ερώτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, ζητά να ανακοινωθούν στοιχεία σχετικά με τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την περιοχή καθώς και το κόστος των έργων που ήδη έγιναν και δεν απόδωσαν.
«Στις τεράστιες ελλείψεις αντιπλημμυρικής προστασίας προστίθενται και τα προβλήματα μετά την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Τα αντιπλημμυρικά της έργα κρίνονται ανεπαρκή και ασυντήρητα, με τη διοίκησή της να μιλάει για έλλειψη κονδυλίων συντήρησης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα και συμπληρώνει ότι «η Εγνατία Οδός, στο επόμενο διάστημα, με βάση τις επιταγές του λεγόμενου “μεσοπρόθεσμου”, θα εκχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα για αποπληρωμή των τοκογλυφικών προς τους “δανειστές»” της χώρας».

Σχόλια

Exit mobile version