Αναγνωρίζοντας ολόψυχα τις δυσκολίες που αναδεικνύονται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες διεκπεραιώνουν σθεναρώς τη μεγάλη υπόθεση της σωτηρίας της χώρας (αλλά και για τις εφεδρικές τοιαύτες, οι οποίες προτίθενται εν ανάγκη να σταθούν στο πλευρό τους), η στήλη διατυπώνει μια σειρά προτάσεων, υποστηρικτικών του προγραμματικού τους λόγου και ενισχυτικών της προσπάθειάς τους να επικρατήσουν στην ιδιαιτέρως κρίσιμη αυτή εκλογική αναμέτρηση και στην δύσκολη περίοδο που θα την ακολουθήσει:

1. Αλλαγή του εκλογικού νόμου: Τα κόμματα τα οποία κυβέρνησαν κατά το παρελθόν τη χώρα επί τρεις (3) τουλάχιστον θητείες, επιδοτούνται με μπόνους εξήντα πέντε (65) εδρών το καθένα, ανεξαρτήτως της όποιας εκλογικής τους επίδοσης, η οποία και τους παρέχει αναλογικά τις υπόλοιπες έδρες. Οι άλλοι σχηματισμοί μοιράζονται τις έδρες που απομένουν, αρκεί να έχουν υπερβεί το όριο του δεκατρία κόμμα είκοσι δύο τοις εκατό (13,22%) των ψήφων και να έχουν δεσμευτεί εγγράφως πως θα τηρήσουν απαρεγκλίτως τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας έναντι των εταίρων και δανειστών της.
2. Φορολογική μεταρρύθμιση: Επιβολή ΦΠΑ 23% στα κοινωνικά παντοπωλεία και τις αγοραπωλησίες που λαμβάνουν χώρα σε υπαίθριες αγορές γεωργικών προϊόντων (πατάτες, κρεμμύδια κ.ά.). Επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ετεροκατοίκησης στους ενοικιαστές, έκτακτης κατοίκησης στους φιλοξενούμενους και ιδιόχρησης δημοσίων χώρων στους αστέγους, στους φυλακισμένους και στους διαμένοντες σε κάθε είδους δημόσιο ίδρυμα, καθώς και στους νεκρούς οι οποίοι παραμένουν ενταφιασμένοι για διάστημα μεγαλύτερο των σαράντα μιας (41) ημερών. Ειδικοί φόροι υπερημερίας επιβάλλονται σε όσους υπερβαίνουν το επίσημο προσδόκιμο όριο ζωής, έκτακτο τέλος υπερασθένειας σε όσους νοσηλεύονται για διάστημα μεγαλύτερο των επτά (7) ημερών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα και επαναλαμβανόμενο τέλος διαρκούς υπερδιέγερσης σε όσους συμμετέχουν συστηματικά σε διαδηλώσεις και κάθε είδους αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Πρόσθετος ΦΠΑ 82% επιβάλλεται εκτάκτως σε επικίνδυνα προϊόντα διατροφής και λοιπών χρήσεων (γιαούρτια, αβγά κ.ά.) όταν ο κάτοχός τους συλλαμβάνεται να τα μεταφέρει σε απόσταση μικρότερη των δυο χιλιάδων (2.000) μέτρων από τα σημεία διαμονής, παρουσίας, ή μετακίνησης επισήμων κυβερνητικών προσώπων.
3. Μισθοί, επιδόματα: Ο κατώτατος μισθός ορίζεται στο ύψος του μέσου όρου των αντίστοιχων αποδοχών έξι (6) ενδεικτικών κρατών (Κροατίας, Εσθονίας, Βουλγαρίας, Γουατεμάλας, Σιέρα Λεόνε και Μπουργκίνα Φάσο) και αναπροσαρμόζεται ετησίως ανάλογα με τις μισθολογικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε αυτά. Ο κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους που δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο (25) έτος της ηλικίας τους υπολογίζεται σε είδος και περιλαμβάνει την ημερήσια παροχή επαρκών ποσοτήτων μπομπότας (μισό κιλό), πληγουρίου (ένα τέταρτο του κιλού), μαρουλιού (τέσσερα φύλα) και πατατών (τρία τεμάχια). Το επίδομα ανεργίας παρέχεται σε όσους δηλώνουν εισόδημα μικρότερο των διακοσίων (200) ευρώ ετησίως. Τα λοιπά κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα καταργούνται και αντικαθίστανται από αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα ατομικής σωτηρίας, τα οποία επιβαρύνουν τον δικαιούχο και τους οικείους του.

Ν. Κουνενής
[email protected]

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!