Αρχική κοινωνία Σάμος: Απεργία πείνας μεταναστών για τα αυτονόητα

Σάμος: Απεργία πείνας μεταναστών για τα αυτονόητα

126 Μετανάστες στο Κέντρο Κράτησης στη Σάμο σε απεργία πείνας

«Γιατί μας χτυπάτε; Δεν είμαστε κλέφτες ή εγκληματίες». Αυτό γράφει το πρόχειρο πανό που κρέμασαν στα συρματοπλέγματα του Κέντρου Κράτησης στη Σάμο οι 126 μετανάστες, που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα απεργία πείνας με αίτημα να μην απελαθούν.

Μιλώντας στο Δρόμο, ο Δημήτρης Βούρος, δικηγόρος της Νομαρχίας Σάμου για θέματα προσφύγων, τονίζει πως η στάση της αστυνομίας και του κράτους είναι απολύτως αδιάλλακτη, ενώ έχει σκληρύνει ακόμα περισσότερο μετά την απεργία πείνας. Μάλιστα, απαγορεύτηκε η είσοδος στο κέντρο για τα μέλη της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, με το επιχείρημα ότι είναι τέτοιες οι εντολές του υπουργείου. Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, πάνε περίπατο οι δηλώσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπύρου Βούγια, περί «ανοιχτών Κέντρων φιλοξενίας» και οι διαψεύσεις ότι τα κέντρα αυτά αποτελούν, στην ουσία, χώρους σκληρότερους και από τις φυλακές.

«Είναι αποφασισμένοι να τους απελάσουν αν δεν ζητήσουν πολιτικό άσυλο», λέει στο Δρόμο ο Δημήτρης Βούρος, τονίζοντας, ωστόσο, πως και οι πρόσφυγες δεν υποβάλλουν ακόμα αιτήματα ασύλου, καθώς δεν θέλουν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Συνολικά στο Κέντρο κράτησης, αυτή την περίοδο, βρίσκονται 170 άνθρωποι, ενώ η απεργία πείνας ξεκίνησε όταν είδαν περίπου 60 συγκρατούμενούς τους να οδηγούνται προς απέλαση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, όπως καταγγέλλουν δικηγόροι και κοινωνικοί φορείς.

Δικαίωμα στη μετάφραση

Αίσθηση προκαλεί πρόχειρο χειρόγραφο κείμενο, που δόθηκε στην αστυνομία από τους απεργούς πείνας και στο οποίο ζητούν, μεταξύ άλλων, να τους αποδίδονται μεταφρασμένα τα έγγραφα που τους αφορούν. «Η αστυνομία τούς εξαναγκάζει να υπογράφουν συνεχώς χαρτιά στα ελληνικά. Δεν καταλαβαίνουν ούτε μία λέξη από ό,τι υπογράφουν», λέει ο κ. Βούρος. Οι μετανάστες φέρονται αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους την απεργία πείνας και ήδη σήμερα διανύουν την 6η ημέρα, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια και για σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Μ.Δ.

Σχόλια

Exit mobile version