Αρχική κοινωνία Σε απόγνωση οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ

Σε απόγνωση οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ

Τα νοσοκομεία δεν τους δέχονται για εξετάσεις. Του Μάριου Διονέλλη

 

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι ασφαλισμένοι της Ασπίς Πρόνοια σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους που βρίσκονται «στον αέρα» είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με προβλήματα υγείας, τους οποίους μάλιστα δεν δέχονται τα νοσοκομεία για εξετάσεις, αφού δεν αναγνωρίζουν τα ασφαλιστήριά τους και τους ζητούν να καταβάλουν το πλήρες κόστος για κάθε εξέτασή τους.

Τη Δευτέρα (26/4) οι ζημιωθέντες της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος, την ίδια στιγμή που ο πρώην μεγαλομέτοχος της εταιρίας Παύλος Ψωμιάδης -αν και βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη- παραμένει ελεύθερος, ενώ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για την υπόθεση των αποθεματικών της Ασπίς Πρόνοια.

 

Οι «καλοί» και οι «φτωχοί»

Σύμφωνα με κύκλους της ασφαλιστικής αγοράς, τα «καλά» συμβόλαια της ΑΣΠΙΣ έχουν ήδη μεταφερθεί σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες άμεσα προσέτρεξαν για την αύξηση της πελατείας τους από τους ασφαλισμένους υψηλού εισοδήματος και «χαμηλού ρίσκου». Ωστόσο, όπως εξηγεί ο γραμματέας του Συλλόγου Ζημιωθέντων ΑΣΠΙΣ Λυκούργος Παπαγιαννόπουλος, υπάρχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως ηλικιωμένοι που έχουν μείνει ακάλυπτοι, καθώς καμία εταιρία δεν ενδιαφέρεται να τους εντάξει στο πελατολόγιό της. Πολλοί από αυτούς είναι αναγκασμένοι να κάνουν συχνά δύσκολες και δαπανηρές εξετάσεις, όπως χημειοθεραπείες και αιμοκαθάρσεις, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους, τα οποία δεν αναγνωρίζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγιαννόπουλος, είναι άμεση ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο νόμος Παπαθανασίου, ο οποίος έδινε στον κρατικό μηχανισμό τη δυνατότητα να εξυπηρετεί τέτοιες περιπτώσεις.

 

Μεγάλο το «φέσι» στην Κρήτη

Στα 100 εκατ. ευρώ φτάνει το «φέσι» στην Κρήτη, όπου περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί ζημιωμένοι από την Ασπίς Πρόνοια. Το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο παγκρήτια συγκέντρωση των ζημιωθέντων της ΑΣΠΙΣ, ενώ όπως δηλώνει στον Δρόμο η Κωνσταντίνα Φωτοπούλου, μέλος της διοίκησης του συλλόγου ζημιωθέντων, η μόνη διέξοδος των ασφαλισμένων είναι πλέον η προσφυγή στη Δικαιοσύνη καθώς χιλιάδες άνθρωποι. Ήδη, από την υπόλοιπη Ελλάδα έχουν αρχίσει να εκδίδονται διαταγές κατάσχεσης εις βάρος του Π. Ψωμιάδη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση τριών ασφαλισμένων από τις Σέρρες, οι οποίοι πέτυχαν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του κ. Ψωμιάδη ύψους 506.000 ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2009 έχει επιβληθεί κατάσχεση 8 εκατ. ευρώ από τα περιουσιακά του στοιχεία για χρέη προς την εφορία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημοσίου, η συνολική αξία των ακινήτων της οικογένειας Ψωμιάδη προσδιορίζεται στα 38 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στα ονόματα τόσο του ίδιου του Π. Ψωμιάδη και της συζύγου του όσο και των παιδιών τους.

 

Εξελίξεις και από την Ευρώπη

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι καταθέσεις τών μέχρι πρότινος διευθυντικών στελεχών της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι πρόκειται να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο ο Π. Ψωμιάδης ζημίωνε την Ασπίς Πρόνοια, αποσπώντας χρήματα από το αποθεματικό της για την κάλυψη ανοιγμάτων του σε άλλες προσωπικές του εταιρίες. Τέλος, σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και από την Ε.Ε. στην οποία έχει προσφύγει ο Σύλλογος των ζημιωθέντων καθώς, σύντομα, αναμένεται να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Ελλάδας για το χειρισμό της υπόθεσης Ψωμιάδη – ΑΣΠΙΣ.

 

 

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Exit mobile version