Αρχική κοινωνία Σε διάλυση το νοσοκομείο του Κιλκίς

Σε διάλυση το νοσοκομείο του Κιλκίς

Σε πλήρη διάλυση έχει περιέλθει το Γ.Ν. Κιλκίς, το μοναδικό του νομού, που εφημερεύει επί 24ωρο, καθημερινά, για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Έχουν εμφανιστεί ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά την ασφαλή διεκπεραίωση του ρόλου του σαν νοσηλευτικό ίδρυμα. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Έλλειψη σε απόθεμα γαντιών μιας χρήσης, με συνέπεια να καταναλώνονται τα αποστειρωμένα γάντια με κίνδυνο να τελειώσει και το δικό τους απόθεμα.

 

Έλλειψη σε είδη ραμμάτων, γεγονός που επιβάλλει τη χρήση όχι των προβλεπόμενων αλλά όσων δύνανται να προσαρμοστούν στις συνθήκες. Μάλιστα αρκετά από τα είδη ραμμάτων σπανέ εύκολα. Το φορητό μηχάνημα ακτινογραφιών έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με συνέπεια τη μεταφορά βαρέως πασχόντων ασθενών στο ακτινολογικό εργαστήριο για έλεγχο, γεγονός που καθιστά δύσκολη και επικίνδυνη τη μεταφορά τους.

Ο προβολέας στη μεγάλη χειρουργική τράπεζα υπολειτουργεί, από τις 7 λυχνίες φωτισμού έχουν καεί οι 4, με συνέπεια να εκτελούνται χειρουργικές επεμβάσεις με το μισό του προβλεπόμενου φωτισμού. Ένα αναισθησιολογικό μηχάνημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με συνέπεια να μην μπορούν να δουλέψουν όλες οι αίθουσες των χειρουργείων.

Και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να χαλάνε τα μηχανήματα του αιματολογικού και να μένει για αρκετές ώρες το ίδρυμα χωρίς αποτελέσματα σε βασικές εργαστηριακές εξετάσεις. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε αρκετές ειδικότητες όπως ωτορινολαρυγγολόγους, ουρολόγους, πνευμονολόγους με συνέπεια να μην εφημερεύουν αντίστοιχα τμήματα κάθε μέρα και να παραπέμπονται περιστατικά στα πλησιέστερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι περικοπές κονδυλίων και οι έλλειψη χείριστων έχει οδηγήσει ο αξονικός τομογράφος να μην λειτουργεί μετά το απογευμα. Από όλα αυτά εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι μια εφημερία μοιάζει με μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες συνέπειες. Το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο δεν δίνεται έμφαση από τους υπεύθυνους στην επίλυση των ζητημάτων, δηλαδή στην εξασφάλιση κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών και μάλιστα στο μοναδικό νοσοκομείο του νόμου; Για ποιο λόγο έχει παγώσει η ολοκλήρωση του καινούριου κτιρίου του νοσοκομείου που θα λύσει το πρόβλημα των προπολεμικών εγκαταστάσεων;

Πρέπει να χαθούν ανθρώπινες ζωές για να γίνει αντιληπτο ότι η υγεια δεν είναι εμπόρευμα και αριθμοί; Δεν γίνεται κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν καθημερινά άνιση μάχη; Ότι ακόμα και το πιο ακμαίο ηθικό σύντομα θα καμφθεί μέσα σε αυτή την κατάσταση και ότι με τα μέτρα που προωθούνται (περικοπές μισθών, απλήρωτες εφημερίες κλπ) είναι προ των πυλών η συνολική διάλυση της δημόσιας υγείας.

Π.Χ.

Εργαζόμενος στο Γ.Ν.Κιλκίς

Σχόλια

Exit mobile version