Αρχική πολιτική Πρώτη νίκη το δημοψήφισμα

Πρώτη νίκη το δημοψήφισμα

Πώς το Δημοτικό Συμβούλιο των μνημονιακών Μπουτάρη και Γκιουλέκα σύρθηκε στην ομόφωνη απόφαση για την ΕΥΑΘ Να μιλήσει ο λαός για όλα τα δημόσια αγαθά

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να διενεργήσει ο δήμος δημοψήφισμα με το «κρυστάλλινο» ερώτημα: «Είστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ», είναι μια ιστορική απόφαση. Είναι το πρώτο δημοψήφισμα που προτείνεται για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Προφανώς δεν τρελάθηκαν ούτε ο δήμαρχος κ. Μπουτάρης, εναλλακτικός μνημονιακός, ούτε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γκιουλέκας, βέρος μνημονιακός και βουλευτής της Ν.Δ. Δεν περνούσε ποτέ απ’ το μυαλό τους ότι θα αναγκάζονταν, υπό την πίεση της κοινωνίας, αρχομένης της Εβδομάδας των Παθών, μία μέρα μετά την ισχύ του τέταρτου Μνημονίου και ενώ το ΤΑΙΠΕΔ άνοιγε το φάκελο των προσφορών, να πάρουν μια τέτοια απόφαση που από τον τοπικό Τύπο χαρακτηρίστηκε «επαναστατική».
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια είναι στα χαρακώματα για την υπεράσπιση της ΕΥΑΘ και του δημόσιου χαρακτήρα της. Όταν ο κόμπος φάνηκε ότι έφτασε στο χτένι, η Πρωτοβουλία πολιτών και φορέων SOSτε το Νερό έδωσε το σύνθημα της μάχης μέχρις εσχάτων.

Ανοιξιάτικος αέρας αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας φυσάει εδώ και λίγο καιρό στην πόλη. Ο φόβος μπορεί να αλλάξει στρατόπεδο. Οι μνημονιακοί δήμαρχοι φοβήθηκαν ότι η κοινωνία θα τους λιντσάρει, αν αποδεχθούν τη ληστεία της ΕΥΑΘ. Η Πρωτοβουλία SOSτε το Νερό έδειξε ότι όταν η κοινωνία βρίσκει μαζικά οχήματα οργάνωσης, τότε μπορεί να έχει ελπίδες νίκης. Οι διάσημοι ντόπιοι και ξένοι μνηστήρες-ληστές της ΕΥΑΘ γνωρίζουν πλέον ότι η υπογραφή των μνημονιακών υπουργών και των υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κανένα βάρος. Ο λαός της Θεσσαλονίκης θα βάλει τη δική του σφραγίδα. Η ΕΥΑΘ θα βγει από το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν θα ισχύσει η μνημονιακή ρύθμιση που προβλέπει πως ό,τι μπαίνει στο ΤΑΙΠΕΔ δεν βγαίνει. Το ξήλωμα και η ακύρωση των μνημονίων αρχίζει απ’ την ΕΥΑΘ. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του Μνημονίου αποδεικνύεται μονόδρομος για τη σωτηρία της δημόσιας περιουσίας. Ο λαός όλα τα μπορεί.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Οι πολίτες διεκδικούν και επιβάλλουν κανόνες πραγματικής δημοκρατίας. Το 99% υπερασπίζεται τη ζωή του, το νερό, και αγωνίζεται να επιβάλει το δίκιο του. Η πορεία προς το δημοψήφισμα θα είναι δύσκολη, πρωτόγνωρη και διδακτική. Το δημοψήφισμα θα το διοργανώσουμε εμείς, η Πρωτοβουλία SOSτε το Νερό και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Δεν εμπιστευόμαστε τους δημάρχους. Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να υπερασπιστούν με ανάλογο τρόπο την ΕΥΔΑΠ. Η δημοκρατία του νερού, η δημοκρατία της ζωής, θα νικήσουν.

Γιώργος Θεοδωρόπουλος,
περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας
και μέλος του Συντονιστικού SOSτε το Νερό

Σχόλια

Exit mobile version