Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Φυσάει Βοριάς: Σβήνει ο τοπικός Τύπος

Φυσάει Βοριάς: Σβήνει ο τοπικός Τύπος

Όταν πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους του Αγγελιοφόρου η αναστολή έκδοσης του φύλλου της Δευτέρας, πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μια παροδική κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ακολούθησαν μέσα σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες η απόλυση δεκαπέντε δημοσιογράφων από την εφημερίδα Θεσσαλονίκη –πριν προλάβουν να προσληφθούν τυπικά, καθώς δούλευαν σε καθεστώς μαύρης εργασίας-, το λουκέτο στο γραφείο του Star Channel στη Θεσσαλονίκη και μεμονωμένες αλλά μεγάλες στον αριθμό απολύσεις σε διάφορα τοπικά ραδιόφωνα.
Στα μέσα αυτής της εβδομάδας ανακοινώθηκε στους συντάκτες του ενθέτου στα Νέα «Ζω στη Θεσσαλονίκη» η αναστολή έκδοσής του και η απόλυση όλων των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν για λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα. Η γενικότερη τάση για περικοπές σε μισθούς και απολύσεις, που ισχύει σε όλα τα ΜΜΕ –ηλεκτρονικά και έντυπα- το τελευταίο χρόνο δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και το ιστορικότερο δημοσιογραφικό συγκρότημα τα πόλης, που εκδίδει τις εφημερίδες Θεσσαλονίκη, Μακεδονία και την αθλητική Σπορ του Βορρά.
Πιο συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση της εργοδοσίας με διευθυντικά στελέχη του συγκροτήματος ανακοινώθηκε η πρόθεση να μετατραπεί η εργασία από πενθήμερη σε τριήμερη, τουλάχιστον για τους μήνες του καλοκαιριού και προφανώς η αλλαγή αυτή να συνοδευτεί από ταυτόχρονη μείωση των μισθών των εργαζομένων. Στην ουσία, τα 25 μεροκάματα του μήνα θα γίνονταν 15, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν μέσα σε τρεις μόλις μήνες κάτι περισσότερο από έναν μισθό.
Στη συνέλευση δημοσιογράφων και τεχνικών που ακολούθησε την ανακοίνωση, σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας αποφασίστηκε η ξεκάθαρη άρνηση των αργαζομένων να διαπραγματευτούν οποιαδήποτε αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων με τέτοιους όρους. Ανάλογη στάση κράτησε και η ΕΣΗΕΜΘ, που με εξώδικο καλεί τη διοίκηση του συγκροτήματος να συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία, ενώ προαναγγέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που εφαρμοστούν όλα όσα προτείνει η εργοδοσία του δημοσιογραφικού συγκροτήματος.
Δημοσιογράφοι της πόλης λένε ότι σε περίπτωση που περάσουν τα παραπάνω έκτακτα μέτρα, στο συγκρότημα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και θεωρείται βέβαιο ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν τα περισσότερα ηλεκτρονικά και γραπτά ΜΜΕ της πόλης, αδιαφορώντας για την ποιότητα της παραγόμενης δουλειάς και προφανώς για το μέλλον των δημοσιογράφων.
Λευτέρης Αρβανίτης

 

Σχόλια

Exit mobile version