Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Πωλητήριο και στην Αρετσού

Πωλητήριο και στην Αρετσού

Βγάζουν τη μαρίνα στο σφυρί

Χρειάστηκε να έρθει η τρόικα, αλλά τελικά τα κατάφεραν. Η μαρίνα της Αρετσούς βγαίνει στο σφυρί και πωλείται σε τιμή ευκαιρίας. Μάλιστα, οι προσφορές από επιχειρηματίες της πόλης ήδη έχουν γίνει και απομένει η τυπική διαδικασία ιδιωτικοποίησης της μαρίνας και των παραλιακών εγκαταστάσεων.
Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που συζητείται η πώληση του μικρού λιμανιού, ούτε φυσικά ήταν μυστικό ότι εταιρίες και επιχειρηματίες εδώ και χρόνια έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση όλου του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς. Στο παρελθόν, άλλωστε, είχαν γίνει προσπάθειες πώλησης τμημάτων της μαρίνας και παραλιακής περιουσίας του δήμου, αλλά οι αντιδράσεις των κατοίκων ανέτρεπαν τα σχέδια αυτά.
Πλέον, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα, μεταφέρεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους -μέσω συμβάσεων παραχώρησης- κάθε δικαιώματος χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 23 λιμένων και τουριστικών λιμένων της χώρας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για λιμένες και τουριστικούς λιμένες σε πόλεις και νησιά της χώρας μεταξύ των οποίων και η Αρετσού στην Καλαμαριά. Μέχρι την ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεων από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο έχει προβλεφθεί τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης, συνήθους διαχείρισης και εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων λιμένων να συνεχίσουν να ασκούνται από τους φορείς που τα ασκούν μέχρι την έναρξη ισχύος της συμβάσεως παραχώρησης.
Σε ανακοίνωση του ο Μ. Παναγιωτίδης, δημ. σύμβουλος Καλαμαριάς, αναφέρει ότι «έχουμε χρέος να αντισταθούμε και να τα υπερασπισθούμε όλα. Σήμερα δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης αλλά και έναν αγώνα για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. Έχουμε δικαίωμα στη ζωή. Αυτό σημαίνει δικαίωμα και στη δουλειά και στην κατοικία και στη μόρφωση και στην υγεία και σε όλα τα δημόσια αγαθά».
«Η πόλη μας, η Καλαμαριά, έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι βρίσκεται κι αυτή στο μάτι του κυκλώνα. Μέσα στον κυκεώνα της κρίσης μεγάλες εκτάσεις ζωτικής σημασίας για την υγεία, την εκπαίδευση, την οικονομική και πολιτισμική ζωή της πόλης γίνονται βορά των κερδοσκόπων. Όλη η παραλία, αλλά και το Κόδρα, το Νταλίπη, οι Καπναποθήκες και άλλα 250 στρέμματα γης είτε ξεπουλιούνται μέσω του περίφημου Ταμείου “Αξιοποίησης”, είτε μετατρέπονται σε λεία διαπλοκής δικαστικών και εργολάβων μέσω απίστευτων τιμών ζώνης που φθάνουν ακόμη και τις 7.000 ευρώ το τετραγωνικό! (ενώ το Δημόσιο πουλάει με 300/τ.μ!). Θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε για να δώσουμε όλοι μαζί αυτόν τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα», τονίζει μιλώντας στον Δρόμο ο κ. Παναγιωτίδης και προαναγγέλλει μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version