Αρχική κοινωνία Πρώτη νίκη η αναβολή των εκλογών στα ΑΕΙ

Πρώτη νίκη η αναβολή των εκλογών στα ΑΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας στοχοποιεί όσους αντιστέκονται. του Λευτέρη Αρβανίτη.

Για τις 15 Φλεβάρη ήταν προγραμματισμένες οι εκλογές των συμβουλίων διοίκησης στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Ιωαννίνων. Η μαζικότατη παρουσία φοιτητών και καθηγητών, καθώς και η κινητοποίηση του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας απέτρεψαν τελικά τη διενέργεια των εκλογών, που πλέον βρίσκονται στον αέρα.
Οι Οργανωτικές Επιτροπές στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Ιωαννίνων ανέβαλαν πρώτες, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, τις εκλογές (το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τις 14 Μαρτίου), λόγω παρέμβασης φοιτητών και διδασκόντων. Στην Θεσσαλία οι εκλογές αναβλήθηκαν για άγνωστη ως τώρα ημερομηνία μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητών και των καθηγητών ενώ στην Θεσσαλονίκη οι εκλογές αναβλήθηκαν μετά τις κινητοποιήσεις για χτες, Παρασκευή 17/2, όπου αναβλήθηκαν ξανά για άγνωστη επίσης ημερομηνία μετά από την κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, η Εισαγγελία παρενέβη ζητώντας να διερευνηθούν τα γεγονότα. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας κ. Άννα Καραμόσχογλου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Αστυνομία για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης. «Υπάρχει έντονη αγανάκτηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τον φασισμό και την ανεπάρκεια να λειτουργήσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ο κ. Αν.Μάνθος.
Η εικόνα που παρουσίασαν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας την περασμένη εβδομάδα ήταν χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στα ΑΕΙ, όπου εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος-πλαίσιο.

Οργανωμένο σχέδιο στοχοποίησης του Τάκη Πολίτη
Το σύνθημα της επίθεσης σε φοιτητές και καθηγητές που αντιδρούν στο νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας, έδωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ δηλώνοντας ότι «όσοι αποφασίζουν ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος, παίρνουν την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους και απέναντι στο πανεπιστήμιο, που σε τέτοια περίπτωση, θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τη χρηματοδότησή του». Παράλληλα στοχοποίησε συγκεκριμένα τον πρύτανη του ΑΠΘ κ. Γιάννη Μυλόπουλο, αλλά και τον πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τάκη Πολίτη.
Είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα επιθετική κίνηση από τον Νίκο Σταυρακάκη, πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ και επικεφαλής της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, με δελτίο τύπου που εκδόθηκε και δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ. Ο κ. Σταυρακάκης αποκάλυψε ότι παρέλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα του κ.Πολίτη, είτε μέσω διαρροής είτε μέσω υποκλοπής, το οποίο κάνει λόγο για ματαίωση των εκλογών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, που έχουν καθορισθεί στα τέσσερα προαναφερθέντα πανεπιστήμια.
Το συγκρότημα Αλαφούζου κατόπιν ολοκλήρωσε το σχέδιο συκοφάντησης των αντιδρώντων καθηγητών, με δημοσίευμα που ανέφερε ότι «ο κ. Πολίτης είχε καταρτίσει στρατηγικό σχέδιο ακύρωσης των εκλογών στην πράξη».
Και προφανώς αυτή είναι η αλήθεια. Η αποκάλυψη δημοσιογράφων και συνοδοιπόρων της κ. Διαμαντοπούλου, για ύπαρξη μυστικού σχεδίου ακύρωσης των εκλογών, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων, όπως μάλιστα αυτές είχαν ανακοινωθεί δημόσια.
Αναφορικά με την «αποκάλυψη» του εγγράφου, η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η πράξη αυτή στοχεύει αναμφισβήτητα στην άσκηση πιέσεων προς τους αποδέκτες του μηνύματος μέσω της δημιουργίας κλίματος συνωμοσιολογίας και στοχοποίησης με την παρουσίαση δήθεν στοιχείων (με ονοματεπώνυμα πάντα), ύπαρξης και δράσης οργανωμένων μειοψηφιών.
Κύριος στόχος τους δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά κυρίως οι συνδικαλιστικές διαδικασίες σε επίπεδο συλλόγων και η απονομιμοποίηση της δράσης και των αγωνιστικών αποφάσεων των συλλόγων των πανεπιστημιακών, αποφάσεις, που είναι στη γραμμή απόρριψης της ενσωμάτωσης της εκπαίδευσης στην επιχειρηματική κερδοφορία».
Σε ανακοίνωση του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας τονίζει ότι «από την παραμονή της ημερομηνίας των εκλογών εκδηλώθηκε πανελληνίως ευρεία δημοσιοποίηση ενημερωτικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προέδρου του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Π.Θ. προς συναδέλφους μέλη Δ.Σ. Συλλόγων Διδασκόντων άλλων Πανεπιστημίων, ο οποίος ως συντονιστής της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ προέβη στις απαιτούμενες οργανωτικές ενέργειες υλοποίησης ειλημμένων και δημόσια εκφρασμένων αποφάσεων των Πανελλαδικών Συναντήσεων Συλλόγων ΔΕΠ. Καταδικάζουμε απερίφραστα τη στοχοποίηση του προέδρου του Συλλόγου μας από μερίδα καθεστωτικών ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ, στοχοποίηση που επί της ουσίας συνιστά προσπάθεια κατασυκοφάντησης του πανεπιστημιακού κινήματος αντίστασης στο ν.4009/2011. Καταγγέλλουμε την εκτελεστική γραμματεία της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης πανεπιστημιακών ΚΙΠΑΝ και προσωπικά τον Πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκη, για την αήθη (και νομικά ελεγχόμενη) αυτούσια δημοσιοποίηση της ιδιωτικής αλληλογραφίας που είτε από διαρροή, είτε από υποκλοπή, χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις.»

