Αρχική κοινωνία Πρώτη συνάντηση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πρώτη συνάντηση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μια σημαντική πρωτοβουλία ξεκινά στο Ηράκλειο Κρήτης.Της Ισμήνης Αναγνωστάκη

«Φέτος πια θεωρούμε ότι είμαστε μπροστά σε μία ανθρωπιστική κρίση. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που συναντάμε είναι ότι οι παραδοσιακά ασθενείς μας, που είναι οι πιο φτωχοί, και όσοι είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας έχουν φτάσει πια στο όριο της εξαθλίωσης. Πέρυσι το 6%-7% των ανθρώπων που στρέφονταν σε εμάς για βοήθεια ήταν Έλληνες. Φέτος το ποσοστό αυτό είναι στο 30% και μάλιστα σε κάποια περιφερειακά ιατρεία, όπως στο Πέραμα, πλησιάζει το 85%-90%.» Νικήτας Κανάκης, Γιατροί του Κόσμου.
Με αυτή τη δήλωση ξεκινούσε το δελτίο Τύπου του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που καλούσε στην πρώτη ανοιχτή συνάντησή του την Τετάρτη, στις 30/11, στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ιδιαίτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση ενός όλο και μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας. Άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια, χωρίς στέγη, χωρίς πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Η επιβίωση στην Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τρόικας γίνεται ένας καθημερινός άθλος για χιλιάδες οικογένειες.
Σε αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συγκυρία, το ζήτημα της αλληλεγγύης παύει να αποτελεί μια δευτερεύουσα ασχολία και πολλές φορές ανοίγει σαν πρωτεύον ζήτημα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αναγκαίο για την ανάπτυξη αγώνων, κινημάτων και αντιστάσεων. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την περσινή χρόνια τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής να πάρει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην πόλη. Η απότομη και βάρβαρη φτωχοποίηση καθώς και ο όλο και μεγαλύτερος αποκλεισμός ανθρώπων από τις υπηρεσίες υγείας (επιβολή πεντάευρου στα εξωτερικά ιατρεία, πολλαπλασιασμός των ανέργων-ανασφάλιστων) έθεσαν σε νέα, πιο πραγματική, βάση τη φετινή χρονιά αυτήν την προσπάθεια.
Όπως δηλώνει στον Δρόμο και η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, Εύα Ανδρονικίδη, «σήμερα η Ελλάδα μετατρέπεται σε δεξαμενή ανασφάλιστων, ενώ εκατοντάδες παιδιά δεν εμβολιάζονται. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να συγκροτήσουμε δομές αντίστασης και αλληλεγγύης ως ανάχωμα σε αυτήν την επίθεση για την επιβίωση του λαού. Έτσι ξεκινήσαμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός δικτύου αλληλεγγύης με βασικά ζητήματα το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης και τον επισιτισμό. Ξεκινώντας αυτήν την προσπάθεια, διαπιστώσαμε ότι ήδη διάφορες συλλογικότητες ευαισθητοποιούνται γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά αλλά το σημαντικό είναι ότι ο κόσμος οργανώνεται, αλλάζει και μπαίνει στο προσκήνιο.»
Η Μαρία Τζανάκη, συμμέτοχη σε αυτήν την προσπάθεια, τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από γιατρούς, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και απλούς πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν. Είναι συγκινητικό πόσοι άνθρωποι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα για όποιον θέλει να βοηθήσει.»
Απέναντι στον κανιβαλισμό που επιβάλλει η τρόικα και το σημερινό πολιτικό σύστημα, πρωτοβουλίες όπως το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ηράκλειο μπορούν να αποτελέσουν την ελπίδα και το υπαρκτό παράδειγμα ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να αντισταθούμε, να αγωνιστούμε και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία της συλλογικής συνείδησης, της αλληλοϋποστήριξης που οι ανάγκες της θα παίζουν τον βασικό και κυρίαρχο ρόλο.

Ελάτε σε επαφή με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα τηλέφωνα 6979032371 (Εύα), 6942400345 (Μαρία), 6948306073 (Ελένη)

 

Σχόλια

Exit mobile version