Αρχική κοινωνία εργασία Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στην ΑΒΕΞ

Σε επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στην ΑΒΕΞ

Κίνδυνος λουκέτου σε ακόμα ένα εργοστάσιο της Πάτρας.

Ιδρύθηκε το 1922 κατασκευάζοντας, αρχικά, ξύλινα κασελάκια για τη συσκευασία της σταφίδας, που αποτελούσε εκείνη την εποχή το βασικό εξαγόμενο προϊόν της Αχαΐας. Είναι ίσως η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα που εξειδικεύτηκε στην επεξεργασία ξύλου και συνέδεσε το όνομά της με την ποιότητα. Κι, όμως, μια δεκαετία πριν κλείσει έναν αιώνα ζωής, η ΑΒΕΞ φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δύση.
Η οικονομική κρίση συνέβαλε σαφώς στην πτωτική πορεία, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «απαξίωση της βιομηχανικής μονάδας από την ίδια την εργοδοσία», η οποία με κυνικό τρόπο έχει καταστήσει «το εργοστάσιο μη παραγωγικό εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο», χωρίς στοκ για επεξεργασία και άμεση ανταπόκριση στις παραγγελίες.
Το αποτέλεσμα: Οι 45 εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011, παραμένουν απλήρωτοι το τελευταίο δίμηνο, χωρίς να έχουν καμία απόκριση από την εταιρία για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Έχουμε ζητήσει το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας από τον Ιανουάριο, όταν έπειτα από απεργιακή κινητοποίηση καταφέραμε και υπογράψαμε νέα επιχειρησιακή σύμβαση», λέει ο γραμματέας του σωματείου Γιάννης Κοσμάτος, για να συνεχίσει: «Αρνήθηκαν να μας το δώσουν, όπως αρνούνται και σήμερα. Γιατί;».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΑΒΕΞ Αντώνης Καλής κάνει λόγο για «εργοδοτικό κρετινισμό», υπογραμμίζοντας ότι η εταιρία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι στους εργάτες που δουλεύουν στο εργοστάσιο, κατά μέσο όρο, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Όπως τονίζει, «στη γενική μας συνέλευση αποφασίσαμε ομόφωνα να προασπίσουμε τα εργασιακά μας κεκτημένα, δεν θα πάμε άκλαυτοι». Ήδη, το σωματείο ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή εκ μέρους των εργαζομένων, ενώ θα απευθυνθεί και στο υπουργείο Εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει ακόμα συγκαλέσει την τριμερή συνάντηση, που προβλέπεται από τον νόμο, αν και έχει λάβει την κοινοποίηση της επίσχεσης. «Όταν τον Γενάρη υπογράψαμε σύμβαση, η Επιθεώρηση μας ζήτησε διευκρινήσεις για το “πώς είναι αυτό δυνατόν εν καιρώ Μνημονίου”» λέει ο γραμματέας του σωματείου αποστομωτικά.
Τα μεγάλα πανό με τη λέξη «επίσχεση» γύρω από το εργοστάσιο των 21.000 τ.μ. έχουν «παγώσει» εδώ και μια εβδομάδα τους Πατρινούς. Τα «αθάνατα» προϊόντα της ΑΒΕΞ κινδυνεύουν να μπουν πλάι σε εκείνα της Πειραϊκής-Πατραϊκής, του Λαδόπουλου, και τόσων άλλων βιομηχανικών μονάδων. Το ερώτημα ένα: τι θα απομείνει στην περιοχή;
Κατερίνα Παγουλάτου

 

Σχόλια

Exit mobile version