Αρχική πολιτική Σήμερα οι μετανάστες, αύριο οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι

Σήμερα οι μετανάστες, αύριο οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι

Ακροδεξιά προεκλογική ατζέντα με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Του Μάριου Διονέλλη

Στα ταπεινότερα αισθήματα των πολιτών ποντάρει προεκλογικά η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, εξαγγέλλοντας τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Με μπροστάρη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με ακροδεξιά αποπροσανατολιστική ατζέντα, η οποία διαμορφώνεται και πάλι στην πλάτη των απόκληρων, επενδύοντας στα ξενοφοβικά αισθήματα που τροφοδοτούνται επαρκώς από τα αστυνομικά δελτία ειδήσεων. Οι επιχειρήσεις «σκούπα», προτάσεις ακόμα και για άνοιγμα της Μακρονήσου, βρίσκονται επιμελώς στην ημερήσια διάταξη.
Το… σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 30 στρατοπέδων συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα με τη χρήση κυρίως παλιών εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων του στρατού. Η φυλάκιση βαφτίστηκε «κλειστή φιλοξενία», η οποία προβλέπει αυστηρή φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. και τριπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ανακοίνωσε πως θα διατεθούν τρία παλιά στρατόπεδα στην Αττική για το σκοπό αυτό και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, είπε πως το πρώτο στρατόπεδο θα λειτουργήσει σε 30 έως 45 μέρες. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να προλάβουμε και τις εκλογές…
Για αναβίωση σύγχρονων Μακρονησιών και Άουσβιτς, κάνει λόγο μιλώντας στον Δρόμο ο Θανάσης Κούρκουλας, εκπρόσωπος της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό. «Η προεκλογική περίοδος φέρνει τους μετανάστες σε ρόλο εσωτερικού εχθρού, όπως ήταν σε άλλες εποχές οι κομμουνιστές και οι Εβραίοι. Δικαιώνονται τα πιο τρελά όνειρα των φιλοχουντικών φασιστών με τη γραβάτα του ΛΑΟΣ και εκείνων με το ρόπαλο και το μαχαίρι της Χρυσής Αυγής», αναφέρει.

Προεκλογική… εγκληματικότητα
Πριν ακόμα κηρυχθεί επισήμως η προεκλογική περίοδος, η ατζέντα μετατοπίζεται από τα μνημόνια και τα καταστροφικά μέτρα στους επικίνδυνους «εγκληματίες μετανάστες». Λεπτομέρεια που περνά στα ψιλά είναι τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας που μιλούν για πρωτεία των Ελλήνων στις κλοπές και διαρρήξεις. Το 2011 συνελήφθησαν συνολικά 16.707 δράστες, από τους οποίους το 56,3% ήταν Έλληνες και το 43,7% αλλοδαποί. «Μάλλον ο κ. Χρυσοχοΐδης ξέχασε να διαβάσει τα στοιχεία των υφισταμένων του, όπως ξέχασε να διαβάσει και το Μνημόνιο», λέει με νόημα ο Θανάσης Κούρκουλας.

Λεφτά υπάρχουν
Η Ελλάδα των περικοπών στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας ξαφνικά έχει λεφτά να διαθέσει για τα νέα κέντρα κράτησης, με μηνιαίο κόστος 600.000 ευρώ και 1.000 νέες θέσεις εργασίας στα στρατόπεδα σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Λεφτά που σίγουρα θα βοηθούσαν τις τοπικές κοινωνίες (Ελλήνων και μεταναστών) να ανασάνουν, εφόσον δίνονταν σε έργα ή κοινωνικές παροχές.
Οι πολίτες, πάντως, δεν φαίνεται να «τσιμπάνε» το δόλωμα και ήδη εκδηλώθηκαν σοβαρές αντιδράσεις, με αρχή από την Κοζάνη, όπου στήθηκαν ακόμα και οδοφράγματα για να παρεμποδιστούν τα μηχανήματα που θα αναλάμβαναν τον εξωραϊσμό του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου «Πόρτη», στο Δήμο Νεάπολης. Παρόμοιο κλίμα και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, την Κόρινθο, τη Σάμο και σε άλλες περιοχές που διαθέτουν παλιά στρατόπεδα.

Τους διώχνει η κρίση
Την ίδια στιγμή, εμφανές είναι το κύμα φυγής των μεταναστών (ακόμα και των «νόμιμων») από την Ελλάδα της ανεργίας και της ύφεσης. Τα στοιχεία της Αστυνομίας αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης είναι αποκαλυπτικά, καθώς ήδη καταγράφεται αύξηση στις αιτήσεις επαναπατρισμού. Ήδη βρίσκονται σε εκκρεμότητα 5.000 αιτήσεις ανθρώπων που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ. Από το 2009 μέχρι το τέλος του 2011 έχουν επαναπατριστεί 2.300 μετανάστες, ενώ μόλις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 έγιναν πάνω από 1.000 επαναπατρισμοί αλλοδαπών από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Νιγηρία.
Αιτία, ασφαλώς, είναι η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και η… εξαφάνιση των θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα, καθώς και η δυσκολία να περάσουν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης με βάση την πρόβλεψη της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, σύμφωνα με την οποία ακόμη και αν καταφέρουν να φτάσουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, κινδυνεύουν να απελαθούν ξανά προς την Ελλάδα.

Ποιοι έχουν σειρά;
Αυτό το ερώτημα θέτει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, σχετικά με τα σχεδιαζόμενα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο χυδαία προεκλογική επιχείρηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας, που τα κόμματα του Μνημονίου έχουν καταδικάσει στην πιο απίστευτη εξαθλίωση. Και πάλι φταίνε οι μετανάστες σε μια προσπάθεια να υφαρπάξουν ψήφους πολιτών που αγανακτούν για όσα ζούνε. Ακόμα και αν μαζέψουν όλους τους μετανάστες, αναρωτιόμαστε ποιοι άλλοι “εσωτερικοί εχθροί” θα πάρουν σειρά για να γεμίζουν τα αντίστοιχα στρατόπεδα», τονίζει ο Θανάσης Κούρκουλας και συμπληρώνει: «Καλούμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, αλλά και τους τοπικούς φορείς, τα συνδικάτα και τους πολιτικούς φορείς που αντιτάσσονται στο Μνημόνιο να παλέψουν με κάθε τρόπο ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης».

 

Σχόλια

Exit mobile version