Αρχική πολιτική αριστερά Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει εκλογών

Πυρετώδεις διεργασίες ενόψει εκλογών

Πραγματικές ή εικονικές μετωπικές προτάσεις

Για πολύ καιρό η τρόικα και οι ντόπιοι υπάλληλοί της ξόρκιζαν τις εκλογές. Φαίνεται όμως ότι, ενόψει και του νέου γύρου «μέτρων» καταστροφής της κοινωνίας και διάλυσης της χώρας που ετοιμάζεται για τον Ιούνη, τώρα ενισχύεται η πιθανότητα σύντομης διεξαγωγής τους, ως «μικρότερο κακό». Ταυτόχρονα γίνεται πλέον σαφές ότι ευρύτατες λαϊκές μάζες θα προσπαθήσουν να εκφραστούν και μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες.
Έτσι, ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε πυρετώδεις διεργασίες, με τα δύο μεγάλα κόμματα να μην μπορούν να καλύψουν το φυλλορρόημα ούτε μέσα από στημένα γκάλοπ. Από τον πυρετό των συνεννοήσεων δεν εξαιρούνται φυσικά ούτε οι δυνάμεις της αριστεράς, στο χώρο της οποίας όσο περνούν οι μέρες πολλαπλασιάζονται σαν μανιτάρια οι πρ αγματικές ή εικονικές μετωπικές προτάσεις.
Στο ΣΥΡΙΖΑ μορφοποιούνται δύο τάσεις, αν και όχι με σαφή σύνορα μεταξύ τους. Η ηγεσία του ΣΥΝ δημιούργησε αναβρασμό με την πρότασή της για προσπάθεια συγκρότησης ενός πλατιού ψηφοδελτίου που θα ξεπερνά τα όρια της ριζοσπαστικής αριστεράς, επιχειρηματολογώντας ότι στόχος δεν είναι ένα «καλό ποσοστό» αλλά η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και η αποτροπή της αυτοδυναμίας του δικομματισμού. Με την πρόταση αυτή συντάσσεται μεταξύ άλλων και ο Μανώλης Γλέζος, που υποστηρίζει ένθερμα ότι μια τέτοια ευρεία συσπείρωση πρέπει να είναι και μετεκλογική. Από την άλλη, δυνάμεις όπως οι συνιστώσες που συμμετέχουν στην ΑΝΑΣΑ, η ΔΕΑ κ.ά. διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν να αποσυρθεί η εισήγηση του ΣΥΝ, προκρίνοντας μια πρόταση «κυβέρνησης της αριστεράς». Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι μια σειρά συλλογικότητες που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (από το Νέο Αγωνιστή ως την Ενωτική Κίνηση) έχουν ήδη καταλήξει στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, παρέχοντας διαβεβαιώσεις για συμφωνία με τις βασικές θέσεις του και για κοινή μετεκλογική στάση εντός και εκτός Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου, σε παρόμοια απόφαση προσανατολίζεται και το Άρμα Πολιτών, που μέχρι πρόσφατα εξέταζε σοβαρά την πιθανότητα αυτόνομης καθόδου ή συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ.
Από την πλευρά της η ΚΟΕ επιμένει στην ανάγκη να προσπαθηθεί με κάθε τρόπο και μέχρι τελευταία στιγμή η συγκρότηση ενός ευρύτατου μετωπικού ψηφοδελτίου που θα θέτει την ανάγκη της απαλλαγής από τα δεσμά της τρόικας, της υποστήριξης των λαϊκών αιτημάτων, της Δημοκρατίας και Ανεξαρτησίας. Στο πνεύμα αυτό, ο εκπρόσωπός της Γ. Νικολακάκης άσκησε κριτική στις δυνάμεις εκείνες που «τοποθετούνται σαν να μην ζούμε υπό το συγκεκριμένο ειδικό καθεστώς». Υποστήριξε ότι παρόλο που η ανατροπή δεν θα έρθει «εύκολα», π.χ. μέσα από εκλογικές διαδικασίες, ένα πλατύ μετωπικό σχήμα μπορεί να παίξει θετικό ρόλο και άρα μέχρι την ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και τετελεσμένο.
Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια για ευρύ ψηφοδέλτιο δεν μπορεί να εξαντλείται στην απεύθυνση σε προσωπικότητες που αποδεσμεύονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στις συνεχώς επαναλαμβανόμενες πλέον αιτιάσεις ότι η ΚΟΕ αγνοεί το ταξικό στοιχείο, ο Γ. Νικολακάκης είπε ότι «το ταξικό περνά ακριβώς μέσα από την ανατροπή των μνημονίων, μέσα από το διώξιμο της τρόικας και των ντόπιων υπαλλήλων της».
Γι’ αυτό, τόνισε, «η ΚΟΕ θεωρεί πρωταρχικό καθήκον της να εντείνει την προσπάθεια συμβολής της στην οικοδόμηση του παλλαϊκού μετώπου για την πολιτική, οικονομική, κοινωνική διέξοδο της χώρας, στην οργάνωση του λαού και στον ίδιο τον ξεσηκωμό», και μ’ αυτή την έννοια διαφωνεί με τη λογική περιχαράκωσης των βασικών δυνάμεων της αριστεράς -καθεμιάς γύρω από τον εαυτό της, οι οποίες επιπλέον «διαβάζουν» την πραγματικότητα σαν να μην άλλαξε τίποτα τα τελευταία δύο χρόνια.
Αλλά και στο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εντείνεται η συζήτηση ενόψει εκλογών, εξ ου και η πρόσφατη πρόταση προς άλλες δυνάμεις της αριστεράς (αν και τελικά… άσφαιρη, αφού σύμφωνα με αυτή μια εκλογική συνεργασία προϋπέθετε ουσιαστικά την υιοθέτηση ολόκληρης της πλατφόρμας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, από την άλλη, δεν έχει προς το παρόν συμφωνήσει σε μια ενιαία στάση, ενώ εκκρεμεί στις αρχές Απρίλη η πανελλαδική συνέλευση του σχήματος. Το ΔΗΚΚΙ, επίσης, παίρνει αυτές τις μέρες πρωτοβουλία για «ψηφοδέλτιο νίκης όλων των συνεπών αντιμνημονιακών δυνάμεων», ενώ με προχτεσινή ανακοίνωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης απέκλεισε τη συμμετοχή του στις εκλογές.
Μ.Σ.

 

Σχόλια

Exit mobile version