Αρχική κοινωνία Σε αργό θάνατο καταδικάζονται οι ασθενείς κρατούμενοι

Σε αργό θάνατο καταδικάζονται οι ασθενείς κρατούμενοι

Απαγορεύουν την κατ’ οίκον κράτηση φυλακισμένου παρά τις ιατρικές γνωματεύσεις.
Του Μάριου Διονέλλη.

Στο θάνατο οδηγεί το υπουργείο Δικαιοσύνης έναν κρατούμενο στο νοσοκομείο φυλακών Κορυδαλλού απαγορεύοντας την κατ’ οίκον κράτησή του, που επιβάλλουν οι ιατρικές γνωματεύσεις. Πρόκειται για το40χρονο Δ.Χ. (σ.σ. η εφημερίδα διαθέτει τα στοιχεία του), πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας λόγω παχυσαρκίας – ζυγίζει σχεδόν 280 κιλά.
Είναι φανερό πως η κατάσταση της υγείας του, λόγω φυσικά του αυξημένου βάρους, θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι εξετάσεις από τα δημόσια νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, τόσο οι γιατροί στο Σωτηρία και στο Αρεταίειο, όσο και οι συνάδελφοί τους στο νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού συνηγορούν πως ο άνθρωπος βρίσκεται καθημερινά όλο και πιο κοντά στο θάνατο, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασής του είναι πως όχι μόνο δεν μπορεί να κινηθεί με ευκολία και (έστω) να προαυλιστεί, αλλά ακόμη ότι είναι αναγκασμένος να κοιμάται σε μία καρέκλα…
Παράλληλα η υγειονομική επιτροπή του Πειραιά με γνωμάτευσή της αναφέρει πως ο ασθενής έχει 80% αναπηρία!
Παρά τις εκκλήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας από συγγενείς, φίλους και την Πρωτοβουλία Κρατουμένων, υπουργοί και γραμματείς κωφεύουν μπροστά στο καθημερινό του μαρτύριο, μόνο και μόνο διότι είναι φυλακισμένος.
Και η έλλειψη ανθρωπιάς δυστυχώς περισσεύει, αφού το μεν υπουργείο Δικαιοσύνης δεν δίνει την άδεια για να αποφυλακιστεί, το δε Υγείας δεν ασκεί πιέσεις στα νοσοκομεία για να τον δεχτούν.
Ο Δ.Χ., ο οποίος έχει καταδικαστεί για οικονομικό έγκλημα, πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία καθώς μόνο εκεί υπάρχει το ειδικό μηχάνημα «άπνοιας» το οποίο έχει ανάγκη για να συνεχίσει να βρίσκεται στη ζωή.
Να σημειωθεί πως η αποφυλάκιση του κρατούμενου μπορεί να γίνει και με αυτεπάγγελτη διαδικασία από οποιονδήποτε εισαγγελέα ο οποίος θα διατάξει τη μεταφορά του, για λόγους υγείας, στο νοσοκομείο. Αλλά, είπαμε, δεν τον λένε και Μάκη Ψωμιάδη…
Λ.Σ.

 

Σχόλια

Exit mobile version