Αρχική διεθνή Προχωράει η συνεργασία των κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική

Προχωράει η συνεργασία των κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη συναντήθηκαν στο Καράκας εκπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων, από τα σημαντικότερα που δραστηριοποιούνται στη Λατινική Αμερική.

Ανάμεσά τους το Κίνημα των Xωρίς Γη και η Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου από τη Βραζιλία, το Λαϊκό Μέτωπο Νταρίο Σαντιγιάν και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων από την Αργεντινή, το Κίνημα Κατοίκων του Ελ Άλτο από τη Βολιβία, το Εθνικό Αγροτικό Μέτωπο Εσεκιέλ Σαμόρα από τη Βενεζουέλα. Υπήρχαν ακόμη εκπρόσωποι κινημάτων από Αϊτή, Κούβα, Κολομβία, Παραγουάη, Μεξικό, Περού, Χιλή, Γουατεμάλα, ΗΠΑ.

Ύστερα από τέσσερις μέρες συζητήσεων, η συνάντηση κατέληξε στη δημιουργία της Ένωσης των κοινωνικών κινημάτων προς την ALBA. Ήταν η κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδικασίας μέσα από κοινούς αγώνες, όπως το κίνημα αντίστασης που αναπτύχθηκε με αφορμή την επέτειο των 500 χρόνων από την άφιξη του Κολόμβου στην αμερικανική ήπειρο, η αντίσταση στα σχέδια των ΗΠΑ για την κυριαρχία τους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και μέσα από κοινά σεμινάρια και συναντήσεις. Έτσι, τα κινήματα αυτά ήταν ώριμα να περάσουν «από το να συμμερίζονται κοινά γεγονότα στο να συμμερίζονται μια κοινή πορεία, από το να παράγουν διακηρύξεις στο να παράγουν κοινή δράση». Στόχος είναι η δημιουργία ενός πολιτικού σχεδίου ηπειρωτικής ενοποίησης, που σήμερα προωθείται μέσω της Μπολιβαριανής Συμμαχίας της ALBA.

Οι βάσεις της πολιτικής συμφωνίας, οι αρχές και οι προτάσεις των κινημάτων διατυπώνονται στη «Χάρτα των κοινωνικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής». Η Χάρτα προτείνει «να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα ενοποίησης των λαών, ένα λαϊκό πρόγραμμα, που θα επανασχεδιάσει την ιδέα της ανάπτυξης πάνω στη βάση της υπεράσπισης των κοινών αγαθών της φύσης και της ζωής, που να εξασφαλίζει τη λατινοαμερικάνικη κυριαρχία απέναντι στις ληστρικές πολιτικές του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών…». Τα κοινωνικά κινήματα που συμμετέχουν στην Ένωση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κοινά προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα αγροτικής ανασυγκρότησης της Αϊτής, μια ιατρική σχολή για τη Λατινική Αμερική, νέα αγροοικολογικά ινστιτούτα (λειτουργούν ήδη δύο στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία), δύο σχολές πολιτικής επιμόρφωσης, έναν εκδοτικό οίκο, ένα δίκτυο εναλλακτικής επικοινωνίας κ.λπ. Επίσης θα προωθήσουν από κοινού μια εκστρατεία κατά των στρατιωτικών βάσεων που υπάρχουν στην Κολομβία. Τέλος, η Ένωση προγραμματίζει μια μεγάλη συνέλευση κοινωνικών κινημάτων της Λατινικής Αμερικής για τον Μάρτη του 2011.

Πηγή: Prensa de Frente, Alba TV, 26/4/2010
Σχόλια

Exit mobile version