«Ή αυτοί ή εμείς»
Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «το δίκιο, η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των μαχόμενων δυνάμεων της πανεπιστημιακής κοινότητας έφεραν ήδη σημαντικά αποτελέσματα που εμπνέουν αισιοδοξία για την επιτυχή συνέχεια του αγώνα για τη μη εφαρμογή μέχρι την οριστική κατάργηση του νέου νόμου. Τέτοια μηνύματα έχει ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα η κοινωνία.
Αυτές οι τακτικές νίκες του πανεπιστημιακού κινήματος στραπατσάρουν την αλαζονεία της υπουργού Παιδείας – που βρίσκεται σε διαρκή αντιδημοκρατικό παροξυσμό – και του επιτελείου της και υποχρεώνουν τους στυλοβάτες της πολιτικής της να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο. Έτσι, ενώ η υπουργός κραδαίνει για άλλη μια φορά τη μόνιμη απειλή της μη χρηματοδότησης, επιστρατεύεται εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη και η ΚΙΠΑΝ παρουσιάζει σαν τεκμήριο «συνωμοσίας» για οργανωμένη «βία» μέσα στα ιδρύματα ηλεκτρονικό μήνυμα του προέδρου του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ που αφορούσε το συντονισμό δράσης μελών της κοινότητας σύμφωνα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Το σενάριο με εκπληκτική ταχύτητα αξιοποιήθηκε, ως συνήθως, από τα γνωστά καθεστωτικά επιτελεία των ΜΜΕ και την υπουργό.
Διδάσκοντες, φοιτητές, εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μαζικά, συλλογικά και συντονισμένα για να ματαιωθούν οι εκλογές των οργάνων που θα αναλάβουν το έργο της κατεδάφισης της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, για την οριστική κατάργηση του νέου νόμου.
Αγωνιζόμαστε μαζί με τις μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια, για τις επόμενες γενιές, για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, την τρόικα και την συγκυβέρνηση της υποτέλειας.»

Σχόλια

Exit mobile version